Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Δημογραφικές και κοινωνικές συμπεριφορές των προσφύγων στην Περιοχή Πρωτευούσης

Μπουρνόβα Ευγενία

4 Μαρτίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:23:12 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 135
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) διοργάνωσε επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο «1922-2022: Η συμμετοχή των Μικρασιατών προσφύγων στην εξέλιξη της σύγχρονης Ελλάδας». Έναν αιώνα μετά τα «μικρασιατικά», επιστήμονες, άνθρωποι του πνεύματος, ερευνητές από διαφορετικές αφετηρίες, θα πάρουν το λόγο για να ενισχύσουν το διάλογο, σε μια θεματική σχετικά με την επίδραση του μικρασιατικού στοιχείου σε ποικίλα πεδία-ζητήματα της νεοελληνικής ζωής: στην ενσωμάτωση των προσφύγων στο ελλαδικό γίγνεσθαι, το πολεοδομικό, την οικονομία, την πολιτική, τη λογοτεχνία και τη μουσική. Είναι ακόμη ζωντανή η μνήμη των γεγονότων; Πώς συνεισέφεραν οι Μικρασιάτες στη διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας;

Σύνοψη της ομιλίας

Η ανακοίνωση αποτελεί προϊόν πρωτογενούς έρευνας με βάση τα ληξιαρχικά έγγραφα των Δήμων Αθηναίων, Βύρωνα, Καισαριανής, Καλλιθέας, Νέας Ιωνίας και Ταύρου και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα HORIZON, το ITHACA Interconnecting Histories and Archives for Migrant Agency, με αντικείμενο τους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, αποδελτιώθηκαν συστηματικά οι ληξιαρχικές πράξεις γάμου από το 1925 έως το I960, ώστε να απαντηθεί το βασικό ερώτημα της κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων μέσω του γάμου και να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις με τον γηγενή πληθυσμό.

Μπουρνόβα Ευγενία Ιστορικός - Καθηγήτρια Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ

Η Ευγενία Μπουρνόβα σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Λυών ΙΙ και απέκτησε το διδακτορικό της στο ίδιο πανεπιστήμιο το 1986. Είναι καθηγήτρια οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην κοινωνική και οικονομική ιστορία του 19ου και 20ού αιώνα και στην ιστορία του αστικού χώρου και ειδικότερα στην ιστορία του πληθυσμού, τις κοινωνικές-επαγγελματικές δομές, τη δημόσια υγεία και την αγορά ακινήτων στην Αθήνα, θέματα στα οποία έχει ήδη δημοσιεύσει σειρά μελετών στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά. 

Σχετικές ομιλίες