Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Δήλος: Ιστορία & Αρχαιολογία - 1ο μέρος

Τσάκος Κωνσταντίνος

5 Ιουνίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:34:52 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 814
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Ένωση Δροσοπηγητών Λακωνίας “Η Τσεροβά” διοργάνωσε την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, διάλεξη με θέμα:

«Δήλος: Ιστορία & Αρχαιολογία»

με ομιλητή τον Αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Τσάκο, Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων.

Η διάλεξη έγινε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Ένωσης για την διάσωση, ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η Δήλος, ένας βράχος γρανίτη στη μέση του Αιγαίου πελάγους! Ολόγυρά της, σαν σε μαγικό κύκλο, κολυμπούν οι Κυκλάδες. Η γέννηση του Απόλλωνα στο νησί, έκανε την Δήλο λαμπρό θρησκευτικό κέντρο πανελλήνιας εμβέλειας. Η ίδια η θέση της όμως, που διευκόλυνε το θαλάσσιο εμπόριο, είναι που την έκανε μεγάλο και ποθητό σταθμό των θαλασσοπλόων. Αυτή ακριβώς ήταν η αιτία και της τεράστιας εμπορικής της ανάπτυξης. Νάξος και Πάρος, αλλά και η Σάμος κατά τον 7ο και 6ο π.Χ. αιώνα ανταγωνίζονται για τον πρώτο ρόλο. Ακολουθούν και άλλες πόλεις, ώσπου να κυριαρχήσει στο νησί η Αθήνα, κατά το 5ο π.Χ. αιώνα, με τον Περικλή και αργότερα η Μακεδονία του Φιλίππου.

Μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, με την συγκρότηση των μεγάλων δυνάμεων της Ανατολής [Πτολεμαίοι, Σελευκίδες & Ατταλίδες] το νησί εξελίχθηκε σε διεθνές εμπορικό κέντρο όλης της Μεσογείου. Ακόμα μεγαλύτερη σημασία θα αποκτήσει η Δήλος κατά την Ρωμαιοκρατία. Η μεγάλη περιπέτεια θα τελειώσει άδοξα και τραγικά με την καταστροφή της από τον Μιθριδάτη και τους πειρατές της Κιλικίας. Έκτοτε η Δήλος θα παραμείνει έρημη με τα Ιερά της και τα πλούσια σπίτια της ερημωμένα να θυμίζουν τις παλιές της δόξες.

Sic transit gloria mundi!

Τσάκος Κωνσταντίνος Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων

Ο Κωνσταντίνος Τσάκος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με δασκάλους τον Μανόλη Ανδρόνικο, τον Γεώργιο Μπακαλάκη, τον Ιωάννη Κακριδή, τον Μιχάλη Σακελλαρίου. Ως φοιτητής έλαβε μέρος στις ανασκαφές της Βεργίνας με τον Μανώλη Ανδρόνικο. Με υποτροφίες της Αρχαιολογικής Εταιρείας και του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου παρακολούθησε μαθήματα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, με καθηγητές τον Ernst Homman-Wedeking και τον Dieter Ohly.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1965 με την πρόσληψή του στην Αρχαιολογική Υπηρεσία αρχικά ως Επιμελητού και στην συνέχεια ως Έφορου Αρχαιοτήτων στις Εφορείες Κυκλάδων, Σάμου, Ιωαννίνων, Αρχαίας Ολυμπίας και Ακροπόλεως. Το κύριο ανασκαφικό έργο του επικεντρώνεται στην αρχαία πόλη της Σάμου.

Εργάστηκε στις ανασκαφές της Βεργίνας, στην Ανατολική Νεκρόπολη και στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης.

Ασχολήθηκε με την προστασία των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και των παραδοσιακών οικισμών των Κυκλάδων, της Σάμου και της Ηπείρου. Ιδιαίτερα ενδιαφέρθηκε για την προστασία του χαρακτήρα της νήσου Μυκόνου, θέμα με το οποίο ασχολήθηκε και σε σειρά ολοσέλιδων άρθρων στην τοπική εφημερίδα "η Μυκονιάτικη" (1990-1995).

Διενήργησε ανασκαφές, με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, κυρίως στη Σάμο. Σημαντική ήταν η συμβολή του στην οργάνωση της έκθεσης των αρχαιοτήτων στο νέο Μουσείο Πυθαγορείου.

Έχει λάβει μέρος σε πλήθος τοπικών και διεθνών συνεδρίων με ανακοινώσεις και έχει δώσει πολυάριθμες διαλέξεις σε Μουσεία, Πανεπιστήμια, Ιδρύματα και επιστημονικούς συλλόγους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μελέτες και άρθρα του συναντώνται σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και σε εγκυκλοπαίδειες (Πάπυρος-Λαρούς, Δομή κ.λπ.). Έχει επιμεληθεί σειρά αρχαιολογικών οδηγών, ιδιαίτερα για την Ακρόπολη, τη Σάμο, την Δήλο, τη Μύκονο, την Ολυμπία. Έχει γράψει σενάρια για ταινίες αρχαιολογικού περιεχομένου για την Ακρόπολη και την Σάμο, οι οποίες έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ αρχαιολογικού φιλμ. Πραγματοποίησε εκπομπές για την εκπαιδευτική τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Μετά την αποχώρησή του από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ασχολείται με την επιστημονική έρευνα. Είναι ισόβιος εταίρος της Αρχαιολογικής Εταιρίας, αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, καθώς και επίτιμο μέλος των Συλλόγων των Φίλων της Ακροπόλεως και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Σχετικές ομιλίες