Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Διάλεξη του Orhan Pamuk (Nobel Λογοτεχνίας 2006) στο Μέγαρο Μουσικής

Pamuk Orhan, Κυριακοπούλου Εύη

10 Δεκεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:10:30 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1409
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Pamuk Orhan
Κυριακοπούλου Εύη

Γλώσσα
Αγγλική, Ελληνική

Ημερομηνία
10/12/2015

Διάρκεια
01:10:30

Εκδήλωση
Megaron Plus - Διαλέξεις

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus

Κατηγορία
Λογοτεχνία

Ετικέτες
Ορχάν Παμούκ, λογοτεχνία, πεζογραφία, βραβείο Νομπέλ, βραβείο Νομπέλ λογοτεχνίας

Έχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια από την κυκλοφορία του τελευταίου μυθιστορήματος του τούρκου νομπελίστα Orhan Pamuk [Ορχάν Παμούκ], και όλοι όσοι αγάπησαν την πένα του ανυπομονούν να διαβάσουν το νέο του βιβλίο.

Ο μυθιστοριογράφος της μεταμοντέρνας λογοτεχνίας που δίνει αξία στη λεπτομέρεια, δεν χρησιμοποιεί ποτέ υπολογιστή, ζωγραφίζει πάνω στα χειρόγραφά του, λατρεύει τους περιπάτους και την Ιστανμπούλ, επισκέφθηκε την Αθήνα, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου που έχει τίτλο Κάτι παράξενο στο νου μου [Strangeness in my mind], για να δώσει μία διάλεξη  την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ο Ορχάν Παμούκ συνομίλησε με τη δημοσιογράφο Εύη Κυριακοπούλου και αναφέρθηκε  στο σύνολο του έργου του. Μετά το τέλος της συζήτησης, ο πολυβραβευμένος συγγραφέας με τον έντονο πολιτικό λόγο απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Megaron Plus σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ωκεανίδα και τα καταστήματα Public.

Pamuk Orhan Συγγραφέας - Βραβείο Nobel Λογοτεχνίας 2006

Ο Ορχάν Παμούκ γεννήθηκε στην Kωνσταντινούπολη το 1952. Τελείωσε το λύκειο στη Pοβέρτειο Σχολή, σπούδασε τρία χρόνια αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο και το 1976 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Άρχισε να γράφει το 1974. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Ο Tζεβντέτ μπέη και οι γιοι του, βραβεύτηκε το 1979 στο διαγωνισμό μυθιστορήματος των εκδόσεων Mιλιέτ. Tο βιβλίο αυτό εκδόθηκε το 1982 και την επόμενη χρονιά πήρε το βραβείο μυθιστορήματος «Oρχάν Kεμάλ». Tο δεύτερο βιβλίο του, Tο σπίτι της σιωπής, μεταφράστηκε στα γαλλικά και το 1991 τιμήθηκε με το βραβείο «Prix de la découverte européenne». Tο ιστορικό του μυθιστόρημα Το Λευκό Κάστρο ενίσχυσε τη φήμη του μέσα κι έξω από την Τουρκία. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Το μαύρο βιβλίο, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και πολυδιαβασμένα έργα της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας, Η καινούργια ζωή, το Με λένε Κόκκινο που απέσπασε το βραβείο «IMPAC, 2003» και το Ιστανμπούλ. Πόλη και αναμνήσεις. Δικά του έργα είναι ακόμη το Χιόνι και Το Μουσείο της Αθωότητας. Το 2006 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Το 2015 κέρδισε επίσης το τουρκικό βραβείο λογοτεχνίας «Erdal Öz». Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες. Ζει στην Κωνσταντινούπολη. Όλα τα μυθιστορήματά του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.

Κυριακοπούλου Εύη Δημοσιογράφος

Εύη Δαμανάκι-Κυριακοπούλου: Είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα. Πρωτοετής φοιτήτρια, ξεκίνησε να εργάζεται ως δόκιμη δημοσιογράφος στην Απογευματινή και στα Νέα. Από το 1982 έγραφε κάθε Σάββατο τη στήλη της «Κασσάνδρας» στην Ελευθεροτυπία. Παράλληλα, έγραφε για δυο χρόνια τα κείμενα για το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ στη σατιρική εκπομπή «Παύλος καλεί Χρυσούλα over» και έκανε το ρεπορτάζ σε εκπομπές του Φρέντυ Γερμανού. Συνεργάστηκε με την ΕΤ1, γράφοντας και παρουσιάζοντας πρώτα την εκπομπή «Αντ' αυτού» και στη συνέχεια την «Κρίσιμη στιγμή».

Σχετικές ομιλίες