Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Δραματικά τεκμήρια και καλλιτέχνες στην αρχαία Μακεδονία και τη Θράκη

Αδάμ-Βελένη Πολυξένη, Μπένος Σταύρος

23 Μαΐου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 79:34 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1318
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Σωματείο «Διάζωμα» και το Megaron Plus, ολοκλήρωσαν τον φετινό κύκλο διαλέξεων με θέμα: «Το θέατρο στην Αρχαία Μακεδονία και τη Θράκη» με μια ακόμα διάλεξη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Μαΐου 2017 στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ομιλήτρια σ’ αυτήν την, τέταρτη και τελευταία, διάλεξη του κύκλου ήταν κ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και σύμβουλος-καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Δραματικά τεκμήρια και καλλιτέχνες στην αρχαία Μακεδονία και τη Θράκη». Προλόγισε ο πρόεδρος του Διαζώματος, Σταύρος Μπένος.

Τα κτίρια θεαμάτων στη Μακεδονία και τη Θράκη αποτελούν τις πιο χαρακτηριστικές αποδείξεις της άνθισης του θεάτρου και των άλλων παραστατικών τεχνών στους τόπους όπου αποκαλύφτηκαν. Η διάδοση της τέχνης του θεάτρου πιστοποιείται, ωστόσο, και σε πολλούς άλλους τόπους και πόλεις του βορειοελλαδικού χώρου μέσω των «δραματικών τεκμηρίων» και της ενεπίγραφης μαρτυρίας της δράσης καλλιτεχνών. Απεικονίσεις θεατρικών τύπων της τραγωδίας και της κωμωδίας σε γλυπτά, ανάγλυφα, πήλινα ειδώλια, θεατρικά προσωπεία, σκηνές από θεατρικά έργα σε ανάγλυφους σκύφους, σε έργα ζωγραφικής και ψηφιδωτά είναι αδιάψευστοι μάρτυρες ότι η θεατρική τέχνη, αλλά και άλλες μουσικές και παραστατικές τέχνες, ασκούνταν ακόμη και στα πιο μικρά μέρη της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ονόματα και ιδιότητες καλλιτεχνών μαρτυρούνται άφθονα σε όλο τον βορειοελλαδικό χώρο, ενώ δεν λείπουν και Μακεδόνες καλλιτέχνες της διασποράς, δείχνοντας αξιοσημείωτη καλλιτεχνική κινητικότητα σε όλη την επικράτεια. Μέσα από αυτά και μέσω της αλλαγής στην αρχιτεκτονική των θεατρικών κτηρίων, παρακολουθείται η εξέλιξη των θεατρικών ειδών και η αλλαγή που επέρχεται, με την πάροδο των αιώνων, στο θέατρο: από θέατρο λόγου της κλασικής και ελληνιστικής εποχής σε θέατρο δράσης και εντυπωσιασμού κατά τη ρωμαϊκή εποχή.

Mετά την ολοκλήρωση της ομιλίας, ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Μούσα Πολύτροπος-Οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης της Κεντρικής Μακεδονίας». Η ταινία αποτελεί συμπαραγωγή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Σωματείου Διάζωμα. Το σενάριο υπογράφει η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, ενώ η σκηνοθεσία και το μοντάζ είναι του Γιώργου Μπότσου.

Η ταινία δεν περιλαμβάνεται στην ανάρτηση του Blod.


Αδάμ-Βελένη Πολυξένη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη είναι Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε στην ΙΖ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Έδεσσας και στην ΙΣΤ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε διευθύντρια στην ΚΖ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας. Διετέλεσε διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης από το 2006 έως το 2018. Ανέσκαψε στη Φιλυριά Κιλκίς, στη Ιερισσό και τη Μένδη Χαλκιδικής, στην Πέλλα, στην Αραβησσό, σε ανασκαφές της πόλης της Θεσσαλονίκης, στα Βρασνά, την Αρέθουσα, την Απολλωνία και την Ασπροβάλτα του νομού Θεσσαλονίκης. Κύρια έργα της θεωρούνται η ανασκαφική έρευνα στην ελληνιστική πόλη των Πετρών Φλώρινας και η διαμόρφωση και η ανάδειξη της Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε με ανακοινώσεις σε διεθνή, πανελλήνια και τοπικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά σχετικά με κεραμική, μεταλλοτεχνία, γλυπτική, νομισματική και επιγραφική της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής ήταν οι "Μακεδονικοί βωμοί" των αυτοκρατορικών χρόνων της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας. Συμμετείχε σε οργανώσεις εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεδρίων. Από το 1987 υποστηρίζει γραμματειακά την ετήσια συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη και επιμελείται την έκδοση των πρακτικών της• παράλληλα και με άλλες επιμέλειες αρχαιολογικών εκδόσεων. Έχει δώσει διαλέξεις σχετικές με το αντικείμενό της για το ευρύ κοινό, καθώς και επιμορφωτικές ομιλίες στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης και στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης. Για την προσφορά της στην επιστήμη της βραβεύτηκε το 1998 από τη Societes des Encouragement au Progres της Γαλλικής Ακαδημίας. Έχει συγγράψει σενάρια αρχαιολογικών ντοκιμαντέρ για την ΕΤ3, ενώ από το Μάρτιο του 1998 έχει εβδομαδιαία εκπομπή για την αρχαιολογία στον 9.58FM. Επί διετία αρθρογραφούσε σε επιφυλλίδες των εφημερίδων "Θεσσαλονίκη" και "Αγγελιοφόρος της Κυριακής". Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη θεωρία και την πράξη του θεάτρου.

Μπένος Σταύρος Τοπογράφος Μηχανικός - Πρόεδρος Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - πρώην υπουργός - Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004,  Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Σχετικές ομιλίες