Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Διαλέξεις & διάλογοι στο πλαίσιο του 18ου κύκλου διαλέξεων Ελλήνων αρχιτεκτόνων (1η εκδήλωση)

Βούγια Αλεξάνδρα, Ησαΐας Πλάτων, Παπαλαμπρόπουλος Λεωνίδας, Συριοπούλου Γεωργία, Τσιράκη Σοφία

29 Μαρτίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:16:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 7
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο του 18ου κύκλου διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, εγκαινιάζει μία νέα ιδέα με τίτλο "διαλέξεις & διάλογοι", δηλαδή την παράλληλη παρουσίαση του έργου δύο αρχιτεκτονικών γραφείων και, στη συνέχεια, τον διάλογο μεταξύ τους αλλά και με το κοινό.

Οι Διαλέξεις Ελλήνων Αρχιτεκτόνων αποτελούν ιστορικά εμβληματικό θεσμό του ΕΙΑ καθώς, την τελευταία εικοσαετία, έχουν προσκληθεί και παρουσιάσει το έργο τους σημαντικοί δημιουργοί. Η παρουσίαση των ποικίλων εκφάνσεων του αρχιτεκτονικού έργου, αλλά και η κριτική τους αποτέλεσαν διαχρονικά χαρακτηριστικά αυτής της πρωτοβουλίας. Αυτή η νέα πειραματική μορφή μπορεί να δώσει την αφορμή για δημόσια συζήτηση για την αρχιτεκτονική και τη σχέση της με τους θεσμούς και τις διαδικασίες παραγωγής και κρίσης της, αλλά και τις πολλαπλές εκδοχές της τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο χώρο.

Τον γενικό συντονισμό των διαλέξεων εκ μέρους του ΔΣ του ΕΙΑ έχουν οι Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, Αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Διονύσης Σοτοβίκης, Αρχιτέκτων και Σοφία Τσιράκη, Αρχιτέκτων, αναπλ. καθηγήτρια ΕΜΠ.

Στην πρώτη διάλεξη του κύκλου συμμετέχουν οι:

Αλεξάνδρα Βούγια - Πλάτων Ησαΐας / Fatura Collaborative
ΑΙΘΡΙΑ, ΑΥΛΕΣ ΚΑΙ ΚΗΠΟΙ - ΧΩΡΟΙ ΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ: Η παρουσίαση περιγράφει και αναλύει τα μεθοδολογικά εργαλεία που οργανώνουν τη συνθετική διαδικασία και την οργανωτική δομή επιλεγμένων έργων του γραφείου. Ο ρόλος της τυπολογίας, η διερεύνηση των μεθόδων αναπαράστασης της αρχιτεκτονικής μορφής και εν γένει της επικοινωνίας του αρχιτεκτονικού έργου, αποτελούν κεντρικό στοιχείο έρευνας και προβληματισμού. Παράλληλα, μας απασχολούν αναδυόμενες δυνατότητες και μορφές ζωής, που δημιουργούν νέα δεδομένα συνύπαρξης, ανεκτικότητας και αλληλεγγύης. Με ποιο τρόπο αυτές συγκροτούν νέες χωρικές συνθήκες, και μορφές κατοίκησης;

Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος - Γεωργία Συριοπούλου / Papalabropoulos Syriopoulou Architecture Bureau
SAMPLING: Επιχειρείται μια αποτίμηση της δουλειάς του γραφείου μέσα από την οικειοποίηση πρακτικών δειγματοληψίας (sampling), μετατόπισης, συρραφής και δευτερεύουσας επεξεργασίας (editing) στην παραγωγή του αρχιτεκτονικού έργου.

Τη συζήτηση συντονίζει η Σοφία Τσιράκη.

Βούγια Αλεξάνδρα Fatura Collaborative

Η Αλεξάνδρα Βούγια αποφοίτησε το 2007 από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ. Απέκτησε το MS in Advanced Architectural Design στο GSAPP του Columbia University (2008). Τον Ιούνιο του 2016 της απονεμήθηκε το διδακτορικό δίπλωμα από την Architectural Association για την εκπόνηση της διατριβής με τίτλο Estranging Forms: Modernist Abstraction and De-Alienating Tactics [Μορφές Ανοικείωσης: Η Αφαίρεση στο Μοντέρνο ως Στρατηγική ενάντια στην Αποξένωση]. Η έρευνα επικεντρώθηκε στο μεσοπολεμικό μοντερνισμό της Γερμανίας και ανέλυσε την αρχιτεκτονική αφαίρεση ως στρατηγική ενάντια στην κοινωνική αλλοτρίωση. Από το 2009, συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στο συνεργατικό γραφείο ΦΑΤΟΥΡΑ. Έχει εργαστεί στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα και έχει διδάξει στην Architectural Association και το University of Westminster. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., όπου διδάσκει Ιστορία και Θεωρία.

Ησαΐας Πλάτων Fatura Collaborative

Ο Πλάτων Ησαΐας είναι διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος Projective Cities: MPhil Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού στην Architectural Association, όπου επίσης διδάσκει ως Diploma Unit Master (Diploma Unit 7, MArch/RIΒΑ Part II). Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, από όπου αποφοίτησε το 2007. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική (MSc in Advanced Architectural Design, GSAPP – Columbia University, 2008) και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Ολλανδία (PhD, TU Delft, 2014). Η διατριβή του Beyond the Informal City: Athens and the Possibility of an Urban Common, με επιβλέποντα τον Pier Vittorio Aureli, αφορά στην πρόσφατη ιστορία του χωρικού και αστικού σχεδιασμού της Αθήνας, με έμφαση στη σχέση της αρχιτεκτονικής μορφής και τυπολογίας με την αστική διαχείριση και τις κοινωνικές συγκρούσεις. Έχει εκτενώς δημοσιεύσει και παρουσιάσει εργασίες και άρθρα για την αρχιτεκτονική και τον αστικό σχεδιασμό και τις πολιτικές αστικής ανάπτυξης και ανοικοδόμησης στην Ελλάδα και τον Παγκόσμιο Νότο.

Παπαλαμπρόπουλος Λεωνίδας Papalabropoulos Syriopoulou Architecture Bureau

Ο Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος είναι διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνας (Ε.Μ.Π.) (2004); MArch Architectural Design, Bartlett School of Architecture, Λονδίνο (2005); Ph.D. Εργαστήριο Πλαστικής, Ε.Μ.Π. (2015). Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών στο οποίο διδάσκει Αστικό και Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό.

Συριοπούλου Γεωργία Papalabropoulos Syriopoulou Architecture Bureau

Η Γεωργία Συριοπούλου είναι διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός, Αρχιτεκτονική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών (2012, Honors); MSc in Architecture, Urbanism and Building Sciences, Technical University of Delft (2014, Honors). Το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στο ρόλο της αφήγησης στην αρχιτεκτονική σύνθεση.

Τσιράκη Σοφία Αρχιτέκτων - Καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ και υποψήφιος διδάκτορας της ίδιας σχολής.

Είναι μόνιμο μέλος του Αρχιτεκτονικού γραφείου Μπίρη.

Έχει διακριθεί με Α’ βραβεία σε Πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχει συλλογικό και ατομικό αρχιτεκτονικό έργο. Υλοποιημένα έργα της έχουν αποσπάσει βραβεία, όπως η «Πολυκατοικία και έκθεση γλυπτικής στα Ιλίσια» (Έπαινος στα βραβεία ΣΑΔΑΣ, 2005), το «Κέντρο Εξυπηρέτησης ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ» (Έπαινος στα βραβεία ΔΟΜΕΣ 2012), ενώ το έργο «Το σπίτι- κουτί: Κατοικία και χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο Κουκάκι» είχε προταθεί για τα βραβεία Mies Van der Rohe 2013.

Είναι συγγραφέας τριών συλλογικών βιβλίων ενώ έχει επιμεληθεί διάφορες εκδόσεις.

Συμμετέχει σε πανελλήνιες και διεθνείς εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου, σε συνέδρια και ημερίδες, ενώ τα έργα της έχουν επανειλημμένα δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το έργο της «Η διάλυση του κουτιού: Πολυκατοικία στο Γκάζι» τιμήθηκε με το Α’ βραβείο 2013 του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, για το καλύτερο υλοποιημένο έργο της τετραετίας 2009-2013.

Σχετικές ομιλίες