Νταλαχάνης Κωνσταντίνος
Χαραλαμπίδης Νίκος
Πενταγιώτη Αναστασία
Βουλέλης Νικόλας
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
09/03/2012
Διάρκεια
43:33
Εκδήλωση
Rio+20 - ΕΚεΠΕΚ+10. Αποτιμώντας το παρελθόν - βαδίζοντας προς το μέλλον
Χώρος
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Διοργάνωση
Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ) – Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Κατηγορία
Περιβάλλον, Κοινωνία των Πολιτών
Ετικέτες
Rio+20, Κοινωνία των Πολιτών, αειφόρος ανάπτυξη
Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη σύσταση και λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Πανεπιστημίου και είκοσι χρόνων από τη Συνδιάσκεψη των Ην. Εθνών στο Rio de Janeiro για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, διοργανώθηκε την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Αμφ. Σ. Καράγιωργα ΙΙ) επετειακή εκδήλωση- επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «RIO +20, ΕΚεΠΕΚ+10 – ΑΠΟΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ & ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ».
Αναφορικά με την επερχόμενη Συνδιάσκεψη στο Ρίο, τονίστηκε η ανάγκη προόδου και αποφυγής οπισθοδρόμησης. Προβληματισμοί εκφράστηκαν, σχετικά με την πορεία αναγνώρισης του δικαιώματος στην ανάπτυξη καθώς και του ρόλου και της αποτελεσματικότητας των διεθνών οργανισμών και άλλων μη κρατικών δρώντων. Στο επίκεντρο τέθηκε η προβληματική της σχέσης μεταξύ περιβάλλοντος και οικονομίας και η σημασία μετάβασης σε πράσινα πρότυπα. Κομβικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη θεωρείται ότι θα συντελέσουν η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η ενεργή συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων (νέων, γυναικών). Συμπερασματικά, η διαδρομή 20 ετών από το 1992 στο 2012 έδειξε ότι το Ρίο υπήρξε καταλυτικός σταθμός για τη διεθνή κοινότητα ως η μόνη Συνδιάσκεψη που υιοθέτησε hard law αλλά και εξαιρετικά νομικά soft law κείμενά. Ερχόμενοι στο σήμερα, το διεθνές περιβάλλον καλείται να ανταποκριθεί στην πρόκληση για εξίσου αποφασιστικά βήματα
Ο Κωνσταντίνος Νταλαχάνης είναι Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος, διπλωματούχος (Ε.Μ.Π), με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική (Πανεπιστήμια Νέας Υόρκης και Φοίνιξ) σε θέματα διαχείρισης των ανθρωπίνων πόρων και οργάνωσης και διοίκησης των
δημόσιων έργων, καθώς και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αναπτυσσόμενων Χωρών. Εργασιακή εμπειρία ως συνεργάτης, επικεφαλής, στέλεχος και
διευθυντής έργων πολλών σημαντικών κατασκευαστικών εταιρειών, όπως: Κ.Ι.Σαραντόπουλος Α.Ε., ΑΤΤΙΚΑΤ, ΙΝΤΕΡΚΑΤ, ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ, ΕΡΓΟΚΑΤ, ΠΡΙΣΜΑ ΔΟΜΗ κ.ά. Αντιπρόεδρος του Ομίλου UNESCO Αττικής – Αθήνα και ταμίας του Κέντρου UNESCO Ελλάδος, έχει πλούσια κοινωνική προσφορά με έμφαση επίσης στον αθλητισμό.
Τα τελευταία χρόνια ειδικεύεται στη μελέτη και κατασκευή έργων υποδομής και περιβάλλοντος, ενώ δραστηριοποιείται και ως συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι μέλος στο
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, καθώς και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Ε.Δ.Ε.
Ο Νίκος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε στο Φυσικό Τμήμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Μετεωρολογίας-Ωκεανολογίας στο Πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie, PARIS VI. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ακολούθησε τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών Γενικής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από το 1985 δραστηριοποιείται σε θέματα προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και άγριας ζωής και είναι ενεργό μέλος της Κοινωνίας των Πολιτών.
Το 1992 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη Greenpeace, αναλαμβάνοντας την εκστρατεία για τη θαλάσσια οικολογία. Το 1998 ανέλαβε τη θέση του συντονιστή των εκστρατειών και από το Φεβρουάριο του 2002 έχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.
Διετέλεσε υπεύθυνος της εκστρατείας ενάντια στα μεταλλαγμένα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εθνικής νομοθεσίας και συστήματος ελέγχων για την προστασία της αγροτικής παραγωγής από τους μεταλλαγμένους οργανισμούς.
Παρακολουθεί συστηματικά και παρεμβαίνει σε θέματα ενέργειας -κλιματικών αλλαγών– ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – εξοικονόμησης ενέργειας για περισσότερα από 10 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε θέματα Πράσινης Ανάπτυξης, δηλαδή στην προώθηση λύσεων που θα συμβάλλουν στην έξοδο από τη διπλή κρίση (κλιματική και οικονομική).
Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Ενεργειακή Στρατηγική.
Μέλος της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης - International Union for the Conservation of Nature (IUCN) - Species Survival Commission.
Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης.
Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα για θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, το ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια, την Πράσινη Ανάπτυξη.