Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Ένταξη και Φοίτηση Παιδιών-Μεταναστών στο Δημοτικό Σχολείο

Δελλατόλα Μαρία

5 Ιουνίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 15:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 905
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Αποτέλεσμα των ισχυρών μεταναστευτικών ρευμάτων, που καταλήγουν στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, είναι η πληθώρα των παιδιών μεταναστών που φοιτούν στα σχολεία της χώρας μας. Η εθνική και η γλωσσική ομοιογένεια που χαρακτήριζε τη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού διευρύνθηκε με μαθητές που προέρχονται από χώρες διαφορετικού ιστορικού, πολιτικού, κοινωνικού και πολιτισμικού επιπέδου. Ως εκ τούτου προέκυψε η ανάγκη για ένα είδος εκπαίδευσης που θα καλύπτει τόσο τις ανάγκες των μαθητών μεταναστών όσο και των γηγενών μαθητών.

Η εκπαίδευση, λοιπόν, ως φορέας διδασκαλίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ειδικότερα η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση (Multicultural Education), έχει ως έργο να προετοιμάσει τους μαθητές, τους αυριανούς πολίτες μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας,  ενισχύοντας τον αμοιβαίο σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
 

Οι δυσκολίες προσαρμογής των παιδιών μεταναστών στο ελληνικό δημόσιο σχολείο ποικίλες: Πολιτιστικές, Γλωσσολογικές, Κοινωνικές, Συναισθηματικές. Οι δυσκολίες αυτές εκδηλώνονται με: Διαταραχή της προσοχής, Δυσκολία  να διεκπεραιώσουν μια εργασία, Χαμηλή αυτοεκτίμηση, Νευρικότητα, Άγχος, Απομόνωση.
 

Η εκπαιδευτική διαδικασία, με την υιοθέτηση νέων διδακτικών προσεγγίσεων και μεθόδων διδασκαλίας, καλείται να αναπροσαρμόζεται και να επαναπροσδιορίζεται ανάλογα με την «πολυχρωμία» της σχολικής τάξης.
 

Η διαπολιτισμική εκπαιδευτική πολιτική συνεχίζει στην ανακάλυψη νέων παιδαγωγικών και διδακτικών πρακτικών και μεθόδων, που θα ικανοποιούν κυρίως την ανάγκη για επικοινωνία, αλληλογνωριμία, ανάπτυξη του αυτοσυναισθήματος και του αμοιβαίου σεβασμού των μαθητών διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων.

Δελλατόλα Μαρία Δρ. Ψυχολογίας, Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Η Μαρία Φ. Δελλατόλα σπούδασε στη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πειραιά, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Υπηρέτησε ως Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και είναι Ιδρυτικό Μέλος της «Ένωσης Ελλήνων Παιδαγωγών». Εργάζεται ως δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Σχετικές ομιλίες