Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Δημιουργία και εναπόθεση τοξικών πρωτεϊνών τύπου "prion" σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες

Βεκρέλλης Κώστας

11 Δεκεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 34:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 505
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΙ: ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ» διοργάνωσαν το Βιοαναλυτικό Εργαστήριο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης (ΙΤΕ). Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» του Κέντρου ΓΑΙΑ του Μουσείου, στις 11 Δεκεμβρίου 2017.

Οι ασθένειες του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον είναι οι πιο διαδεδομένες νευροεκφυλιστικές ασθένειες που δημιουργούν σημαντικές άμεσες και έμμεσες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας. Χαρακτηρίζονται από σοβαρές νευρωνικές απώλειες σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, με κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα τη μη φυσιολογική συσσωμάτωση πεπτιδίων και πρωτεϊνών. Αυτή η Ημερίδα παρουσιάζει την πρόσφατη πρόοδο στην κατανόηση της παθογένειας αυτών των ασθενειών, με έμφαση στους υποκείμενους μηχανισμούς συσσωμάτωσης πρωτεϊνών και μερικές από τις πιο υποσχόμενες θεραπευτικές μεθόδους που βρίσκονται σε εξέλιξη για αυτές τις ανίατες νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίας "Νόσος Πάρκινσον – PD Αναζήτηση των αιτιών και των νέων Θεραπειών".

Δημιουργία και εναπόθεση τοξικών πρωτεϊνών τύπου "prion" σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες

Η εξωκυττάρια εναπόθεση πρωτεϊνών όπως το αμυλοιδές-β (Αβ) και η α-συνουκλείνη καθώς και ενδοκυττάρια έγκλειστά τους χαρακτηρίζουν τις νευροεκφυλιστικές νόσους Alzheimer και Parkinson. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως διάφορες πρωτεΐνες με ανώμαλες αμυλοειδικές δομές μπορούν να μεταφέρονται μεταξύ των νευρώνων με μηχανισμούς που προσομοιάζουν prion. Η μεταφορά αυτή ενδέχεται να προκαλεί την εναπόθεση τοξικών "prion" μορφών των πρωτεϊνών αυτών στο κύτταρο και κατά συνέπεια συναπτική δυσλειτουργία και θάνατο. Ο μηχανισμός αυτός εξάπλωσης της παθολογίας ίσως να είναι κοινός για πολλές νευροεκφυλιστικές νόσους.

Βεκρέλλης Κώστας Νευροβιολόγος, Κέντρο Βασικής Έρευνας, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)
Ο Κώστας Βεκρέλλης είναι κάτοχος πτυχίου και διδακτορικού τίτλου στις Νευροεπιστήμες από το University College London της Βρετανίας. Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής και αργότερα ως εκπαιδευτής (Instructor) στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Harvard στο κέντρο νευρολογικών νοσημάτων στο εργαστήριο του Prof. Dennis Selkoe. Είναι από το 2002 ερευνητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), και η έρευνά του εστιάζει στη διερεύνηση μηχανισμών που οδηγούν στον κυτταρικό θάνατο νευρώνων σε ασθένειες όπως οι νόσοι του Parkinson και Alzheimer. Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική δραστηριότητα του εργαστηρίου εστιάζει στη απομόνωση πρώιμων τοξικών μορφών πρωτεϊνών αμυλοειδούς φύσης και στο χαρακτηρισμό της παθολογικής δράσης τους in vitro και in vivo. Μελετώνται επίσης μηχανισμοί ρύθμισης των επιπέδων τους καθώς και τρόποι απομάκρυνσής τους από τον εγκέφαλο. Το 2012 πήρε θέση επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο τμήμα Πειραματικής Ιατρικής.

Σχετικές ομιλίες