Σταμπολίδης Νίκος
Πουρνάρα Μαργαρίτα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
29/03/2017
Διάρκεια
71:05
Εκδήλωση
Καταθέσεις Πολιτισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος (κύκλος εκδηλώσεων λόγου)
Χώρος
Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος
Διοργάνωση
Τράπεζα της Ελλάδος
Κατηγορία
Αρχαιολογία, Πολιτιστική διαχείριση
Ετικέτες
πολιτισμός, μουσεία, πολιτιστική διαχείριση, Κρήτη, Ελεύθερνα, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Δήλος, τουρισμός, μουσειακά εκπαιδευτικά προγράμματα
Η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει φέτος, για δεύτερη χρονιά, τον κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Καταθέσεις Πολιτισμού», στο πλαίσιο της συμβολής της στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας.
Η δεύτερη κατά σειρά από τις φετινές εκδηλώσεις ήταν μία συζήτηση του αρχαιολόγου Νίκου Σταμπολίδη τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα με θέμα: «Εφαρμοσμένη πολιτιστική πολιτική στην Ελλάδα».
Ο Νίκος Σταμπολίδης, καθηγητής αρχαιολογίας, ανασκαφέας της Ελεύθερνας στην Κρήτη (και δημιουργός του Μουσείου της) και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, συνομίλησε με τη Μαργαρίτα Πουρνάρα για θέματα εφαρμοσμένης πολιτιστικής διαχείρισης στο πλαίσιο των «Καταθέσεων Πολιτισμού» στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο λόγος του επέστρεφε διαρκώς στον παράγοντα «άνθρωπος» και έτσι π.χ. στο ερώτημα ποιο λειτουργεί καλύτερα, ένα ιδιωτικό ή ένα δημόσιο μουσείο, εκείνος απάντησε ότι κάθε μουσείο καθορίζεται από την ανθρώπινη πνοή, τους ανθρώπους που το διοικούν. «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος», θύμισε. Και αργότερα είπε ότι ο πολιτισμός είναι οι άνθρωποι και οι μεταξύ τους σχέσεις, όχι τα έργα τέχνης και τα ρεύματα.
Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της συζήτησης ήταν το θέμα της χρηματοδότησης των μουσείων και της σύνδεσης του πολιτισμού με τον τουρισμό. Αναφέρθηκε το παράδειγμα της Δήλου, που στην αρχαιότητα ήταν γνωστή για τον κοσμοπολιτισμό και την ιερότητά της, ιδιότητες που στη σύγχρονη εποχή έχει δωρίσει στη Μύκονο και την Τήνο, αντίστοιχα. Η Δήλος παραμένει ένα υπαίθριο μουσείο με μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης, η οποία δεν καλύπτεται, την ίδια στιγμή που η διπλανή Μύκονος, μαζί με τη Σαντορίνη, συγκεντρώνουν το 45% της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα: ένα παράδοξο που δεν είναι εύκολο να λυθεί.
Αναφέρθηκαν πολλά ακόμη επιμέρους θέματα, όπως το θέμα των εκθέσεων στα μουσεία, το Μουσείο της Ελεύθερνας και τα μουσειακά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Κατόπιν παραίνεσης της κας Πουρνάρα, ο κ. Σταμπολίδης ευχήθηκε, στο τέλος της συζήτησης, να μπορέσουμε να μη μάθουμε τα παιδιά μας στη μιζέρια, γιατί δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει τίποτα στη χώρα, και η συζήτηση έκλεισε εκεί.
Πτυχίο με άριστα (10) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Διδακτορικό δίπλωμα στην Αρχαιολογία με άριστα από το Α.Π.Θ. Από το 1984 έως το 1991 εξελέγη διαδοχικά Λέκτορας, Επίκουρος, Αναπληρωτής Καθηγητής και από το 1994 και εξής Τακτικός Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος (1991-1993). Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής (1994-1997). Συνδιευθυντής του Προγράμματος μεταπτυχιακών Σπουδών «Ο Αρχαίος Ελληνικός Κόσμος» και Διευθυντής από το 2005 κ.εξ. Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή) στην Αθήνα. Είναι συγγραφέας επτά (7) βιβλίων, π.χ. Ο βωμός του Διονύσου στην Κω (1981 και 1987), Τα σφραγίσματα της Δήλου (1992), Ελεύθερνα ΙΙΙ.1, 2, 3 (1993-1995), Reprisals (1996), Aegean Olympic Victors (2001) κλπ. Έχει επιμεληθεί την έκδοση δεκατεσσάρων (14) διαφορετικών βιβλίων και τόμων: Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων και Συμποσίων, Καταλόγων μεγάλων Αρχαιολογικών Εκθέσεων και Τιμητικούς Τόμους. Σε 9 από τους παραπάνω τόμους πέραν της επιμέλειας έχει συγγράψει εισαγωγικά και άλλα κείμενα και λήμματα. Άρθρα του (συνολικά 56) έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και σε Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων. Έχει οργανώσει και επιμεληθεί μεγάλες αρχαιολογικές εκθέσεις, όπως π.χ. Ανατολική Μεσόγειος (1998 και 2001), Η πόλη κάτω από την πόλη (2000), Πλόες: σχέσεις λαών της Μεσογείου 16ος-6ος αι. π.Χ. (2003), Μεγάλη Ελλάς – Magna Grecia (2004), Ελεύθερνα: Πόλη-Ακρόπολη-Νεκρόπολη (2004/5), Αριστουργήματα του Κυκλαδικού Πολιτισμού (2006) στην Κρήτη, την Αθήνα και τη Ρώμη. Έχει ανασκάψει στην Βεργίνα, την Άκανθο της Χαλκιδικής, τη Ρόδο και την Κρήτη. Έχει επισκεφθεί, ερευνήσει και μελετήσει μια σειρά από αρχαιολογικούς χώρους, Μουσεία και αποθήκες Μουσείων σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Συρία, ο Λίβανος, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Μάλτα, η Ιταλία συμπεριλαμβανομένης της Σικελίας και της Σαρδηνίας, του Βατικανού, της Ισπανίας, του Μαρόκου κλπ. Έχει διοργανώσει σειρά Διεθνών Αρχαιολογικών Συνεδρίων και Συμποσίων και έχει εκδώσει, ορισμένες φορές και με άλλους συναδέλφους, τα πρακτικά τους. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται στα ακόλουθα γνωστικά πεδία: Σχέσεις λαών της Μεσογείου στην πρώιμη εποχή του Σιδήρου, Ομηρική αρχαιολογία, Γεωμετρική και αρχαϊκή περίοδος, Ελληνιστική πλαστική και αρχιτεκτονική. Από το 1985 πραγματοποιεί συστηματικές ανασκαφικές έρευνες στην αρχαία Ελεύθερνα, στον Δυτικό Τομέα ΙΙΙ. Τιμητικές διακρίσεις: Μέλος του D.A.I. (Γερμανία), Αργυρό μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης, Επίτιμος Δημότης Ελεύθερνας, Σταυρός του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Βραβείο Γραμμάτων και Τεχνών από την Εκκλησία της Κρήτης, Premio Teocle Βραβείο Γραμμάτων και Τεχνών της Σικελίας, Α΄ βραβείο από Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για το έργο του στην Ελεύθερνα.
Η Μαργαρίτα Πουρνάρα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα και έκανε μεταπτυχιακά στο Communications Policy στην Βρετανία. Το 2009 έγινε υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright εκπονώντας έρευνα στο Queens College της Νέας Υόρκης. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1994. Έκτοτε έχει δουλέψει στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τα έντυπα και το διαδίκτυο. Από το 1999 εντάχθηκε στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας Καθημερινή. Το 2017 απέκτησε μόνιμη στήλη στην ίδια εφημερίδα. Τα τελευταία χρόνια ειδικεύεται στις ζωντανές συνεντεύξεις με κοινό σε χώρους όπως το Βιβλιοπωλείο Ιανός, αλλά και σε ειδική σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων της Τράπεζας της Ελλάδος.