Λακασάς Δημήτριος Ν.
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
24/09/2011
Διάρκεια
11:55
Εκδήλωση
Capital + Vision
Χώρος
Ξενοδοχείο Athens Hilton
Διοργάνωση
Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο
Εφημερίδα "Κεφάλαιο"
Capital.gr
Τσομώκος Α.Ε.
Κατηγορία
Οικονομία
Ετικέτες
εμπορικό ισοζύγιο, ανταγωνιστικά προϊόντα, παραγωγικότητα, οικονομική ανάπτυξη, δημόσιο χρέος
Εδώ και τρεις δεκαετίες είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε έναν ανοδικό οικονομικό κύκλο. Πιστέψαμε ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι δεδομένη και αυτό που διαφέρει είναι απλά ο ρυθμός ανάπτυξης. Πώς φτάσαμε όμως ως εδώ; Τα πράγματα είναι απλά. Δαπανούμε περισσότερο απ’ όσο παράγουμε, ενώ το κράτος δαπανά περισσότερα από αυτά που εισπράττει. Σήμερα η Ελλάδα κατατάσσεται εξαιρετικά χαμηλά στις κλίμακες ανταγωνιστικότητας και του επιχειρείν. Η ανοδική τάση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών τα τελευταία έτη εξηγείται σε ένα μεγάλο βαθμό από την παράλληλη αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο διευρύνεται όχι μόνο λόγω της διαρκώς αυξανόμενης εσωτερικής ζήτησης, αλλά και λόγω της μείωσης των καθαρών εξαγωγών. Η επιδείνωση του ελλείμματος δεν οφείλεται αποκλειστικά στην απώλεια της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και στο ότι δόθηκε έμφαση στην ανάπτυξη των μη εμπορεύσιμων αγαθών (κυρίως δημοσίου τομέα κλπ αγαθών εγχώριας κατανάλωσης) τα τελευταία έτη.
Βραχυχρόνια δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά τον περιορισμό του ρυθμού αύξησης των τιμών και των μισθών από την παραγωγή μη εμπορεύσιμων αγαθών στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών. Μακροχρόνια ωστόσο η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στηρίζεται μόνο στην αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών αγαθών. Χρειαζόμαστε να παράγουμε προϊόντα ανταγωνιστικά. Για να έχουμε ανταγωνιστική παραγωγή ωστόσο πρέπει να επενδύσουμε σε καινοτόμους κλάδους και όχι απαρχαιωμένους. Το Δόγμα «Παράγω και Εξάγω» που αποτελεί την απάντηση στο αναπτυξιακό τέλμα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία. Το λάθος μας εδώ και 20 χρόνια ήταν ότι ουσιαστικά μας παγιδέψανε στην λογική της εγκατάλειψης της παραγωγικής διαδικασίας και στην σταδιακή στροφή στις υπηρεσίες. Το Δόγμα «Παράγω και εξάγω» μεταφράζεται στο ότι έχοντας μια ανταγωνιστική παραγωγή και έχοντας θέσει τις σωστές βάσεις μπορούμε να διεκδικήσουμε μερίδιο στις διεθνείς αγορές.
Για τους επιχειρηματίες είναι σαφές ότι, αν δεν υπάρξει πολιτική λύση, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη όσο μεγάλη εσωτερική υποτίμηση και αν γίνει. Η ανάπτυξη δεν διατάσσεται, εκδηλώνεται όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και πρώτη συνθήκη είναι η σταθερότητα του πολιτικού περιβάλλοντος. Πρέπει ο πολιτικός κόσμος να αντιληφθεί αυτήν την πραγματικότητα, να ξεπεράσει την εσωστρέφειά του και να αναδιαρθρώσει τις προτεραιότητές του.
Ο Δημήτρης Λακασάς γεννήθηκε το 1973 στον Κολινδρό Πιερίας.
Είναι Πρόεδρος και μέλος του ΔΣ της Olympia Electronics A.E. H Olympia Electronics εξάγει σε περισσότερες από 72 χώρες, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνολογία αιχμής, την καινοτομία, την ποιότητα. Αποτελεί τη μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική παραγωγική μονάδα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στην Ελλάδα και μία από τις δέκα μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι η ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Tο 2010 η εταιρεία συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις 100 επιχειρήσεις «ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ» σύμφωνα με έρευνα της STAT BANK.
Είναι μέλος σε πολλά Δ.Σ. Φορέων και Οργανισμών, μέλος σε ομάδες εργασίες και έχει συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και δημοσιεύσεις στον τύπο. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Μ.Β.Α. στη Διοίκηση επιχειρήσεων (UNIVERSITY OF SHEFFIELD) με προπτυχιακές σπουδές (Bachelor) στον τομέα των Οικονομικών και του Marketing (CITY COLLEGE – UNIVERSITY OF SHEFFIELD).