Τραμπίδου Γεωργία
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
10/07/2015
Διάρκεια
12:22
Εκδήλωση
Σύνδεση του Σύγχρονου Σχολείου µε την Eπιστηµονική Έρευνα (ημερίδα)
Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος
Κατηγορία
Εκπαίδευση
Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2015, σχολείο, επιστημονική έρευνα
Το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ (Τµήµα Εκπαίδευσης) και η Ε.Δ.Μ.Ε. Προτύπων Πειραµατικών Σχολείων, υπό την αιγίδα της Διοικούσας Επιτροπής των Προτύπων Πειραµατικών Σχολείων (Δ.Ε.π.π.Σ.)., διοργάνωσαν ηµερίδα µε θέµα τη "Σύνδεση του Σύγχρονου Σχολείου µε την Επιστηµονική Έρευνα".
Η Ηµερίδα πραγματοποιήθηκε στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δηµόκριτος» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Θερινού Σχολείου.
Σκοπός της Ηµερίδας είναι η διερεύνηση του ρόλου που µπορούν να διαδραµατίσουν τα Πρότυπα και Πειραµατικά Σχολεία:
α) στην ανάδειξη της σύνδεσης του ερευνητή/επιστήµονα µε τον εκπαιδευτικό της Δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης.
β) στη δηµιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας µεταξύ Ερευνητικών Ινστιτούτων και Πανεπιστηµιακών Ιδρυµάτων και σχολείων Δ/θµιας εκπαίδευσης, το οποίο µπορεί να συµβάλλει:
i) στην αναπλαισίωση της Σύγχρονης Επιστηµονικής γνώσης, ώστε αυτή να µπορεί να διδαχθεί στην Υποχρεωτική και Λυκειακή εκπαίδευση.
ii) στον εµπλουτισµό του Αναλυτικού Προγράµµατος της Υποχρεωτικής και Λυκειακής εκπαίδευσης µε θέµατα από τη Σύγχρονη Επιστηµονική γνώση.
iii) στην εξοικείωση των µαθητών µε την επιστηµονική µεθοδολογία.
iv) στη διαθεµατική εκπαιδευτική προσέγγιση της Επιστηµονικής γνώσης, στην εφαρµογή της στη διδακτική πράξη και στην παραγωγή πρότυπου εκπαιδευτικού υλικού για τη διάχυση των εκπαιδευτικών/διδακτικών αποτελεσµάτων της εφαρµογής.
v) στην Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγµατικότητα.
Στην Ηµερίδα πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από εκπροσώπους Ερευνητικών Ιδρυµάτων και προσκεκληµένους οµιλητές. Επίσης εκπαιδευτικοί από τα Πρότυπα και Πειραµατικά Σχολεία παρουσιάζουν εφαρµογές που υλοποιήθηκαν σε αυτά.
Η Γεωργία Τραμπίδου είναι πτυχιούχος Φυσικός του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στη Ραδιενέργεια Περιβάλλοντος. Έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια εξειδίκευσης του Ινστιτούτου Προχωρημένων Σπουδών του ΝΑΤΟ και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.
Εργάζεται ως μόνιμη εκπαιδευτικός στη Δ/θμια Εκ/ση και συγχρόνως διδάσκει το μάθημα της Φυσικής στην Ανωτάτη Σχολή Τεχνικής Εκπαίδευσης Αξιωματικών Τεχνικού. Εργάστηκε για δύο έτη ως εργαστηριακή συνεργάτης στο ΤΕΙ Αθηνών.
Από το 1997 εργάζεται ως εξωτερική συνεργάτης σε επιστημονικά, ερευνητικά προγράμματα ραδιενέργειας περιβάλλοντος στο Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος/Ινστιτούτο Πυρηνικής – Τεχνολογίας Ακτινοπροστασίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» σε συνεργασία και με άλλους φορείς. Προσκεκλημένη επιστήμονας σε Ερευνητικά Ιδρύματα του εξωτερικού σε θέματα ραδιοοικολογίας και ραδιενεργού ρύπανσης. Έχει δημοσιευμένες εργασίες σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ανακοινώσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια, προσκεκλημένες ομιλίες σε διεθνή και εθνικά συνέδρια και μελέτες για Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά καθώς και επιστημονικών προτάσεων – προγραμμάτων. Πραγματοποιεί περιβαλλοντικές δραστηριότητες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και διαλέξεις σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.