Συρίγος Άγγελος
Τσάκωνας Παναγιώτης
Χριστόπουλος Δημήτρης
Νέδος Βασίλης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
30/04/2020
Διάρκεια
01:11:35
Εκδήλωση
Δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ
Χώρος
Διαδικτυακή δημόσια συζήτηση
Διοργάνωση
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
πανδημία, κορωνοϊός, COVID-19, μένουμε σπίτι, Ευρωπαϊκή Ένωση, Τουρκία, Ελλάδα, μεταναστευτικό ζήτημα, προσφυγικό ζήτημα, ελληνοτουρκικές σχέσεις, οικονομική κρίση, Ταγίπ Ερντογάν, Frontex, προσφυγική κρίση, μεταναστευτικές ροές, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας 2016, Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης 2019
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) στο πλαίσιο του κύκλου διαδικτυακών συζητήσεων για τις νέες προκλήσεις στην εποχή του κορωνοϊού, διοργάνωσε την 3η κατά σειρά δημόσια συζήτηση με θέμα: «Ευρωπαϊκή Ένωση, Τουρκία, Ελλάδα και η μεταναστευτική/προσφυγική πρόκληση».
Πώς πρέπει να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσφυγική/μεταναστευτική πρόκληση στην μετά την κρίση του κορωνοϊού εποχή; Μπορεί μια νέα συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας να είναι αποτελεσματική και λειτουργική; Πώς διαγράφεται το άμεσο μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων;
Για τα θέματα αυτά συζητούν οι:
Άγγελος Συρίγος, Βουλευτής, Νέα Δημοκρατία/ Αναπληρωτής Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Παναγιώτης Τσάκωνας, Κύριος Ερευνητής, Επικεφαλής Προγράμματος Ασφάλειας και Τουρκίας, ΕΛΙΑΜΕΠ/ Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δημήτρης Χριστόπουλος, επιτ. Πρόεδρος, Διεθνής Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH)/ Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Τη συζήτηση συντονίζει ο Βασίλης Νέδος, Δημοσιογράφος, Καθημερινή.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Απριλίου 2020 και μεταδόθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και της Καθημερινής και στους επίσημους λογαριασμούς του ΕΛΙΑΜΕΠ στο YouTube και στο Facebook
Η κρίση λειτουργεί ως επιταχυντής των εξελίξεων, επισήμανε ο Δημήτρης Χριστόπουλος, επιτ. Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH)/ Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, τη μεταναστευτική/προσφυγική πρόκληση και το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Από την πλευρά του ο Άγγελος Συρίγος, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εξήγησε πως η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνο με την πανδημία αλλά και με μια οικονομία που παραπαίει χωρίς να έχει κάποιον να τη βοηθήσει και τόνισε πως η κρίση του ιού εκδηλώνεται σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι οξυμμένες και εξαιτίας του Έβρου αλλά και λόγω της τουρκολιβυκής υπόθεσης. Ο Παναγιώτης Τσάκωνας, Κύριος Ερευνητής, Επικεφαλής Προγράμματος Ασφάλειας και Τουρκίας του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, επισήμανε πως η Τουρκία δέχεται σοβαρές πιέσεις λόγω ιού, που επιτείνουν τις υπάρχουσες αδυναμίες και την οικονομική κρίση που είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Υπάρχουν όμως και πιέσεις λόγω του τρόπου με τον οποίο ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να τροφοδοτήσει ένα αφήγημα με μια Τουρκία δυνατή που βοηθάει και τους άλλους, αλλά αυτό δεν συμβαίνει, υπάρχει μια κρίση του κράτους που θα έχει συνέπειες για την εικόνα του Ερντογάν, εξηγεί ο Παναγιώτης Τσάκωνας.
Στο ζήτημα του μεταναστευτικού/ προσφυγικού ο Δημήτρης Χριστόπουλος τόνισε πως αυτή η κρίση δίνει στην Τουρκία ένα πρόσθετο διπλωματικό πλεονέκτημα και αυτό δημιουργεί μια επιπλέον δυσκολία στην Ελλάδα και εξέφρασε την εκτίμηση πως οι εξελίξεις θα είναι ακόμα πιο απρόβλεπτες λόγω του ιού γιατί εντείνεται η αβεβαιότητα. Χρειάζεται ψυχραιμία και σοβαρή στάθμιση, είπε ο Χριστόπουλος.
Στο ερώτημα του δημοσιογράφου της Καθημερινής Βασίλη Νέδου, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση, αν η δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016 είναι εγκεφαλικά νεκρή, ο Άγγελος Συρίγος απάντησε πως το σκέλος των επιστροφών δεν έχει λειτουργήσει και μπορεί να υπάρξει βελτίωση. Ενώ τόνισε πως πρέπει να ενισχυθεί η Frontex, κυρίως στα τουρκικά παράλια, γιατί μόνο εκεί μπορεί να αποτραπούν οι πνιγμοί. Ο αναπληρωτής καθηγητής εξέφρασε ακόμη την άποψη πως Σύροι που ζουν δύο και τρία χρόνια στην Τουρκία δεν μπορεί να θεωρούνται πλέον πρόσφυγες και πρέπει κι αυτό να ληφθεί υπόψη σε μια νέα συμφωνία.
Ο Παναγιώτης Τσάκωνας είπε πως η συμφωνία δεν λειτούργησε, παρόλο που σε πρώτο βαθμό μείωσε τις ροές. Έφερε όμως απόνερα και προβλήματα, καθώς έστρεψε πρόσφυγες στην κεντρική οδό, που είναι η πιο θανάσιμη παγκοσμίως. Επίσης παγίδεψε στα νησιά έναν αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Και οδήγησε σε εξάρτηση της Ευρώπης από την Τουρκία, που εργαλειοποίησε το ζήτημα. Ο Δημήτρης Χριστόπουλος επισήμανε, απατώντας στο ερώτημα, πως η ΕΕ έβαλε ένα κράτος-ταραξία να φυλάει 4 εκατομμύρια ανθρώπους, εμείς συμφωνήσαμε και βρεθήκαμε εδώ που βρεθήκαμε. Σε αντίθεση όμως με ό,τι πιστεύεται, λέει ο καθηγητής του Παντείου, οι ροές δεν μειώθηκαν λόγω της συμφωνίας, αλλά του σφραγίσματος του βαλκανικού διαδρόμου. Δεν μπορείς να χτίζεις δημόσια πολιτική στην Ελλάδα με την προσδοκία ότι η Τουρκία θα δεχθεί πίσω τόσους ανθρώπους, είναι αφροσύνη, λέει ο Χριστόπουλος.
Στο ζήτημα της μονομερούς ανακήρυξης ΑΟΖ από την Ελλάδα ο Παναγιώτης Τσάκωνας είπε πως οι όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να είναι προσεκτικές, “στην κατεύθυνση της οριοθέτησης των ΑΟΖ, να ξεκινήσουμε από τα δυτικά, Ιταλία και Αλβανία, και αργότερα στην κεντρική λεκάνη της Μεσογείου με την Αίγυπτο”. Απέναντι στην Τουρκία, η κατάθεση συντεταγμένων πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή επισήμανε ο Τσάκωνας.
Ο Άγγελος Συρίγος εξέφρασε την άποψη πως είτε η Ελλάδα καταθέσει συντεταγμένες είτε όχι, την κρίση με την Τουρκία θα την έχει. Όπως είπε, ό,τι και να κάνει η Αθήνα, θα έχει κρίση στην ανατολική Μεσόγειο γιατί είναι στρατηγική επιλογή της Τουρκίας. “Να ξεφύγουμε λοιπόν από τη λογική του καλού παιδιού, η Τουρκία έχει αφηνιάσει” τόνισε ο Συρίγος .
Ο Δημήτρης Χριστόπουλος εξέφρασε την άποψη πως η Ελλάδα δεν πρέπει να παίζει τον ρόλο της ασπίδας στο μεταναστευτικό και είπε πως πουθενά στο εθιμικό δίκαιο δεν είναι η συμπεριφορά της άλλης πλευράς αίρεση στην εφαρμογή του δικαίου, αναφερόμενος στην αναστολή για ένα μήνα της Συνθήκης της Γενεύης. Ο Χριστόπουλος επανέλαβε πως η Ελλάδα πρέπει να ωθήσει τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται εδώ σε μια διαδικασία σταδιακής ενσωμάτωσης.
Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της συζήτησης.
Ο Άγγελος (Ευάγγελος) Συρίγος είναι Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
Έχει εργασθεί στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ (1993-΄94), για το Συμβούλιο της Ευρώπης και ως δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εσωτερικών αρμόδιος για τη μετανάστευση και την ιθαγένεια (2012-2015) και ως Ειδικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (2007-2009) αρμόδιος για τους ελληνόπαιδες εξωτερικού και τους μουσουλμανόπαιδες στη Θράκη.
Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, μειονοτήτων, διαφάνειας και τηλεπικοινωνιών.
Βραβεύθηκε το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας τιμήθηκε με Έπαινο από το Δ΄ Σώμα Στρατού στη Θράκη για υπηρεσίες προς τη μειονότητα της Θράκης και με Εύφημο Μνεία από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για τη συνεισφορά του στη δημιουργία πομακικού-ελληνικού λεξικού.
Έχει γράψει βιβλία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, πρόσφατα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο και σχολιάζει στα ΜΜΕ ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία στις 7 Ιουλίου 2019. Επανεξελέγη βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου 2024.
Διετέλεσε Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης (2021-2024).
Έχει διατελέσει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE PA).
Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Σταματούδη και έχουν τρία παιδιά.
Ο Παναγιώτης Τσάκωνας είναι καθηγητής διεθνών σχέσεων, σπουδών ασφάλειας και ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του προγράμματος Ασφάλειας και Τουρκίας στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές «σπουδές για την ασφάλεια» στο Πανεπιστήμιο του Reading, Μεγάλη Βρετανία. Διετέλεσε Υπότροφος-Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ), Research Fellow στο ΝΑΤΟ, μετα-διδακτορικός Υπότροφος-Ερευνητής στο Weatherhead Center for International Affairs του Πανεπιστημίου Harvard (1998-99), Fulbright Scholar στο Macmillan Center for Area Studies του Πανεπιστημίου Yale (2003) και Academic Visitor στο St Antony's College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Trinity Term 2015).
Εργάστηκε ως Επιστημονικός Σύμβουλος στη Διεύθυνση Στρατηγικών Μελετών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (1996-98), ως Ειδικός Επιστήμων στο Υπουργείο των Εξωτερικών και ως Σύμβουλος του Υπουργού των Εξωτερικών (1999-2003). Υπηρέτησε ως μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2003-2019), όπου διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος. Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα και σε πανεπιστήμια στην Κύπρο, την Τουρκία, την Γερμανία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πληθώρα διεθνών συμποσίων, συνεδρίων και workshops. Διετέλεσε μέλος Διοικητικών και Επιστημονικών Συμβουλίων διαφόρων ερευνητικών και επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α) και συν-Εκδότης (co-editor) της ακαδημαϊκής επιθεώρησης Hellenic Studies/Etudes Helléniques.
Ερευνητικό και συγγραφικό έργο
Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο αφορά σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, θεωρίας διεθνών σχέσεων, ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής, ελληνοτουρκικών σχέσεων, στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά και σε επιστημονικά περιοδικά, όπως: Journal of Southeast Europe and Black Sea Studies, Millennium, Journal of Modern Hellenism, Turkish Studies, Politics, Etudes Helléniques, Security Dialogue, New Zealand International Review, The Hague Journal of Diplomacy, Welt Trends-Das Außenpolitische Journal κ.ά. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται: Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας: Οικοδομώντας το Ελληνικό Μοντέλο στον Εικοστό Πρώτο Αιώνα (Αθήνα: Παπαζήσης, 2005, με Θ. Ντόκο); Multilateralism and Security Institutions in an Era of Globalization (Routledge, London, 2007, συν-επιμέλεια.) και The Incomplete Breakthrough in Greek-Turkish Relations. Grasping Greece’s Socialization Strategy (Palgrave-Macmillan, New York, 2010 [προτάθηκε από την Modern Greek Studies Association (MGSA) για το “Edmund Keeley Book Prize”].
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Οι Εξωτερικές Σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (επιμέλεια με Σ. Μπλαβούκο και Δ. Μπουραντώνη, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, Αθήνα, 2019) και (με Θ. Ντόκο): Ο Δρόμος Είναι τα Βήματά μας. Οδικός Χάρτης Εθνικής Ασφάλειας για την Ελλάδα του Μέλλοντος (Ι. Σιδέρης, Αθήνα, 2019).
Γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα με καταγωγή από την Πελασγία Φθιώτιδος. Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Μαριλένα Κατσίμη και έχουν τρία παιδιά: τον Γιώργο (2000), την Κατερίνα (2002) και τη Μάγια (2006). Με σπουδές νομικής, πολιτικών επιστημών και θεωρίας του δικαίου στην Ελλάδα (Κομοτηνή), τη Γαλλία (Στρασβούργο, Αμιένη) και το Βέλγιο (Βρυξέλλες) απέκτησε, από το 1992 ως το 1999, εργασιακή εμπειρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη στην Αλβανία και Βοσνία–Ερζεγοβίνη ως διευθύνων περιφερειακού γραφείου στο Brcko. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε ως ειδικός επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη (1999-2003) και στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2000-2002).
Η συνεργασία του με το Συνήγορο του Πολίτη συνεχίστηκε με την ιδιότητα του συντονιστή του Προγράμματος «Ευνομία» υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και στόχο τη στήριξη και παροχή τεχνογνωσίας σε ομόλογους θεσμούς σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου (2000-2009). Από το 2009 ως το 2011, διευθύνων ευρωπαϊκού consortium διδυμοποίησης του Έλληνα, του Ολλανδού και του Σλοβένου Συνήγορο υπό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το νεοπαγή Σέρβο ομόλογο θεσμό.
Από το 2000 διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου εκλέχτηκε λέκτορας το 2003 και επίκουρος καθηγητής το 2008 με γνωστικό αντικείμενο «Συγκριτική Πολιτική: Ευρώπη-Μειονότητες». Το 2012 εξελέγη στην βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή και το 2018 έγινε τακτικός καθηγητής. Διδάσκει «Εισαγωγή στην ευρωπαϊκή θεωρία του κράτους και του δικαίου» στους φοιτητές β’ εξαμήνου και ως μαθήματα ελεύθερης επιλογής στο προπτυχιακό: «Μειονότητες στην Ευρώπη», «Ιδιότητα του πολίτη και μετανάστευση» και «Τέχνη, ελευθερία και λογοκρισία». Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών διδάσκει από το 2006 το μάθημα «Μειονότητες στη νεωτερικότητα». Σε προγενέστερη περίοδο, το μάθημα είχε διδαχθεί για τρία χρόνια και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ ξαναδιδάσκεται το 2012 και 13. Παράλληλα, έχει διδάξει ως επισκέπτης σε πανεπιστήμια και ινστιτούτα εκτός Ελλάδας, όπως στο Πανεπιστήμιο του Essex (Η.Β.), του Βοσπόρου (Τουρκία), Αμιένης (Γαλλία), Columbia (U.S.A), Javaskyla (Φινλανδία). Το χειμερινό εξάμηνο του 2009-2010 στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του άδειας δίδαξε στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Θεωρίας και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου (Σερβία).
Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από το 2003, και μέλος της Ένωσης από το 1996. Από το 2011 αντιπρόεδρος του συμβουλίου. Η Ένωση είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη οργάνωση που δραστηριοποιείται στο χώρο των δικαιωμάτων στην Ελλάδα και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
To 2013 εξελέγη αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως το 2016. Το 2016 εκλέχθηκε πρόεδρος της FIDH ως τον Οκτώβριο του 2019. Το συνέδριο της Ομοσπονδίας του απένημε τον τίτλο του επιτίμου προέδρου της.
Ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων, του πρώτου think tank που ασχολήθηκε με τα μειονοτικά στην Ελλάδα, και υπεύθυνος, μαζί με τον Κωνσταντίνο Τσιτσελίκη, της Σειράς Μελετών του ΚΕΜΟ, στις εκδόσεις Κριτική (1998-2008) και Βιβλιόραμα (2009-2017).
Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (1996 -), της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Θέσεις (1998 -), της Ελληνικής Εταιρίας Πολιτικής Επιστήμης (2003-) της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (2004-2005 και 2008-2010), αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Πολιτογράφησης της Περιφέρειας Ανατολική Αττικής (2011-) και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Αριστόβουλου Μάνεση (2002 -).
Γλώσσες εργασίας τα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.
Τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα στον μεγάλο ελεύθερο χρόνο που προσπαθεί να έχει, σχετίζονται με τα ταξίδια, την πολιτική και τη μουσική.
Η ερευνητική του δραστηριότητα αφορά, μεταξύ άλλων, ζητήματα δικαιωμάτων, μειονοτήτων, μεταναστών, ιδιότητας του πολίτη. Μονογραφίες και αρθρογραφία του κυκλοφορούν ή και έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.
Ο Βασίλης Νέδος γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι δημοσιογράφος στην Καθημερινή, αρχικά ως πολιτικός συντάκτης και έπειτα ως διπλωματικός και αμυντικός συντάκτης. Διατηρεί επίσης τακτική εβδομαδιαία στήλη στην ίδια εφημερίδα. Σπούδασε Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο ΕΑΠ, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MPhil) στην Ευρωπαϊκή Ιστορία από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι υποψήφιος διδάκτωρ Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο ίδιο τμήμα του ΕΚΠΑ. Εργάστηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα» (2000-2008) και στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 (2014-2015), ενώ συνεργάστηκε και με περιοδικές εκδόσεις.