Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2015: Τιμητική εκδήλωση για το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Κατσιαρδή – Hering Όλγα, Κορρέ- Ζωγράφου Κατερίνα, Τσόκλη Μάγια, Γιαννακίδου Αγγελική, Δεληβορριάς Άγγελος

19 Μαΐου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 67:39 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1887
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Μουσείο Μπενάκη, με μια σειρά από τιμητικές εκδηλώσεις στοχεύει να αναδείξει το έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας για τη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, οργάνωσε φέτος, για δωδέκατη συνεχή χρονιά, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, εκδήλωση αφιερωμένη στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

Για την προσφορά και τις δράσεις του Εθνογραφικού Μουσείου Θράκης μίλησαν:

Όλγα Κατσιαρδή – Hering, Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών 

Κατερίνα Κορρέ- Ζωγράφου, Καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών 

Μάγια Τσόκλη, Δημοσιογράφος 

Αγγελική Γιαννακίδου, Ιδρύτρια - Πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης
 

Κατσιαρδή – Hering Όλγα Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών

Κορρέ- Ζωγράφου Κατερίνα Καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Τσόκλη Μάγια Δημοσιογράφος

Η Μάγια Τσόκλη γεννήθηκε στο Παρίσι. Ακολουθώντας τις επαγγελματικές μετακινήσεις του πατέρα της,  έζησε τα παιδικά της χρόνια στη Γαλλία, την Γερμανία και την Ελλάδα όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα.

Μετά από σπουδές κοινωνιολογίας δούλεψε στο χώρο της Μόδας κοντά στον Γιάννη Τσεκλένη και δημιούργησε το δικό της ατελιέ.

Το 1997 ξεκίνησε μία συνεργασία με την πολιτιστική εκπομπή της τότε ΕΤ2 «Συν και Πλην» και στη συνέχεια ανέλαβε μαζί με τον σκηνοθέτη Χρόνη Πεχλιβανίδη την δημιουργία μιας ταξιδιωτικής εκπομπής. Έτσι ξεκίνησε το 1999 το «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα» στη ΝΕΤ που με τα χρόνια εξελίχθηκε στην εκπομπή «Ταξιδεύοντας με τη Μάγια Τσόκλη».

Σήμερα, η σειρά αυτή κλείνει τα 11 χρόνια συνεχούς  παρουσίας στην κρατική τηλεόραση, έχει κάνει γυρίσματα σε περισσότερες από 40 χώρες στο κόσμο, έχει βραβευτεί επανειλημμένα και θεωρείται στην Ελλάδα ως η εγκυρότερη στο χώρο του ταξιδιού.

Η Μάγια Τσόκλη έχει ταυτιστεί με την ταξιδιωτική δημοσιογραφία. Εδώ και δύο χρόνια διευθύνει το Passport (passport.kathimerini.gr), το μηνιαίο ταξιδιωτικό περιοδικό με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στην κατηγορία του που ανήκει στον όμιλο της Καθημερινής.

Από τον Οκτώβριο του 2007 και για 2 χρόνια συνεργάστηκε με το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Γιαννακίδου Αγγελική Ιδρύτρια - Πρόεδρος Εθνολογικού Μουσείου Θράκης
Δεληβορριάς Άγγελος Ακαδημαϊκός - Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Άγγελος Δεληβοριάς (1937-2018) γεννήθηκε το 1937 στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, και μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία στο Πανεπιστήμιο του Freiburg. Κατά την περίοδο 1965-1969 υπηρέτησε ως επιμελητής αρχαιοτήτων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και ακολούθως, μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Tübingen, από το Πανεπιστήμιο του οποίου απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1972. Το 1972-1973 παρακολούθησε σχετικά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στην Ecole Pratique des Hautes Etudes, αναλαμβάνοντας εν συνεχεία τη διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη, όπου παρέμεινε από το 1973 μέχρι το 2015. Ανέλαβε τη ριζική ανάπλαση του μουσείου, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2000. Το 1992 εξελέγη τακτικός καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε Ιστορία της Τέχνης ως το 2005. Από το 1973 έως το 2014 διηύθηνε το Μουσείο Μπενάκη.

Προσκεκλημένος είχε δώσει διαλέξεις και είχε συμμετάσχει σε συνέδρια πολλών επιστημονικών και μουσειακών κέντρων της Ευρώπης και της Αμερικής. Το συγγραφικό του έργο καλύπτει ζητήματα Κλασικής Αρχαιολογίας, Ιστορίας της Τέχνης, Μουσειολογίας και παραδοσιακού πολιτισμού. Το ερευνητικό ενδιαφέρον του για τον παραδοσιακό πολιτισμό ειδκότερα και τη "Λαϊκή Τέχνη", αναπτύχθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, η ριζική ανάπλαση και ο αναπροσανατολισμός της φυσιογνωμίας του οποίου, προσγράφονται και διεθνώς στα επιτεύγματα των νεότερων μουσειακών κατακτήσεων.

Εκτός από τις μονογραφίες Attische Giebelskulpturen und Akrotere des 5. Jh.v.Chr. (Tübingen 1974), Οδηγός του Μουσείου Μπενάκη (Αθήνα 1980), Ελληνικά παραδοσιακά κοσμήματα (Αθήνα 1980), Greece and the Sea, Κατάλογος εκθέσεως (Amsterdam 1987) H Eλλάδα του Μουσείου Μπενάκη (Αθήνα 1997), Οδηγός του Μουσείου Μπενάκη (Αθήνα 2000), Πάρεργα: Άκαιρα, ανεπίκαιρα, επiκαιρικά (Αθήνα 2003), The Parthenon Frieze: problems, challenges, interpretations (Athens 2008), ΈΠΑΙΝΟΣ Luigi Beschi,  (επιμ.) Μουσείο Μπενάκη, 7ο Παράρτημα (2011), κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στις περιοδικές επιστημονικές εκδόσεις ΑΔ, ΑΑΑ, BCH, Antike Plastik, AM, AntK, StäddelJb, MEFRA, σε πρακτικά συνεδρίων, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, τιμητικά αφιερώματα και συλλογικά έργα.

Συμμετείχε ως μέλος σε επιτροπές επιστημονικών εταιρειών, ιδρυμάτων και είχε τιμηθεί με  διακρίσεις από τη Γαλλία, Chevalier de l' Ordre des Arts et des Lettres (1999), την Ελλάδα, Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών (2000), και την Ιταλία, Ordine della Stella della Solidarieta Italiana (2008). Είχε αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ των πανεπιστημίων του Αιγαίου (2005), της Θεσσαλονίκης (2016), της Θράκης (2016) και μέλος της Academia Scientiarium et Artium Europae (1991), της Academia Europea (1992) και της Academia Nazionale dei Lincei (2015).

Το 2016 εξελέγη ως Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα "Αρχαιολογία-Μουσειολογία".

Σχετικές ομιλίες