Vezzetti Vittorio
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
03/03/2019
Διάρκεια
00:15:23
Εκδήλωση
Η προοπτική της κοινής ανατροφής παιδιών. Καταπολέμηση της γονικής αποξένωσης χάριν του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού
Χώρος
Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138
Διοργάνωση
Μουσείο Μπενάκη
Εκδόσεις Ίκαρος
Περιφέρεια Αττικής
Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων
Κατηγορία
Κοινωνικά θέματα, Υγεία / Ποιότητα ζωής
Ετικέτες
παιδί, κοινή ανατροφή παιδιού, συνεπιμέλεια, γονική αποξένωση, χωρισμός, διαζύγιο, γονική παρουσία, ενδοοικογενειακή βία, αποξενωτής γονέας, συναισθηματική κακοποίηση, γονείς, ευημερία, υγεία, εφηβεία, άγχος, Δημόσια Υγεία, ασθένεια
Στο πλαίσιο της ημερίδας "Η προοπτική της κοινής ανατροφής παιδιών. Καταπολέμηση της γονικής αποξένωσης χάριν του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού" Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί αναπτύσσουν:
α. το γεγονός ότι η κοινή ανατροφή αναδύεται ως κανόνας τόσο στις οικογένειες με δύο γονείς όσο και μετά τον τυχόν χωρισμό / διαζύγιο,
β. τη σημασία των ευθυνών έναντι των "δικαιωμάτων" και
γ. την ιδέα ότι η κοινή ανατροφή παιδιών είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς και αυτό που ικανοποιεί καλύτερα τις ανάγκες και το συμφέρον του παιδιού.
ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΟΙΝΕΣ ΓΟΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ
Διαζύγιο με παιδιά: ζητήματα υγείας
Τι γνωρίζουμε πραγματικά για την ανατροφή παιδιών και την υγεία; Αυτή η ευρεία ανασκόπηση επεξεργάζεται αντικειμενικά τις πλέον σύγχρονες γνώσεις σχετικά με τις βιοχημικές και ψυχοβιολογικές πτυχές της γονικής απώλειας και άλλων παιδικών αντιξοοτήτων κατά τη διάρκεια του διαζυγίου που εμπλέκονται ανήλικα παιδιά. Μέχρι τώρα, το διαζύγιο όπου εμπλέκονται ανήλικα παιδιά θεωρήθηκε, δυστυχώς, από τις αρχές μόνο ως ένα καθαρά νομικό πρόβλημα και αυτή η προσέγγιση συχνά επέτρεψε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση κατά τα Δικαστήρια. Τώρα, η επιστημονική έρευνα, χρησιμοποιώντας ζωικά μοντέλα, αποδεικνύει τη βιολογική βάση του προβλήματος και τις αδιαμφισβήτητες συνέπειες για την ευημερία και την υγεία των παιδιών.
Οι έρευνες που αναφέρονται σε αυτήν την ανασκόπηση εντοπίστηκαν με αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων PubMed, PsycINFO, Social Science Research Index, MedSciNet και θεωρούνται ικανές να προσφέρουν σημαντική συμβολή σε πέντε τομείς:
1. Βιολογικές επιδράσεις στην υγεία των ζώων που συνδέονται με τον χωρισμό των γονέων τους.
2. Ψυχοβιολογικά αποτελέσματα στην υγεία των βρεφών που συνδέονται με τον χωρισμό των γονέων τους και άλλες αντιξοότητες παιδικής ηλικίας.
3. Βιολογικές συνέπειες της απώλειας των γονέων και των παιδικών αντιδράσεων στον άνθρωπο (πιο λεπτομερώς: επίδραση στις ορμόνες όπως η ACTH, η αυξητική ορμόνη, η οξυτοκίνη, οι θυρεοειδικές ορμόνες και η TSH). Ευρύ φάσμα ασθενειών – C- Χρωμοσωμάτων και γονιδίων D- Ανοσοποιητικό σύστημα Επίπεδα E- CRP D-. Επιρροή στην εφηβεία και το ύψος).
4. Κοινωνικές επιπτώσεις της απώλειας των γονέων και άγχους.
5. Σύγκριση των πιθανών επιπτώσεων της κοινής και της αποκλειστικής γονικής μέριμνας στην υγεία των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων (Α-σύγκρουση Β-γονική απώλεια C-γενική ευημερία). Το καινοτόμο συμπέρασμα αυτής της ανασκόπησης (το πιο ολοκληρωμένο ποτέ σε αυτό το θέμα και μόλις δημοσιεύθηκε σε διπλό τυφλό peer reviewed «Journal of Health Psychology Open») είναι ότι το επιχείρημα αυτό είναι πρωτίστως θέμα δημόσιας υγείας και ότι είναι απαραίτητο να εναρμονιστούν περαιτέρω οι πρακτικές σε αυτόν τον τομέα, όπως στον ιατρικό κόσμο όπου συνήθως υπάρχουν κοινές κατευθυντήριες γραμμές.