Auer Laurence
Παναγιωτόπουλος Νικόλαος
Ζαμπούκης Γιάννης
Δούκας Δημοσθένης
Γιαννακίδου Αγγελική
Καλαντζής Παναγής
Καρακύργιου Κωνσταντίνα
Foucher Michel
Πρεβελάκης Νικόλας
Γλώσσα
Ελληνική, Γαλλική
Ημερομηνία
23/09/2024
Διάρκεια
00:50:44
Εκδήλωση
Εφαρμοσμένοι Ελληνο - Γαλλικοί Διάλογοι -3η συνάντηση: “Στη διασταύρωση των νέων εντάσεων”
Χώρος
Astir Egnatia Grecotel, Αλεξανδρούπολη
Διοργάνωση
Εφαρμοσμένοι Ελληνο-Γαλλικοί Διάλογοι
Εθνολογικό Μουσείο Θράκης
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις, Νομική
Ετικέτες
Ολυμπιακοί Αγώνες, Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, Γαλλία, Ελλάδα, γεωπολιτική, Διεθνές Δίκαιο, ενεργειακοί διάδρομοι, γεωστρατηγικοί διάδρομοι, Αλεξανδρούπολη, θρησκείες, Δύση, Παγκόσμιος Νότος, Θράκη
Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες της η 3η Συνάντηση των «Εφαρμοσμένων Ελληνο-Γαλλικών Διαλόγων» που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 22-24 Σεπτεμβρίου 2024 στον συνεδριακό χώρο του Astir Egnatia Hotel.
Η τρίτη αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και είχε τον τίτλο “Στη διασταύρωση των νέων εντάσεων”.
Την ολοήμερη συζήτηση πλαισίωσαν με τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις τους διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της διπλωματίας και της επιστήμης.
Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν οι:
Laurence Auer, Πρέσβυς της Γαλλίας στην Ελλάδα
Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Οι επιστημονικοί υπεύθυνοι του συνεδρίου
Michel Foucher, Γεωγράφος και διπλωμάτης, πρώην πρέσβης και
Γιώργος Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής γεωγραφίας και γεωπολιτικής, στο πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne (Paris 1), πρώην πρέσβης.
Xαιρετισμούς απηύθυναν η Αγγελική Γιαννακίδου, Ιδρύτρια και πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης και ο Παναγής Καλαντζής, Υπεύθυνος ανάπτυξης της «In session Events».
Ιδιαίτερου χαρακτήρα ήταν η συμμετοχή της Dominique Hervieu, Διευθύντριας Πολιτισμού
Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 η οποία μίλησε με θέμα “Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού: Ένας σύνδεσμος μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας”.
Στον πρώτο κύκλο ομιλιών με θέμα «Γεωπολιτική και Διεθνές Δίκαιο» συμμετείχαν οι:
Αντιναύαρχος Pascal Ausseur, Γενικός Διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Στρατηγικών Μελετών
Νίκη Αλούπη, Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris Panthéon Assas
Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στον δεύτερο κύκλο ομιλιών με θέμα «Ενεργειακοί και γεωστρατηγικοί διάδρομοι: Ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης» συμμετείχαν οι:
Gilles Lepesant, Διευθυντής Ερευνών στο CNRS - Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών
Άγγελος Συρίγος, Βουλευτής, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Λουκάς Γουργιώτης, Σύμβουλος και Αναλυτής Πολιτικών του Ο.Ο.Σ.Α.
Στον τρίτο κύκλο με θέμα «Η νέα γεωπολιτική των θρησκειών» συμμετείχαν οι:
Joseph Maila, Καθηγητής γεωπολιτικής στο ESSEC, πρώην Διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης και Πρόβλεψης του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, πρώην Διευθυντής του Θρησκευτικού Τομέα του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών και
Αλέξης Χρυσοστάλης, UMR 8167 (Ανατολή και Μεσόγειος) / Καθολικό Ινστιτούτο Παρισιού και France Culture (Radio France)
Η επόμενη, τελευταία, θεματική είχε θέμα «Η Μεγάλη Ρήξη: Η Δύση και ο «Παγκόσμιος Νότος»
Συμμετείχαν οι:
Νικηφόρος Διαμαντούρος, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
Mario Pezzini, Ειδικός Σύμβουλος της UNESCO, πρώην Διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ
Jean-Luc Racine, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο CNRS, Κέντρο Νοτιοασιατικών και Ιμαλαϊκών Μελετών (CESAH) της École des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανασκόπηση του γαλλο-ελληνικού́ σεμιναρίου της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στις 5-6 Οκτωβρίου 1999 με ομιλητή τον πρέσβη επί τιμή κ. Κωστή Αιλιανό, ενώ τα τελικά συμπεράσματα της ημερίδας παρουσίασαν οι κύριοι Michel Foucher και ο Γιώργος Πρεβελάκης.
Το συνέδριο αυτό ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Daniel Schlosser.
Οι Εφαρμοσμένοι Ελληνο-Γαλλικοί Διάλογοι αποτελούν πρωτοβουλία των Καθηγητών και πρώην Πρέσβεων κ.κ. Michel Foucher και Γιώργου Πρεβελάκη για την καλλιέργεια του διαλόγου ανάμεσα σε ερευνητές, διπλωμάτες και πολιτικούς από την Ελλάδα και την Γαλλία. Κινητοποιώντας και συνδέοντας τα επιστημονικά, πολιτικά και διπλωματικά δίκτυα με τα οποία οι επιστήμονες αυτοί συνεργάζονται επί δεκαετίες, οι «Εφαρμοσμένοι Ελληνογαλλικοί Διάλογοι» αναζητούν τομείς συνεργασίας και συμπληρωματικότητας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Γαλλία, σε έναν ευρύτατο χώρο κρατικών και μη κρατικών δραστηριοτήτων. Σε σύγκριση με άλλες ανάλογες επιστημονικές πρωτοβουλίες, η ιδιαιτερότητα της πρωτοβουλίας αυτής συνίσταται στην σύνδεση της θεωρίας με την πράξη.
Οι συναντήσεις διοργανώνονται εναλλάξ στην Ελλάδα και στην Γαλλία, σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και think-tanks.
Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς στις 28 Απριλίου 2023, σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum.
Η δεύτερη συνάντηση, με τίτλο “Θάλασσα, από το Αρχιπέλαγος στους Ωκεανούς”, διοργανώθηκε στο Παρίσι, στις 15 Φεβρουαρίου 2024 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο των Ωκεανών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Υποστηρίχτηκε από το Delphi Economic Forum και το Centre Culturel Hellénique.
Γεννήθηκε στην Καβάλα στις 18 Αυγούστου 1965.
Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια με μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά και τις Διεθνείς Σχέσεις. Παρακολούθησε μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κομπιέν της Γαλλίας, ενώ η Διπλωματική του Εργασία αφορούσε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.
Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία (Οκτώβριος 1990 – Ιούνιος 1992).
Την περίοδο 1992 – 2000 εργάστηκε στο τμήμα εξαγωγών, αλλά και ως Διευθυντής Πωλήσεων στην εταιρεία «Μάρμαρα Καβάλας Α.Ε.». Την περίοδο 1998 – 2000 διετέλεσε εκλεγμένος γραμματέας και ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Την περίοδο 2000 – 2007 άσκησε μάχιμη δικηγορία στην Καβάλα.
Εξελέγη βουλευτής του Νομού Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, για πρώτη φορά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007. Επανεξελέγη, πρώτος σε σταυρούς βουλευτής της Ν.Δ. στην Καβάλα, στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, Μαΐου 2012, Ιανουαρίου 2015, Ιουλίου 2019 και Μαΐου 2023.
Από τον Ιούλιο του 2012 έως και τον Ιούνιο του 2013 διετέλεσε Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Από τον Ιούλιο του 2019 έως και τον Μάιο του 2023 διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Συμμετείχε στις Επιτροπές Παραγωγής & Εμπορίου (2007 – 2009, Ιούνιος 2023 – Ιούνιος 2024), Αποδήμου Ελληνισμού (2007 – 2012), Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων (2009 – 2015, Ιούνιος 2023 – Ιούνιος 2024), Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, καθώς και Κοινωνικών Υποθέσεων (2015-2019) της Βουλής.
Από τον Ιούνιο 2023 έως τον Ιούνιο 2024, διετέλεσε Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και Πρόεδρος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας Ελλάδας – Ουκρανίας και Ελλάδας – Σλοβενίας.
Υπήρξε μέλος των Εξεταστικών Επιτροπών για τη διερεύνηση των υποθέσεων των ομολόγων (2010), των υποβρυχίων (2011), της υπόθεσης NOVARTIS (2018), των σκανδάλων στον τομέα της υγείας, καθώς και μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.
Διετέλεσε Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας (2012) και Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων (2015-2016) της Νέας Δημοκρατίας, ενώ από το Νοέμβριο του 2016 έως τον Ιούλιο 2019 είχε αναλάβει καθήκοντα Τομεάρχη Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας.
Ήταν αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας και πρωταθλητής Βορείου Ελλάδος στην κολύμβηση (1978 – 1979). Υπήρξε μέλος της Εθνικής Ομάδας Νέων στην υδατοσφαίριση την περίοδο 1980 – 1981. Το 1994 αποχώρησε από την ενεργό δράση ως αθλητής.
Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.
Είναι παντρεμένος με την νηπιαγωγό κυρία Νατάσα Αγγελίδου.
Ο καθηγητής Michel Foucher είναι Γάλλος διπλωμάτης και ειδικεύεται στην γεωπολιτική. Είναι επίσης καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι και στην Ecole Nationale d'Administration. Εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στα θέματα του κράτους, των συνόρων και τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο, ο Μ. Foucher έχει προβεί σε πλήθος δημοσιεύσεων πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Είναι συγγραφέας του πρωτοτύπου "La bataille des cartes".
Ο Νικόλας Πρεβελάκης είναι Βοηθός Διευθυντή στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών και Λέκτορας Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard. Έχει εκπονήσει δύο διδακτορικές διατριβές, η πρώτη στο γνωστικό αντικείμενο της Ηθικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού-Σορβόννης (Paris IV) και η δεύτερη στην Πολιτική Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με ζητήματα ιστορίας της πολιτικής φιλοσοφίας, της θρησκείας και της πολιτικής καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα που αφορούν στον εθνικισμό, στο Ισλάμ στη σύγχρονη Ευρώπη, στο νεοελληνικό εθνικισμό και στην αντίληψη του εαυτού στον ανατολικό χριστιανισμό.