Μπράβου Αγγελική
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
13/12/2016
Διάρκεια
84:32
Εκδήλωση
Διαλέξεις για την ψυχική υγεία
Χώρος
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
Διοργάνωση
Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)
Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς
Κατηγορία
Ψυχολογία / Ψυχική Υγεία
Ετικέτες
κάπνισμα, τσιγάρο, νικοτίνη, καπνιστές, διακοπή καπνίσματος, συνέπειες καπνίσματος, ψυχολογικές εξαρτήσεις
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς συνδιοργανώνουν κύκλο διαλέξεων για την ψυχική υγεία στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων.
Στόχος των διαλέξεων είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας, καθώς και η προαγωγή της πρόληψης και της έγκαιρης αντιμετώπισής τους. Σε όλες τις διαλέξεις εκτός των έγκυρων θεωρητικών γνώσεων (αιτιολογία, επιδημιολογία κ.α.) δίνεται έμφαση σε πρακτικό επίπεδο με χρήσιμο υλικό αυτοβοήθειας.
Ο σκοπός της εισήγησης είναι να παρουσιάσει την διαδικασία της διακοπής του καπνίσματος και να καθοδηγήσει ένα καπνιστή στη πορεία για μια «ζωή χωρίς τσιγάρο».Στο πρώτο μέρος πραγματοποιείται ενημέρωση για το κάπνισμα και παρουσιάζονται πληροφορίες σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα, τιςσυνέπειες του καπνίσματος, τα οφέληαπό τη διακοπή, καιτους μηχανισμούς διατήρησης της καπνιστικής συνήθειας μέσα από την ανάλυσης της φαρμακολογικής και ψυχολογικής εξάρτησης από τη νικοτίνη. Στο δεύτερο μέρος, αρχικά παρουσιάζονται μέθοδοικαι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φαρμακολογικής και ψυχολογικής εξάρτησης. Στη συνέχεια, μέσα από την περιγραφή των σταδίων αλλαγής για τη διακοπήτου καπνίσματος, παρατίθενται συγκεκριμένες γνωσιακές και συμπεριφοριστικές τεχνικέςπου εφαρμόζονται για την παύση της καπνιστικής συνήθειας, την αντιμετώπιση των «πειρασμών»,την πρόληψη και την διαχείριση μιας ενδεχόμενης υποτροπής και την διατήρηση των αλλαγών σε βάθος χρόνου.Στο τέλος, γίνεται αναφορά σε φορείς και δομές, που μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στη διακοπή καπνίσματος, και προτείνονται βιβλία αυτοβοήθειαςκαι ιστοσελίδες ενημέρωσης.