Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ειδική Συνεδρία: Ερυθρά Θάλασσα: Ωκεανογραφία πέραν των ορίων της Μεσογείου - Ο ρόλος του ΕΛΚΕΘΕ στη φυσική ωκεανογραφία της Ερυθράς Θάλασσας

Παπαδόπουλος Βασίλης

10 Μαΐου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 25:04 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1511
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Τα φυσικά ωκεανογραφικά χαρακτηριστικά της Ερυθράς Θάλασσας έχουν ελάχιστα μελετηθεί μέχρι σήμερα. Στην παγκόσμια βιβλιογραφία συναντώνται σχετικά λίγες αναφορές που βασίζονται στους ελάχιστους διεθνείς πλόες που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή και κυρίως σε αριθμητικές προσομοιώσεις. Τα τελευταία χρόνια δόθηκε η δυνατότητα στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών μέσα από τη συνεργασία με το νεότευκτο Πανεπιστήμιο KAUST της Σαουδικής Αραβίας, τη χρήση του ωκεανογραφικού σκάφους ΑΙΓΑΙΟ και την αποστολή επιστημόνων να συμμετέχει σε ολοκληρωμένους πλόες φυσικής ωκεανογραφίας που κάλυψαν ένα μεγάλο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας. Δύο τέτοιοι ωκεανογραφικοί πλόες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, ο πρώτος τον Μάρτιο του 2010 και ο δεύτερος το Σεπτέμβριο του 2011. Οργανώθηκαν από το Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) των Ηνωμένων Πολιτειών και το Red Sea Research Center του KAUST. Η συμμετοχή ερευνητών του ΕΛΚΕΘΕ στους δύο αυτούς πλόες δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ενεργότερη ανάμιξη του τομέα της Φυσικής Ωκεαανογραφίας, κυρίως στο σχεδιασμό και την εκτέλεση προσεχών ερευνητικών αποστολών. Οι αποστολές αυτές θα έχουν σαν κύριο προσανατολισμό την πόντιση επιστημονικών οργάνων σε τρεις περιοχές της βόρειας Ερυθράς Θάλασσας για την ανίχνευση του μηχανισμού ανανέωσης των βαθιών νερών της λεκάνης.

Παπαδόπουλος Βασίλης Ερευνητής, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών
Ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και Υπεύθυνος του Γραφείου Δυτικής Ελλάδας, το οποίο εδράζεται στην Πάτρα. Είναι Διδάκτωρ του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Στα πεδία έρευνάς του εντάσσονται:
  • η αλληλεπίδραση ατμόσφαιρας-θάλασσας,
  • η ροή θερμότητας μεταξύ ατμόσφαιρας και θάλασσας,
  • η επίδραση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στο όριο ατμόσφαιρας-θάλασσας,
  • η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο οικοσύστημα και
  • η δυνάμικη των παράκτιων οικοσυστημάτων.

Σχετικές ομιλίες