Καρβούνη Παναγιώτα
Ημερομηνία
08/05/2022
Διάρκεια
00:16:22
Εκδήλωση
Το '21 σήμερα: Aναπαραστάσεις της Ελληνικής Επανάστασης στην Τέχνη και στον Λόγο 200 χρόνια μετά (2η ημέρα)
Χώρος
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο - Μέγαρο Παλαιάς Βουλής
Διοργάνωση
Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.)
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός, Ιστορία
Ετικέτες
200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, κόμικς, graphic novels, 21: Η μάχη της πλατείας, Soloύp
Τα comics -όπως και κάθε άλλη μορφή τέχνης- αντλούν πολύ συχνά έμπνευση από την ιστορία. Εμβληματικά έργα όπως το Maus του Spiegelman έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση της ιστορικής συνείδησης ενός αναγνωστικού κοινού πέραν των τακτικών αναγνωστών comics, δημιουργώντας ένα πλούσιο υπο-είδος, εκείνο των ιστορικών comics, το οποίο ταξινομείται και αναλύεται από την ιστορική κοινότητα ως αντικείμενο της δημόσιας ιστορίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, στην παρούσα εισήγηση πρόκειται να αναπτυχθεί ο ρόλος ενός δημόσιου μνημείου στο graphic novel ’21: Η Μάχη της Πλατείας, του αγάλματος του Κολοκοτρώνη του Λάζαρου Σώχου. Συγκεκριμένα, θα εξεταστεί ο τρόπος που το άγαλμα, στις σελίδες του graphic novel, λειτουργεί ως ένας τόπος μνήμης, ως μία αφορμή επαναδιαπραγμάτευσης της ιστορίας και ένα πεδίο πολιτικής διαμάχης μέχρι και σήμερα. Γι’ αυτόν τον σκοπό, πρόκειται να αξιοποιηθεί η σχετική βιβλιογραφία καθώς και ολόκληρο το υλικό που έχει δημοσιευθεί από τη διαδικασία συγγραφής και σχεδίασης του graphic novel.
Η Παναγιώτα Καρβούνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική που προσφέρεται από τα τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει εργασθεί στον χώρο του Πολιτισμού, σε Μουσεία και Διεθνείς Εκθέσεις. Τακτικά αρθρογραφεί και για ζητήματα πολιτισμού και μαζικής κουλτούρας.