Παυλόπουλος Προκόπιος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
04/10/2017
Διάρκεια
15:29
Εκδήλωση
Greece Forward III: Προοδευτικές πολιτικές για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο
Χώρος
Μουσείο Ακρόπολης
Διοργάνωση
Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Foundation for European Progressive Studies
Κατηγορία
Πολιτική
Ετικέτες
πόλη, δήμος, τοπική αυτοδιοίκηση, καιτονομία
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά το διεθνές συνέδριο “Greece Forward III” που συνδιοργάνωσε το ΔΙΚΤΥΟ με το FEPS. Η φετινή θεματολογία του συνεδρίου αφορούσε «Προοδευτικές πολιτικές για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο» και τις εργασίες του άνοιξε με ομιλία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον σύγχρονο ρόλο της πόλης ως συνδετικού κρίκου μεταξύ του έθνους-κράτους και των υπερεθνικών οργανισμών, στην σημασία των ευρωπαϊκών θεσμών επιβράβευσης και ανάδειξης των πρωτοπόρων πόλεων, στην τεράστια ανάγκη για καινοτομία στην αστική ζωή και στην λειτουργία των δήμων καθώς και στον ρόλο των σύγχρονων πόλεων να απορροφούν τους κοινωνικούς κραδασμούς, τους διαχωρισμούς και τις ανισότητες.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου, στην εισαγωγική της ομιλία μίλησε για την αναγκαιότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων των πόλεων του 21ου αιώνα, με σύγχρονη ματιά κι όχι μέσα από ιδεολογίες και προκαταλήψεις του παρελθόντος, προτείνοντας περισσότερη αυτοτέλεια, αποκέντρωση και απελευθέρωση δυνάμεων στην αυτοδιοίκηση.
Το συνέδριο περιελάμβανε συνολικά 4 ενότητες με συζητήσεις για το μέλλον των πόλεων, από την διασύνδεσή τους και την πολυμορφία τους μέχρι τις καινοτόμες δράσεις και την συνεισφορά τους στην ανάπτυξη, με την συμμετοχή στελεχών της αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων think tanks και ερευνητικών ιδρυμάτων.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την συζήτηση μεταξύ τριών δημάρχων εκ των μεγαλύτερων δήμων της χώρας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά) και της προέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννας Διαμαντοπούλου με θέμα λύσεις και προτάσεις για τις πόλεις του μέλλοντος.
Ο Προκόπιος Παυλόπουλος γεννήθηκε το 1950 στην Καλαμάτα. Το 1968 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποίαν αποφοίτησε με άριστα το 1973. Συνέχισε, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, τις σπουδές του στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Paris II. Το 1974 έλαβε Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Δημόσιο Δίκαιο (DEA de Droit Public) και το 1977 αναγορεύθηκε με άριστα διδάκτωρ (Doctorat d’ État). Το 1982 εξελέγη και ακολούθως διορίσθηκε Εντεταλμένος Υφηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και, μετά από διαδοχικές κρίσεις στις βαθμίδες του Επίκουρου Καθηγητή (1983) και του Αναπληρωτή Καθηγητή (1985), εξελέγη Καθηγητής της ίδιας Σχολής το 1989. Επιπροσθέτως, δίδαξε και διεξήγαγε έρευνα ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris II (1986).
Από το σύνολο των έργων του αναφέρονται, όλως ενδεικτικώς, «La directive en droit administratif», Paris, 1978, «The Law and Practice Relating to Pollution Control in Greece» (σε συνεργασία με τον Dr Γρ. Τιμαγένη), 1982, «Η συνταγματική κατοχύρωση της αιτήσεως ακυρώσεως: Μια σύγχρονη έποψη του κράτους δικαίου», 1982, «Μαθήματα διοικητικής επιστήμης», 1983, «Η αστική ευθύνη του Δημοσίου», τ. Ι, 1986, τ. ΙΙ, 1989, «Εγγυήσεις του δικαιώματος δικαστικής προστασίας στο ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο», 1993, «Η σύμβαση εκτέλεσης δημόσιου έργου», 1997, «Έντυπος Λόγος: Αρθρογραφία 1987-2003», 2003, «Η Αναθεώρηση του Συντάγματος-Υπό το πρίσμα της κοινοβουλευτικής εμπειρίας», 2010, «Το Λυκόφως των Πολιτικών Ηγεσιών: Αιτία ή αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης;», 2011, «Το δημόσιο δίκαιο στον αστερισμό της οικονομικής κρίσης», τ. Ι, 2η έκδ., 2014 και το συλλογικό έργο (σε συνεργασία με τους Καθηγητές Α. Γέροντα, Σ. Λύτρα, Γλ. Σιούτη και Σ. Φλογαΐτη) «Διοικητικό Δίκαιο», 3η έκδοση, 2015.
Ο Προκόπιος Παυλόπουλος υπήρξε ενεργός πολιτικός, αρχής γενομένης από το 1974-1975, κατά την άσκηση καθηκόντων Γραμματέα του πρώτου (προσωρινού) Προέδρου της Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλου. Διετέλεσε μέλος της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ξ. Ζολώτα (1989-1990), στην οποίαν μετείχε ως Αναπληρωτής Υπουργός Προεδρίας, αρμόδιος για τα ΜΜΕ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Το 1990 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή του Νομικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, επί προεδρίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1995. Μεταξύ 1995 και 1996 ήταν Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Το 1996 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και ως το 2000 άσκησε καθήκοντα Τομεάρχη Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Από το 2000 ως το 2014 εκλεγόταν συνεχώς Βουλευτής Α΄ Αθηνών. Από το 2000 έως το 2004 ήταν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ 2004-2009 διετέλεσε, αδιαλείπτως, Υπουργός Εσωτερικών στις Κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή, με την ενιαία μορφή που είχε τότε το Υπουργείο αυτό. Στις 18 Φεβρουαρίου του 2015 εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πλειοψηφία 233 ψήφων επί 300.