Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Διαιρετικές τομές και πολιτικές οργανώσεις. Η περίπτωση του ΠΑΣΟΚ στους νομούς Φλώρινας και Ηρακλείου, 1974-1981

Κοτσακά-Καλαϊτζιδάκη Δώρα

14 Δεκεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 26:55 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1346

Η εισήγηση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου «Μεταπολίτευση: Από τη μετάβαση στη δημοκρατία στην οικονομική κρίση;» στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας  Μορφές πολιτικής συμμετοχής”.
 
Η σύνοψη της ομιλήτριας: Η έρευνα εστίασε στο επίπεδο της κομματικής βάσης του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1974-1981, στηριζόμενη κυρίως στη θεωρία των διαιρετικών τομών (social cleavage theory). Βασική μεθοδολογική επιλογή αποτέλεσε η σύγκριση των νομών Ηρακλείου και Φλώρινας, η οποία έδωσε τη δυνατότητα συναγωγής τεκμηριωμένων συμπερασμάτων, στη βάση των ερευνητικών εργαλείων της πολιτικής κοινωνιολογίας που συμπληρώθηκαν από αυτά της κοινωνικής ανθρωπολογίας.
 
Επιδίωξη αποτέλεσε η μελέτη της επιρροής του κόμματος υπό το πρίσμα του ιστορικού πλαισίου και των ιδιαιτεροτήτων πολιτικής ταύτισης στις υπό μελέτη περιοχές, ενώ προϋποτίθεται η αναλυτική σύνδεση της πολιτισμικής διάστασης με τις οικονομικές ιδιαιτερότητες σε κάθε νομό. Πρόκειται για τη μελέτη της σχέσης των κοινωνικών διαιρέσεων στους δύο νομούς, με τις κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ στις αντίστοιχες περιοχές. Εξετάζεται το πώς οι δύο αυτές διαστάσεις αλληλεπιδρούν κατά την περίοδο 1974-1981 που το κόμμα, όντας στην αντιπολίτευση, σημείωνε διαρκή και ταχύτατη αύξηση των ψηφοφόρων, μελλών και υποστηρικτών του. Οι διαφορετικές πολιτικές φυσιογνωμίες που συγκροτούσαν οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ στις δύο περιοχές ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε νομού, οδηγούν στην υπόθεση περί ‘πολλών κομμάτων σε ένα κόμμα’. Τα ‘πολλά διαφορετικά ΠΑΣΟΚ’ που συγκροτήθηκαν συνυπήρξαν - όπως και τα διαφορετικά κοινωνικά στρώματα με συχνά έως και αντικρουόμενα συμφέροντα - κάτω από την ομπρέλα της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος σε κεντρικό επίπεδο. Αυτή η ‘ευρυχωρία’ εξυπηρέτησε εκλογικά το κόμμα, αλλά συνέβαλε και ενοποιητικά ως προς τις κοινωνικές διαιρέσεις κατά την υπό μελέτη περίοδο.
 
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα απλά μέλη και μεσαία στελέχη που συγκρότησαν τις οργανώσεις και αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του κόμματος. Αποτυπώνονται τα κοινωνικά τους χαρακτηριστικά, οι προσωπικές νοηματοδοτήσεις ως προς την κομματική τους εμπλοκή και το πολιτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ, ο τρόπος που εργάζονταν και η σχέση τους με την τοπική κοινωνία.
 

Κοτσακά-Καλαϊτζιδάκη Δώρα Διδάκτορας πολιτικής κοινωνιολογίας, Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζάς
Η Θ. Κοτσακά – Καλαϊτζιδάκη είναι διδάκτορας Πολιτικής Κοινωνιολογίας, με ειδικό ενδιαφέρον στην πολιτική συμπεριφορά και τα πολιτικά κόμματα. Ολοκλήρωσε την διατριβή της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης) και υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Οι μεταπτυχιακές της σπουδές εστίασαν στην Πολιτική Συμπεριφορά (ΜΑ in Political Behavior, University of Essex, UK) και στην Κοινωνική Ανθρωπολογία (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μεταπτυχιακός Κύκλος Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας). Το βασικό της πτυχίο το έλαβε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών) και συνοδεύτηκε από υποτροφία επίδοσης του ΙΚΥ.

Στα πλαίσια της διδακτορικής της έρευνες συμμετείχε σε ακαδημαϊκά συνέδρια και προχώρησε σε δημοσιεύσεις με πιο πρόσφατη την έκδοση του βιβλίου Social cleavages and ideology: the case of PA.SO.K. in the 1970's, LAP LAMBERT Academic Publishing AG&Co. KG., 2010. Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια σε ινστιτούτα ιστορικής έρευνας, πολιτικής εκπαίδευσης και τεκμηρίωσης (Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζάς, ΕΔΙΑ κ.α), ως εκλογικός παρατηρητής σε αποστολές του ΟΑΣΕ (Γεωργία, Λευκορωσία, Αλβανία), ως εισηγήτρια πολιτικής επιστήμης σε κολλέγια, καθώς και ως επιστημονικός συνεργάτης στο δημόσιο τομέα. Είναι μέλλος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, καθώς και του Greek Political Science Specialist Group (GPSG), τμήμα του βρετανικού Political Studies Association (PSA).