Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Education and Innovation In the 21st Century: Opening Frontiers for the Business Market - Session ΙII

Στυλιανίδης Ευριπίδης, Ischinger Barbara, Ιακώβου Ελευθέριος, Δοξιάδης Αρίστος, Ridgers Bill

28 Φεβρουαρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 68:41 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1331
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής τους για την εκπαίδευση, τα συνέδρια του Economist, η Microsoft και το Βρετανικό Συμβούλιο πραγματοποίησαν από κοινού τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Εκπαίδευση και καινοτομία στον 21ο αιώνα: Ανοίγοντας ορίζοντες στην αγορά εργασίας», στο πλαίσιο του οποίου διερευνήθηκε η διασύνδεση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης και ευρύτερης προοπτικής με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Καθώς η παγκόσμια αγορά εργασίας γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική, ο ρόλος της εκπαίδευσης αναδεικνύεται πλέον σε καταλυτικό παράγοντα της ευδοκίμησης καθιστώντας, συνακολούθως, την εν λόγω πρωτοβουλία των τριών οργανισμών εξέχουσας σημασίας.

Οι θεματολογικοί άξονες του συνεδρίου εστιάζουν κατά κύριο λόγο στη στρατηγική και την ανάπτυξη δεξιοτήτων στην εκπαίδευση, στο ρόλο των νέων τεχνολογιών, σε θέματα επιχειρηματικότητας καθώς και στην παρουσίαση καλών πρακτικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ομιλητές με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία κλήθηκαν να εξετάσουν τον ρόλο και την τοποθέτηση της εκπαίδευσης σε σχέση με την αγορά εργασίας, υπό το πρίσμα παραγόντων όπως η τρέχουσα οικονομική κρίση, οι θεσμικές εξελίξεις, οι διαθέσιμες υποδομές, οι τεχνολογικές δυνατότητες και οι κοινωνικές ανάγκες, που διέπουν σήμερα την ελληνική και τη διεθνή πραγματικότητα.

Τη δημιουργία του «μεικτού πανεπιστημίου» πρότεινε ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, όπως εξήγησε, ως ένα μεταβατικό καθεστώς έως ότου γίνει δυνατή η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος το οποίο αποτρέπει τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ειδικότερα, στην ομιλία του στο συνέδριο Εκπαίδευσης και Καινοτομίας του Economist, της Microsoft Ελλάς και του British Council, ο κ. Στυλιανίδης εισηγήθηκε - στη λογική της πιλοτικής εφαρμογής - τη μετοχοποίηση ελληνικών πανεπιστημίων κατά 49% σε ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα αναλάβουν το management των ιδρυμάτων που θα επιλεγούν. Οι πρυτάνεις, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα περιοριστούν στη θεσμική εκπροσώπηση και στα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα. «Μπορούμε να προσπεράσουμε το άρθρο 16», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενεργοποιούνταν ιδιωτικά κεφάλαια στην εκπαίδευση και θα δημιουργείτο μία νέα πηγή για το εθνικό ΑΕΠ. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός της χώρας επαρκεί για τη χρηματοδότηση των 15 από τα 25 πανεπιστήμια. Ο ίδιος έκανε λόγο για εσωστρέφεια, αναξιοκρατία και μικροκομματισμό ως χαρακτηριστικά τα οποία, όπως είπε, τελικώς οδήγησαν στην κατάρρευση της ελληνικής εκπαίδευσης. Μίλησε δε για μία «ιδιότυπη δικτατορία των μετριοτήτων» και τάχθηκε υπέρ του μη κρατικού, μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου, ως μέσου για ένα «σοκ άμιλλας και ανταγωνισμού» στην εκπαίδευση. 

«Το 2020 στην Κίνα θα υπάρχουν περισσότερα καταρτισμένα παιδιά απ’ ό,τι υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ», ανέφερε στην ομιλία της η διευθύντρια εκπαίδευσης του ΟΟΣΑ Barbara Ischinger, η οποία χαρακτήρισε τις δεξιότητες και όχι τα προσόντα ως τη νέα παγκόσμια τάση.

Η τεχνολογική επανάσταση και η οικονομική παγκοσμιοποίηση είναι σήμερα οι δύο παράγοντες, οι οποίοι οδηγούν τη νέα αγορά εργασίας, επισήμανε στην ομιλία του ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Ελευθέριος Ιακώβου. Μιλώντας περί απαίτησης των νέων συνθηκών για δεξιότητες και ταλέντα, τόνισε ότι κατά μέσο όρο οι 20χρονοι απόφοιτοι στις ΗΠΑ αλλάζουν δουλειές κάθε 16 μήνες. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι «τα ελληνικά πανεπιστήμια χρειάζεται να γίνουν ‘επιχειρηματικά’, καινοτομώντας τον εαυτό τους».

«Για να βγούμε από την κρίση χρειάζεται μία μεγάλη μετατόπιση θέσεων εργασίας», διαπίστωσε ο οικονομολόγος, επιχιερηματίας και σύμβουλος της Openfund Αρίστος Δοξιάδης, μιλώντας για τουλάχιστον 1 εκατ. νέες «δουλειές», οι οποίες πρέπει να δημιουργηθούν στους εμπορεύσιμους κλάδους, με τη δυνατότητα εξαγωγών. Ο ίδιος επισήμανε ότι στην Ελλάδα δεν λείπουν οι ικανοί πτυχιούχοι αλλά οι επιχειρήσεις, οι δεξιότητες συνεργασίας και η νοοτροπία ανάληψης ρίσκου.

Στυλιανίδης Ευριπίδης Υπουργός Εσωτερικών

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1966 στην Κομοτηνή του Νομού Ροδόπης. Δικηγόρος Εφετείου Ροδόπης - Συνταγματολόγος, είναι έγγαμος με τη Γιούλη Παπαχρήστου και πατέρας τριών παιδιών του Στυλιανού, της Έλενας και της Γεωργίας.

Διετέλεσε Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων το διάστημα 2007 – 2009. Υφυπουργός Εξωτερικών την περίοδο 2004 – 2007. Από το 2000 εκλέγεται πρώτος Βουλευτής Ροδόπης.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι εντεταλμένος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Ελληνογερμανική Συνέλευση (Ελληνογερμανικό Δίκτυο «Περιφέρειες-Δήμοι-Άνθρωποι»), Αντιπρόεδρος της Ελληνοκινεζικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας και μέλος της αντίστοιχης Ελληνορωσικής. Έχει διατελέσει μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και είναι Διδάκτωρ του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.

Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά.

Ischinger Barbara Διευθύντρια, Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ΟΟΣΑ, Γαλλία
Ιακώβου Ελευθέριος Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Πρόεδρος, Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας

Ο Ελευθέριος Ιακώβου είναι Καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ποσοτικής Ανάλυσης, Logistics και Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics Βορείου Ελλάδος (GreekAssociationofSupplyChainManagement) από το 2006 και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε. από τον Ιούλιο του 2010. Ο Καθ. Ιακώβου απόκτησε το πτυχίο του Μηχανολόγου Μηχανικού από το Α.Π.Θ. το 1987. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (M.Sc.) στη σχολή Επιχειρησιακής Έρευνας και Μηχανικών Παραγωγής του Cornell University στις Η.Π.Α. το 1990 και τη Διδακτορική του Διατριβή (Ph.D.) στο ίδιο Πανεπιστήμιο το 1992. Πριν το διορισμό του στο Α.Π.Θ. τον Ιούλιο του 2002, κατείχε τη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή με μονιμότητα (tenure) στο τμήμα Διοίκησης και Παραγωγής του University of Miami (Coral Gables, Florida) στις Η.Π.Α. Δραστηριοποιείται ερευνητικά στις επιστημονικές περιοχές της διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας, των Logistics, της εφαρμοσμένης επιχειρησιακής έρευνας, της διαχείρισης συστημάτων συνδυασμένων μεταφορών, της διευκόλυνσης ελεύθερου εμπορίου, της διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, της επιχειρηματικής αναδιοργάνωσης και καινοτομίας και της χάραξης στρατηγικής. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 140 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Ο Kαθ. Ιακώβου έχει διατελέσει σύμβουλος σε κυβερνητικούς οργανισμούς, Ο.Τ.Α. και εταιρείες τόσο των Η.Π.Α. όσο και της Ε.Ε. και της Ελλάδας. Πρόσθετα, διετέλεσε διδάσκων και εκπαιδευτής για περισσότερο από μία δεκαπενταετία σε εξειδικευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα και σεμινάρια επιστημονικής κατάρτισης ανωτάτων στελεχών (C-level executives) εταιρειών που περιλαμβάνονται στη λίστα Fortune 500.

Δοξιάδης Αρίστος Οικονομολόγος - Αντιπρόεδρος ΕΣΕΤΕΚ - Μέλος του Advisory Board διαΝΕΟσις - Partner, Big Pi Ventures

Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι οικονομολόγος. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες και οικονομικά στο Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με μελέτες δημόσιας πολιτικής για το ελληνικό κράτος και για διεθνείς οργανισμούς. Συμμετείχε σε πιλοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της φτώχειας σε όλη την Ευρώπη, και στη συνέχεια διοίκησε εταιρίες συμβούλων επιχειρήσεων. Από το 1995 εργάζεται σε Εταιρείες Επιχειρηματικών Συμμετοχών (venture capital) για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Έχει αξιολογήσει εκατοντάδες επιχειρηματικά σχέδια, και έχει συνεργαστεί από κοντά με δεκάδες επιχειρηματίες. Από το 2010 γράφει άρθρα για την κρίση και τους θεσμούς στην ελληνική οικονομία. Ιστολογεί στο aristosd.wordpress.com.

Ιστολόγιο του Αρίστου Δοξιάδη

Ridgers Bill Business Education Editor, The Economist

Σχετικές ομιλίες