Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Δημοσιονομική κρίση και οικονομική αναδόμηση: Διδάγματα για την αγορά εργασίας

Πισσαρίδης Χριστόφορος

5 Οκτωβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 48:00 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3472
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Πισσαρίδης Χριστόφορος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
05/10/2012

Διάρκεια
48:00

Εκδήλωση
Δημοσιονομική κρίση και οικονομική αναδόμηση

Χώρος
Ξενοδοχείο Athenaum Intercontinental

Διοργάνωση
MDA Hellas (Σωματείο για τη φροντίδα των ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις)

Κατηγορία
Οικονομία

Ετικέτες
οικονομική κρίση

Υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΣΕΒ, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012, στην Αθήνα, εκδήλωση του MDA Ελλάς (Σωματείο Φροντίδας Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις), με επίσημο προσκεκλημένο – ομιλητή τον Καθηγητή κ. Χριστόφορο Πισσαρίδη (Νόμπελ Οικονομίας 2010) με θέμα: «Δημοσιονομική Κρίση & Οικονομική Αναδόμηση: Διδάγματα για την αγορά εργασίας». Η εκδήλωση είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα και τα έσοδα της θα χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς του σωματείου MDA Ελλάς.
 
Στην ομιλία του ο διαπρεπής Κύπριος οικονομολόγος ανέλυσε τα αίτια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στη συνέχεια παρουσίασε σειρά εισηγήσεων επικεντρωμένων στις σχέσεις δημοσιονομικών και αγοράς εργασίας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης και μεταρρυθμιστικών μέτρων. 
 
Ο κ. Πισσαρίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα μπορεί «να βγει από τον φαύλο κύκλο του χρέους και της υπανάπτυξης, και να επιστρέψει στα επίπεδα ανάπτυξης των Ευρωπαίων εταίρων της. Για να το πετύχει αυτό χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των διεθνών οργανισμών που μπορούν να βοηθήσουν, την τρόικα,  και την ίδια την Ελλάδα. Η τρόικα θα πρέπει να ξανακοιτάξει αν αυτό που ζητά από την Ελλάδα είναι δίκαιο και εφικτό, με την νέα οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη. Και η Ελλάδα θα πρέπει να ξανακοιτάξει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, να διακηρύξει ότι θέλει να τις κάνει, και να ρωτήσει αν προχωρεί σταθερά σε μια ευέλικτη οικονομία βασισμένη πάνω στον ιδιωτικό τομέα, με ασφαλιστικές δικλίδες που να προστατεύουν τον εργοδότη και τον εργαζόμενο και να δημιουργούν ένα περιβάλλον που διευκολύνει και θα ενθαρρύνει τις  επενδύσεις».

Πισσαρίδης Χριστόφορος Regius Professor, London School of Economics

Είναι Regius Professor στο London School of Economics, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κύπρου. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Essex, όπου πήρε το πτυχίο του το 1970 και τον επόμενο χρόνο το μεταπτυχιακό του. Ακολούθως γράφτηκε στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του, το 1973. Ειδικεύεται στα οικονομικά των αγορών εργασίας, στη μακροοικονομική πολιτική, στην οικονομική ανάπτυξη και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Κατείχε την Έδρα Norman Sosnow στα Οικονομικά στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου. Το 2010 τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών, μαζί με τους Dale Mortensen και Peter Diamond, για τη συνεισφορά του στη θεωρία της αναζήτησης τριβών στην αγορά εργασίας και στη μακροοικονομία.

Είναι αιρετό Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, του Econometric Society, του European Economic Association και του Society of Labor Economists.  Υπηρετεί ή έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του European Economic Association, του Econometric Society και του Royal Economic Society.

Έχει συμμετάσχει σε μια σειρά επιτροπών. Έχει διατελέσει συνεργαζόμενο μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τραπέζης Κύπρου από συστάσεώς της το 2000 έως και τη λύση της το 2007 και μέλος της ευρωπαϊκής ομάδας δράσης για την απασχόληση το 2003 υπό τη διεύθυνση του Wim Kok. Έχει διατελέσει σύμβουλος επί πολιτικών απασχόλησης και άλλων μακροοικονομικών ζητημάτων για την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τράπεζα της Αγγλίας και τον ΟΟΣΑ.

Άλλες τιμητικές διακρίσεις περιλαμβάνουν το Βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (IZA) περί των Οικονομικών της Εργασίας (από κοινού με τον Dale Moertensen το 2005), το «Αριστείο» Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2008 και το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄, την ύψιστη τιμή της Κυπριακής Δημοκρατίας που του απενεμήθη το 2011.

Σχετικές ομιλίες