Καζάκος Παναγιώτης
Λιαργκόβας Παναγιώτης
Καραβίτης Νικόλαος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
24/05/2013
Διάρκεια
75:50
Εκδήλωση
Η έξοδος από την κρίση: Εφαρμόσιμες εναλλακτικές προτάσεις
Χώρος
Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
Διοργάνωση
Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κατηγορία
Οικονομία, Πολιτική
Ετικέτες
οικονομική κρίση, Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Πανεπιστημιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Σπουδών, διοργάνωσαν, την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Μαΐου, Συνέδριο με τίτλο «Η έξοδος από την κρίση: Εφαρμόσιμες εναλλακτικές προτάσεις».
Tο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας έχει αναλάβει μια προσπάθεια να καταγραφούν τα σημεία κλειδιά ενός ρεαλιστικού «ελληνικού σχεδίου» για την έξοδο από την κρίση που θα εστιάζει (πέρα από τις μακροπρόθεσμης απόδοσης μεταρρυθμίσεις) σε πρακτικές προτάσεις άμεσης απόδοσης. Για το σκοπό αυτό, συγκεντρώνουμε απόψεις και προτάσεις από διακεκριμένους πανεπιστημιακούς, ειδικούς εμπειρογνώμονες και ανθρώπους της πράξης.
Υπό την επιμέλεια των Καθηγητών Γιάννη Βαληνάκη, Παναγιώτη Καζάκου και Ναπολέοντα Μαραβέγια, έχει επιχειρηθεί μία πρώτη μελέτη και καταγραφή, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ευελπιστώντας ότι με την πολύτιμη συνδρομή των συμμετεχόντων ομιλητών (πολιτικών και πανεπιστημιακών), θα παραχθεί μια μελέτη πραγματικά χρήσιμη, αποδοτική και εφαρμόσιμη.
Ο Πάνος Καζάκος γεννήθηκε το 1941 και σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Ελλάδα και οικονομικές επιστήμες στη (Δυτική) Γερμανία όπου πήγε το 1963 αρχικά ως «φιλοξενούμενος εργάτης» (Gastarbeiter). Εργάσθηκε στις εταιρείες Norddeutsche Wollkämmerei, AG Weser, Deutsche Post, Bayer AG κ.ά.. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του χάρη σε υποτροφία του Friedrich-Ebert-Stiftung.
Είναι διδάκτωρ του Christan-Albrechts-Universität του Kiel. Το θέμα της διατριβής του ήταν "Markt und Entwicklung– Zur ordnungspolitischen Frage am Beispiel Griechenlands" (Αγορά και ανάπτυξη- συμβολή στο θεσμικό πρόβλημα με παράδειγμα την Ελλάδα, 1971).
Έχει διδάξει σε προ- και μεταπτυχιακό επίπεδο πολιτική οικονομία (μακροοικονομική), οικονομική θεωρία της πολιτικής, διεθνείς οικονομικές σχέσεις, πρότυπα οικονομίας και κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη και ευρωπαϊκή οικονομική ενοποίηση. Επίσης δίδαξε στη Γερμανία και έδωσε διαλέξεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, Πανεπιστήμιο Αμβούργου (Δυτικής Γερμανίας), Πελοποννήσου, Εθνική Σχολή Ασφαλείας κ.ά..
Διετέλεσε εμπειρογνώμων Α΄ του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Ολοκλήρωσης, καθώς και του Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Συμβουλίου του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πελοποννήσου (2012-2016) και στη συνέχεια Επίτιμος Καθηγητής του, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (2013- 2018), στέλεχος της Διεύθυνσης Μελετών της ΑΤΕ, μέλος της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΞ κ.ά.. Έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα Jean Monnet για δημιουργία πανεπιστημιακών υποδομών.
Οι δημοσιεύσεις του στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα καλύπτουν τη σύγχρονη μακροοικονομική πολιτική, την οικονομική πολιτική στη μεταπολεμική Ελλάδα, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρθρογραφεί τακτικά στις εφημερίδες η Καθημερινή, τα Νέα και στο περιοδικό Book’s Journal. Η μελέτη του "Θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση" (Ι. Σιδέρης, 1996), βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Επιλογή δημοσιεύσεων:
• Η επιστροφή στη δραχμή δεν (θα) είναι λύση. Οι οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (“Grexit”), εκδόσεις Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2016.
• "Ursachen der europäischen Krise und Auswirkungen auf Griechenland und Deutschland" in Hatje, Armin et al (Hgbr) Verantwortung und Solidarität in der Europäischen Union, Nomos Verlag, Baden-Baden, 2015, S. 33-59.
• "Griechische Politik 2009-2013: Der Kampf um Kredite und der mühsame Weg zu Reformen" in Klemm, Ulf-Dieter und Schultheiß, W. (Hgbr) Griechenland in der Krise, 35-53. Campus Verlag, Frankfurt am Main, 2015.
• "Stabilization and reform in a statist regime, 1974-2011", in Liargovas, P. (ed) Greece: Economics, political and social issues, Nova publishers, New York, 2012.
• "Economic governance in Europe- its liberalism and impact", in Preda, Daniele and Pasquinucci, Daniele (eds) The road Europe traveled along. The evolution of EEC/ EU policies and institutions, Peter Lang, Brussels 2010, pp 115-1301.
• Από τον ατελή εκσυγχρονισμό στην κρίση, μεταρρυθμίσεις, χρέη και αδράνειες, 1973- 2010, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2010.
• "Europeanization, public goals and group inteests: Convergence policy in Greece 1990-2003", West European Politics, vol 27. No 5/ 2004.
• Ανάμεσα σε κράτος και αγορά. Οικονομία και οικονομική πολιτική στη μεταπολεμική Ελλάδα 1944-2000, Πατάκης, Αθήνα 2001 (σε 7η ανατύπωση).
Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο πανεπιστήμιο Clark της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ) απ’ όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα (PH.D) το 1991. Έχει υπάρξει υπότροφος του αμερικανικού προγράμματος Fulbright, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μπάκαλα και του Πανεπιστημίου Clark. Έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια και έχει εργαστεί ως ασκούμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Δήμο Αθηναίων και ως Διευθυντής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Κατά την περίοδο 2013-2018 ήταν επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Σήμερα είναι Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και από τον Οκτώβριο του 2019 Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας.
Ο Νίκος Καραβίτης γεννήθηκε το 1959 στον Πειραιά. Είναι διδάκτωρ Δημόσιας Οικονομικής (1986, Πανεπιστήμιο Leicester, U.K.) και αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Παν/μίου. Από το 1989 έως το 1997 εργάστηκε στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Μονάδα Οικονομικής Έρευνας και Ανάλυσης) του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (τότε Υπ.Εθ.Ο.), όπου ασχολήθηκε κυρίως με θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και αγοράς εργασίας. Τον Ιανουάριο του 1997 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (νυν Ελληνική Στατιστική Αρχή), όπου παρέμεινε μέχρι το Μάρτιο του 2004. Από το Μάρτιο του 2010 είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), υπεύθυνος για το Παρατηρητήριο του Δημόσιου Τομέα. Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει μέλος της Στατιστικής Επιτροπής του Ο.Η.Ε. (U.N. Statistical Commission) (2001-2004, το 2002 εξελέγη αντιπρόεδρος), μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για την Αναμόρφωση του Φορολογικού Συστήματος. (2002-2003), μέλος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για την Εισαγωγή του Ευρώ (1998-2001), μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (Economic Policy Committee) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1993-1996, 1997-2002) και μέλος της Νομισματικής Επιτροπής (Monetary Committee, νυν EFC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1996).