Βεκρέλλης Κώστας
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
11/12/2017
Διάρκεια
34:13
Εκδήλωση
Νευροεκφυλιστικές νόσοι: Πρόοδος και προκλήσεις στην αναζήτηση αιτίων και νέων θεραπειών
Χώρος
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Κέντρο ΓΑΙΑ
Διοργάνωση
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
Κατηγορία
Νευροεπιστήμες
Ετικέτες
νευροεκφυλιστικές νόσοι, αλτσχάιμερ, πάρκινσον, εγκέφαλος, τοξικές πρωτεΐνες τύπου "prion"
Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΙ: ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ» διοργάνωσαν το Βιοαναλυτικό Εργαστήριο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης (ΙΤΕ). Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» του Κέντρου ΓΑΙΑ του Μουσείου, στις 11 Δεκεμβρίου 2017.
Οι ασθένειες του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον είναι οι πιο διαδεδομένες νευροεκφυλιστικές ασθένειες που δημιουργούν σημαντικές άμεσες και έμμεσες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας. Χαρακτηρίζονται από σοβαρές νευρωνικές απώλειες σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, με κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα τη μη φυσιολογική συσσωμάτωση πεπτιδίων και πρωτεϊνών. Αυτή η Ημερίδα παρουσιάζει την πρόσφατη πρόοδο στην κατανόηση της παθογένειας αυτών των ασθενειών, με έμφαση στους υποκείμενους μηχανισμούς συσσωμάτωσης πρωτεϊνών και μερικές από τις πιο υποσχόμενες θεραπευτικές μεθόδους που βρίσκονται σε εξέλιξη για αυτές τις ανίατες νευροεκφυλιστικές διαταραχές.
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίας "Νόσος Πάρκινσον – PD Αναζήτηση των αιτιών και των νέων Θεραπειών".
Δημιουργία και εναπόθεση τοξικών πρωτεϊνών τύπου "prion" σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες
Η εξωκυττάρια εναπόθεση πρωτεϊνών όπως το αμυλοιδές-β (Αβ) και η α-συνουκλείνη καθώς και ενδοκυττάρια έγκλειστά τους χαρακτηρίζουν τις νευροεκφυλιστικές νόσους Alzheimer και Parkinson. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως διάφορες πρωτεΐνες με ανώμαλες αμυλοειδικές δομές μπορούν να μεταφέρονται μεταξύ των νευρώνων με μηχανισμούς που προσομοιάζουν prion. Η μεταφορά αυτή ενδέχεται να προκαλεί την εναπόθεση τοξικών "prion" μορφών των πρωτεϊνών αυτών στο κύτταρο και κατά συνέπεια συναπτική δυσλειτουργία και θάνατο. Ο μηχανισμός αυτός εξάπλωσης της παθολογίας ίσως να είναι κοινός για πολλές νευροεκφυλιστικές νόσους.