Ευαγγελοπούλου Βάσω
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
15/05/2019
Διάρκεια
00:32:42
Εκδήλωση
Θέματα Δημόσιας Υγείας: 4ος κύκλος διαλέξεων
Χώρος
Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας
Διοργάνωση
Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας
Κατηγορία
Υγεία / Ποιότητα ζωής
Ετικέτες
άσθμα, ατμοσφαρική ρύπανση, Δυτικός τρόπος ζωής, διάγνωση, αντιμετώπιση, γιατρός, ασθενής, κρίση άσθματος, φάρμακο, φλεγμονή, αεραγωγός
Στην Ευρώπη, 30 εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες κάτω των 45 ετών εμφανίζουν άσθμα, ενώ στην Ελλάδα η επίπτωση είναι 6,8%. Το άσθμα μπορεί να εμφανισθεί σε όλες τις ηλικίες, συνήθως όμως αρχίζει στην παιδική ηλικία. Η φλεγμονώδης κατάσταση των αεραγωγών που συνοδεύει το άσθμα εξαρτάται από την αλληλεπίδραση μεταξύ του γενετικού υποστρώματος και της έκθεσης σε συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο Δυτικός τρόπος ζωής.
Δεδομένου ότι κάθε άτομο βιώνει διαφορετικά το άσθμα, η στενή συνεργασία με τον θεράποντα είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί η ενδεδειγμένη εξατομικευμένη προσέγγιση. Η ομιλήτρια αναφέρεται στη διάγνωση και αντιμετώπιση του νοσήματος, καθώς και στην ανάγκη που υπάρχει για συνεργασία ιατρού και ασθενούς με άσθμα, προκειμένου ο ασθενής:
• να δημιουργεί πλάνο αντιμετώπισης με τον ιατρό
• να παίρνει σωστά τα φάρμακά του
• να είναι πιο ήπιες και αραιές οι κρίσεις άσθματος
• να γνωρίζει πότε πρέπει να ζητήσει βοήθεια.
Η Βάσω Ευαγγελοπούλου, είναι ιατρός Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθώς και διδάκτωρ της ιδίας Σχολής. Εργάστηκε επί είκοσι χρόνια (1988-2008) ως εντατικολόγος στη ΜΕΘ του Κοργιαλένειου-Μπενάκειου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών, μέχρι τη βαθμίδα της Αναπληρώτριας Διευθύντριας και επί δεκαπέντε χρόνια ως υπεύθυνη του Πνευμονολογικού Ιατρείου και του Εργαστηρίου Λειτουργικού Ελέγχου της Αναπνοής του ιδίου Νοσοκομείου.
Διετέλεσε επί οκτώ χρόνια (2008-2015) Διευθύντρια της ΜΕΘ του Διαγνωστικού και Νοσηλευτικού Κέντρου «Κυανούς Σταυρός» και υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος του ιδίου Νοσηλευτικού Ιδρύματος. Επί τρία χρόνια (2012-2015) υπήρξε εξωτερική συνεργάτης του ΙΙΒΕΑΑ στο πρόγραμμα HEART. Από το 2015 είναι συνεργάτης του “George D. Behrakis Research Lab” της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του SmokefreeGreece.
Έχει πλούσιο επιστημονικό και ερευνητικό έργο, με δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και Διεθνή ιατρικά περιοδικά, καθώς και σε ιατρικά συνέδρια.
Έχει διατελέσει μέλος και πρόεδρος Οργανωτικών Επιτροπών ιατρικών και εκπαιδευτικών συνεδρίων.
Έχει συγγραφικό έργο: α) Συμμετοχή με δύο κεφάλαια στο βιβλίο «Κάπνισμα, Νοσηλευτική Παρέμβαση» Αθήνα, 2018 β) Επιμέλεια περιεχομένου στο μαθητικό τετράδιο «Μαθαίνω να μην καπνίζω!» Αθήνα 2017 γ) Συμμετοχή στην επιμέλεια του βιβλίου για εκπαιδευτικούς «Παιδεία για έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα» Αθήνα 2016 δ) Συγγραφή βιβλίου με ιατρικό και λογοτεχνικό περιεχόμενο «Ύπνος των Παιδιών και Νανουρίσματα» Αθήνα 2015 ε) Συμμετοχή σε Οδηγό Αυτοβοήθειας για τη Διακοπή του Καπνίσματος στην Εγκυμοσύνη «Επειδή σ’ αγαπώ δεν καπνίζω» Αθήνα 2014.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα έχουν σχέση με: α) Προγράμματα Ελέγχου του Καπνίσματος β) Λειτουργικό Έλεγχο της Αναπνοής γ) Λοιμώξεις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δ) Επιβίωση του Σηπτικού Ασθενή.