Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εγκέφαλος και τέχνη ή Νευροαισθητική

Ντινόπουλος Αθανάσιος

21 Ιανουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 102:01 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2513

Η βιντεοσκόπηση αυτής της ομιλίας έγινε από τους διοργανωτές. Το Blod ευχαριστεί το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για την παραχώρηση του video.

Υπάρχει αστείρευτη βιβλιογραφία για τον ρόλο της κουλτούρας στην αντίληψη της ομορφιάς και της  τέχνης, αλλά δύσκολα βρίσκει κανείς κάτι για τον ρόλο που παίζουν στην αισθητική οι βιολογικοί μηχανισμοί. Με την πρόοδο της νευροβιολογίας, η προσέγγιση αυτή είναι όχι μόνο δυνατή, αλλά και επιβεβλημένη.
 
Έχουν δοθεί διάφοροι ορισμοί για την ομορφιά. Στην ομιλία προσπαθώ να υποστηρίξω έναν λιτό και νευροβιολογικά πολύ επιτυχημένο ορισμό που έδωσε ο Τολστόι: «Όμορφο είναι ό,τι αρέσει».
 
Για τον σκοπό αυτό διατυπώνονται σκέψεις για τις βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου (αφαίρεση, εικονική πραγματικότητα, δημιουργία εννοιών, σταθερότητα) και γίνεται  συνοπτική περιγραφή της ανατομικής οργάνωσης του οπτικού συστήματος (αμφιβληστροειδής χιτώνας, οπτικός εγκέφαλος, παράλληλα συστήματα επεξεργασίας – αντίληψης).
 
Τέλος, γίνεται κριτική περιγραφή ορισμένων νόμων που διέπουν την αισθητική και την τέχνη, όπως αυτοί έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί από επιστήμονες και καλλιτέχνες, και πρόσφατα σχηματοποιήθηκαν από τον Ραματσάντραν.  
 

(Σημείωμα του ομιλητή)

Ντινόπουλος Αθανάσιος Καθηγητής Κτηνιατρικής ΑΠΘ, Τομέας Δομής και Λειτουργίας Ζωϊκών Οργανισμών, Εργαστήριο Ανατομικής, Ιστολογίας και Εμβρυολογίας

Ο Αθανάσιος Ντινόπουλος απέκτησε Πτυχίο Κτηνιατρικής από το ΑΠΘ, το 1977. Το 1984 ολοκλήρωσε το Διδακτορικό του στη Νευροανατομική, στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ.

Έχει διατελέσει Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες (1996-1998), Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες (1998-2000), Αναπληρωτής Πρόεδρος Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ (2009-2010). Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανατομικής και Ιστολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ (2000 – σήμερα) και Πρόεδρος Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ (2011-σήμερα).

Έχει δημοσιεύσει 40 άρθρα σε έγκυρα διεθνή νευροεπιστημονικά περιοδικά και 50 ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Σχετικές ομιλίες