Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Δίκτυο Οικονομικών Βιβλιοθηκών: μια πρωτοβουλία για κοινές δράσεις και υπηρεσίες

Παναγάκης Παναγιώτης, Σεμερτζάκη Εύα

6 Μαρτίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 15:26 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1247
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η συμβολή των οικονομικών βιβλιοθηκών στην έρευνα και την ανάπτυξη» οργάνωσε το Δίκτυο Οικονομικών Βιβλιοθηκών (ΔΙ.Ο.ΒΙ.) στην Τράπεζα της Ελλάδος, την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015.
 

Το ΔΙ.Ο.ΒΙ. συστάθηκε το 2012 με σκοπό την καλύτερη συνεργασία των βιβλιοθηκών-μελών του για την ανταλλαγή υπηρεσιών που αποσκοπούν στην ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των χρηστών τους. Μέλη του ΔΙ.Ο.ΒΙ. είναι οι βιβλιοθήκες των εξής φορέων: Alpha Bank,  Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Τράπεζα της Ελλάδος, Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
 

Στόχος της ημερίδας ήταν να αναδείξει τη συμβολή των οικονομικών βιβλιοθηκών σε θέματα έρευνας, ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, γι’ αυτό οι ομιλητές προέρχονταν κυρίως από τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο. 
 

Στα συμπεράσματα της ημερίδας συγκαταλέγονται:

η εμπέδωση ότι οι οικονομικές βιβλιοθήκες παρέχουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, αποταμιεύοντας χρόνο έρευνας για το κοινό τους

η ανάγκη για προσέγγιση του επιχειρηματικού κόσμου για την παροχή των  πληροφοριών και τη διάχυση της γνώσης που κατέχουν οι οικονομικές βιβλιοθήκες 

οι συνεργασίες με φορείς που σχετίζονται ευρύτερα με τον οικονομικό χώρο

η επέκταση των υπηρεσιών των οικονομικών βιβλιοθηκών για να καλύπτουν τη διαχείριση των δεδομένων που χρησιμοποιούν οι ερευνητές, διευκολύνοντας την έρευνά τους.
 

Κοινή ήταν η πεποίθηση όσων πήραν μέρος στην ημερίδα ότι, καθώς η οικονομική επιστήμη γίνεται διεπιστημονική, επεκτεινόμενη σε άλλους κλάδους, οι οικονομικές βιβλιοθήκες οφείλουν να καλύπτουν με τις συλλογές τους τη διεπιστημονικότητα. Όσο πιο αποτελεσματικές και λειτουργικές είναι οι οικονομικές βιβλιοθήκες, ανέφεραν, τόσο ποιοτικότερες είναι οι οικονομικές αναλύσεις των ερευνητών των γονεϊκών ιδρυμάτων. Οι μετέχοντες στην ημερίδα συμφώνησαν ότι   τελικός στόχος των οικονομικών βιβλιοθηκών πρέπει να είναι η ικανοποίηση των αυξημένων απαιτήσεων της κοινότητας των χρηστών τους.

Παναγάκης Παναγιώτης Διευθυντής, Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης, Τράπεζα της Ελλάδος
Ο Παναγιώτης Παναγάκης είναι Διευθυντής στο Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία προσλήφθηκε το 1997. Αρχιτέκτων μηχανικός Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (Msc) από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στον τομέα αναστήλωσης κτιρίων, με υποτροφία του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
Σεμερτζάκη Εύα Υποδιευθύντρια, Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης - Προϊσταμένη, Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος
Υποδιευθύντρια στο Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης και Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης της Τράπεζας της Ελλάδος. Μεταπτυχιακός τίτλος στη βιβλιοθηκονομία από το Simmons College, Βοστώνη, με υποτροφία Fulbright. Συγγραφέας του βιβλίου Special Libraries as Knowledge Management Centres, 2011. Εκλεγμένο μέλος της Διαρκούς Επιτροπής του Τμήματος Διαχείρισης Γνώσης της International Federation of Library Associations (IFLA) για την περίοδο 2013-2017. Συντάκτρια του περιοδικού Συνεργασία, έκδοσης της Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών και μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου Σύνταξης (Editorial Advisory Board) στο περιοδικό The Electronic Library. Ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Βιβλιοθηκονόμων Κεντρικών Τραπεζών και μέλος της οργανωτικής της επιτροπής (Steering Committee) η οποία οργανώνει διετή εργαστήρια (workshop) από το 2009. Από το 2013 προεδρεύουσα (chairperson) του ετήσιου σεμιναρίου για βιβλιοθήκες κεντρικών τραπεζών που οργανώνει το Central Bank Publications/Incisive Media στο Cambridge University. Συγγραφέας βιβλιοθηκονομικών άρθρων, μεταφράστρια στα ελληνικά βιβλίων βιβλιοθηκονομικού ενδιαφέροντος και ομιλήτρια σε συνέδρια. Μέλος: IFLA, American Library Association και Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων.

Σχετικές ομιλίες