Ramos-Gomez Francisco
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
17/06/2011
Διάρκεια
22:00
Εκδήλωση
23rd IAPD Congress: Interdisciplinary Approach to Paediatric Dentistry
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο
Διοργάνωση
Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία
Κατηγορία
Οδοντιατρική
Ετικέτες
τερηδόνα, στοματική υγεία, εργαλείο CAMBRA
Οι δείκτες τερηδόνας στα παιδιά, ιδιαίτερα ηλικίας 2-5 ετών, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το εργαλείο CAMBRA – εργαλείο διαχείρισης της τερηδόνας ανάλογα με τον τερηδονικό κίνδυνο (CAMBRA-Caries Management by Risk Assessment) - έχει σχεδιαστεί για παιδιά 0-5 ετών, και προσφέρει ένα νέο μοντέλο προληπτικής διαχείρισης ασθενών που ενσωματώνει την αξιολόγηση του τερηδονικού κινδύνου σε παιδιά προσχολικής ηλικίας ως ένα τμήμα ζωτικής σημασίας της ολοκληρωμένης στοματικής υγείας. Οι πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω του CAMBRA μπορούν να βοηθήσουν τον κλινικό στον καθορισμό της συχνότητας των οδοντιατρικών επισκέψεων σε σχέση με την ηλικία και τον τερηδονικό κίνδυνο και επιτρέπει την επιλογή της καλύτερης περίθαλψης και στόχων αυτο-διαχείρισης ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τερηδόνα.
Στην παρουσίαση γίνεται μια πρακτική προσέγγιση με στόχο την καλύτερη στοματική υγεία παιδιών προσχολικής ηλικίας για την αντιμετώπιση της τερηδόνας βρεφικής και νηπιακής ηλικίας, που αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα στις ΗΠΑ. Το CAMBRA βοηθά τους κλινικούς με δομημένο τρόπο: 1. Να αξιολογήσουν εξατομικευμένα κάθε παιδί και τον κηδεμόνα του, βάση της ηλικίας και του τερηδονικού κινδύνου που εμφανίζει σε κάθε επίσκεψη 2. Να δημιουργήσουν ένα εξατομικευμένο "μονοπάτι περίθαλψης" ή προληπτικό πρόγραμμα διαχείρισης, πριν αποφασιστεί η αποκατάσταση με έμφραξη 3. Να σχεδιάσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα επανεξετάσεων βασισμένο στον τερηδονικό κίνδυνο 4. Να εξασφαλίσουν ειδική και στοχευμένη καθοδήγηση για τους κηδεμόνες βάση της ηλικίας, του κινδύνου και της ανάγκης κάθε παιδιού σε κάθε δεδομένη στιγμή.
Σε μια προσέγγιση προληπτικής διαχείρισης της νόσου, υπάρχουν έξι βασικά βήματα για τη στοματική φροντίδα του βρέφους, κατά την αξιολόγηση στοματικής υγείας στην πρώτη επίσκεψη σε ηλικία 1 έτους, όπως προτείνεται από την «Αμερικανική Ακαδημία Παιδοδοντιατρικής» (AAPD) και την «Αμερικανική Ακαδημίας Παιδιατρικής» (AAP). Η εκτίμηση του τερηδονικού κινδύνου είναι το πρώτο από τα έξι βήματα. Η σωστή τοποθέτηση του βρέφους ή του παιδιού είναι το δεύτερο βήμα κλειδί. Για βρέφη και παιδιά μέχρι την ηλικία των τριών ετών, χρησιμοποιείται η θέση εξέτασης γόνατος-με-γόνατο. Τα επόμενα βήματα είναι ο καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο, η κλινική εξέταση, εφαρμογή φθοριούχου βερνικιού και η παρακίνηση του κηδεμόνα για την εφαρμογή των μέτρων για τη στοματική υγεία. Το εργαλείο CAMBRA ή η τεχνική αξιολόγησης του τερηδονικού κινδύνου έχει τρεις ειδικούς τομείς: 1. Κίνδυνοι ή βιολογικοί παράγοντες όπως η συνεχής χρήση μπιμπερό, η χρήση μπιμπερό κατά τη διάρκεια του ύπνου, η συχνότητα και το είδος των ενδιάμεσων γευμάτων, παιδί που λαμβάνει οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή και ορισμένοι άλλοι παράγοντες κίνδυνου. 2. Προστατευτικοί παράγοντες όπως η χρήση φθοριωμένου πόσιμου νερού, χρήση φθοριούχου οδοντόπαστας ή η χρήση ξυλιτόλης σε συνεχή βάση. 3. Κλινικά ευρήματα όπως η παρουσία απασβεστίωσης της επιφάνειας της αδαμαντίνης ή κοιλότητες σε πολύ μικρή ηλικία, παρουσία οδοντικής πλάκας, μειωμένη ροή.
Ο Francisco J. Ramos-Gomez είναι Καθηγητής της Παιδοδοντιατρικής, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA). Έχει επίσης υπηρετήσει ως διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος Παιδοδοντιατρικής στο UCLA και στο Pediatric Services at the Family Dental Center στο San Francisco General Hospital. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με μεθόδους έγκαιρης ανίχνευσης και πρόληψης της τερηδόνας της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας (ECC). Ο καθηγητής Ramos-Gomez έχει αποκτήσει το M.S. στην Παιδοδοντιατρική από το Πανεπιστήμιο του Tufts University School of Dentistry το 1988; και Master of Public Health από το School of Public Health, Department of Policy & Management του Harvard το 1990. Έκανε επιπλέον εξειδίκευση στην επιδημιολογία στο Dental Epidemiology and Dental Public Health του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, San Francisco (1992).
Είναι μέλος του American Board of Pediatric Dentistry και πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της American Association of Public Health Dentistry. Ο καθηγητής Ramos-Gomez είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας του NIDCR/UCSF- CAN-DO- για τον περιορισμό των ανισοτήτων υγείας του στόματος σε παιδιά, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των AAPD Government Council, Perinatal and Infant Oral Health Council, the Oral Health Action Coalition (OHAC) και τέλος μέλος του American College of Dentistry (FACD).