Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Είναι η στιγμή για επένδυση στην Ελλάδα

Βουρλούμης Παναγής, Καραγκούνης Κωνσταντίνος, Παπανικόλας Παναγιώτης, Ρουμελιώτης Παναγιώτης, Khoubbane Mehdi, Haski Pierre, Έλλις Αθανάσιος

8 Φεβρουαρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 90:16 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 434
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το περιοδικό Le Nouvel Observateur (όμιλος Le Monde) μαζί με την Καθημερινή και το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργάνωσαν το φόρουμ Ελλάδα: οι δρόμοι της ελπίδας σε συνεργασία με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Για δύο ημέρες, 30 περίπου σημαντικοί ομιλητές, Έλληνες και Ευρωπαίοι πολιτικοί και επιχειρηματίες, συζήτησαν καίρια θέματα για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 

Είναι η χρονιά νέων θυσιών για τους Έλληνες, οι οποίοι υπόκεινται σε σκληρές δοκιμασίες εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι όμως και η χρονιά εξόδου από το πρόγραμμα βοήθειας που τέθηκε σε εφαρμογή στην αρχή της κρίσης του χρέους, σημάδι ότι οι εν λόγω προσπάθειες δεν ήταν εντελώς μάταιες. Τόσοι λόγοι για να ενδιαφερθούμε για την Ελλάδα το 2018, γιατί η χώρα αυτή, η οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρξε το λίκνο της δημοκρατίας, κρατά επίσης ένα μέρος της ευρωπαϊκής ψυχής που πρέπει να διασώσουμε σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς. Στην Αθήνα επέλεξε το περασμένο φθινόπωρο ο Emmanuel Macron να βγάλει έναν από τους μεγάλους «ευρωπαϊκούς» λόγους στην αρχή της πενταετούς θητείας του, να σηκώσει το πέπλο των μεταρρυθμιστικών προτάσεών του για την Ε.Ε. που ανέλυσε στην συνέχεια στην Σορβόννη. Στην Αθήνα πάλι πρέπει να πάμε για να καταλάβουμε ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν παίζεται μόνον στο Παρίσι και το Βερολίνο, αλλά και στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης όπου φτάνουν οι μετανάστες του κόσμου που υποφέρει, όπου διακυβεύεται η ασφάλεια της ηπείρου. Εκεί επίσης, όπου συνάπτονται οι αυριανοί δεσμοί Κίνας-Ευρώπης, και οι σχέσεις με χώρες που, χωρίς να ανήκουν στην Ε.Ε., διαδραματίζουν ρόλο για το μέλλον της. Τόσοι λόγοι για τον « L’Obs » να επιστρέψει στην Αθήνα για ένα νέο Φόρουμ, στις 8 και 9 Φεβρουαρίου, για έναν διάλογο μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας, μεταξύ της Ευρώπης και του μέλλοντός της.

Pierre Haski, L’Obs

Βουρλούμης Παναγής Οικονομολόγος - Πρόεδρος, Τράπεζα Τροφίμων

Ο Παναγής Βουρλούμης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε στο LSE και στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Διεθνούς Τραπέζης. Το 1966-1973 εργάστηκε στο International Finance Corporation στην Washington D.C., απ' όπου έφυγε με τον βαθμό του επικεφαλής του Τμήματος Νοτιοανατολικής Ασίας. Το 1974-1977 εργάστηκε στην Ινδονησία ως επικεφαλής Τράπεζας Επενδύσεων και επέστρεψε στην Ελλάδα ως αντιπρόσωπος της Τράπεζας Manufacturers Hanover Trust. Το 1979 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής του Ομίλου της Εμπορικής Τραπέζης έως το 1981. Κατόπιν εργάστηκε ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων και το 1988 ίδρυσε, μαζί με την Τράπεζα Alpha, την Alpha Finance όπου παρέμεινε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος έως το 2000. Ταυτοχρόνως ήταν Εντεταλμένος Σύμβουλος της Τράπεζας Alpha και Οργανωτής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Banca Bucuresti, πρώτης ιδιωτικής τράπεζας στη Ρουμανία, που μετονομάστηκε σε Alpha Bank Romania. Το 2000-2004 διετέλεσε Πρόεδρος της Frigoglass και της Aegean Baltic Bank. Το 2004 ανέλαβε τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ΟΤΕ και την Προεδρία της Cosmote και Romtelecom, όπου παρέμεινε μέχρι τον Νοέμβριο του 2010. Έχει διατελέσει μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του ΣΕΒ, του ΙΟΒΕ, του ΕΛΙΑΜΕΠ και άλλων οργανισμών, καθώς και της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών. Έχει συγγράψει «Το Ασφαλιστικό με Απλά Λόγια» (2002). Είναι επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού φιλανθρωπικού οργανισμού με την επωνυμία Τράπεζα Τροφίμων - Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας.

Καραγκούνης Κωνσταντίνος Γενικός Γραμματέας, Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΓΕΒΕ)

Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Παρισίων.

Νομικός Σύμβουλος Γαλλικής Πρεσβείας.

Ακαδημαϊκές Σπουδές: Jean Moulin, Λυών Γαλλία (Licence Ιδιωτικό Δίκαιο 1982, Maîtrise Εμπορικό Δίκαιο με διάκριση 1983), Strasbourg III, Στρασβούργο Γαλλία, Συγκριτικό Εμπορικό Δίκαιο, Γκρενόμπλ, Γαλλία, Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Ουρμπίνο Ιταλία, Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Αθήνα, Φορολογικό Δίκαιο, Κολλέγιο Αθηνών, Management, Jean Moulin Λυών Γαλλία, Doctorant en Droit international, européen et comparé - Droit bancaire. Έχει εκπαιδευτεί ως δικηγόρος στο Παρίσι και στη Γενεύη. Είναι Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής

Τομείς Δραστηριότητας: Εμπορικό και Εταιρικό Δίκαιο, Δίκαιο Ανταγωνισμού, Δίκαιο Σημάτων, Διανομή, Τραπεζικό Δίκαιο, Αλλοδαπές Επενδύσεις, Ιδιωτικοποιήσεις, Διαγωνισμοί, Συμβάσεις, Φορολογικό Δίκαιο, Εργατικό Δίκαιο, Διοικητικό Δίκαιο, Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Διαιτησία – Διαμεσολάβηση. Συγγραφέας πολλών άρθρων και μελετών με δημοσιεύσεις σε νομικά και οικονομικά περιοδικά και συμμετοχή σε συλλογικά έργα στους τομείς δραστηριότητας του.

Γλώσσες: Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά και Ιταλικά.

Παπανικόλας Παναγιώτης Διευθύνων Σύμβουλος, Ολυμπία οδός

O Παναγιώτης Παπανικόλας, έλαβε το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού το 1987 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MSc) – 1990 και Διδακτορικού (PhD) – 1995 από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στο Καναδά στη Δομοστατική Μηχανική.

Το 1998 εκλέγεται αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, στο Καναδά ενώ εργάζεται ως Τεχνικός Διευθυντής για τη Μελέτη και Κατασκευή της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου. Το 2004 αναλαμβάνει χρέη Διευθυντή Εργασιών στο Περιφερειακό Γραφείο Ιωαννίνων του έργου της Εγνατίας Οδού και το 2009 διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου & Διευθυντής Χώρας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη της Vinci Concessions. Από το 2014 μέχρι και σήμερα διατελεί χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου της Ολυμπίας Οδού, μιας εταιρείας επιφορτισμένης με την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου με διόδια που συνδέει την Αθήνα με την Τσακώνα.

Κατά την ακαδημαϊκή και επαγγελματική του σταδιοδρομία έχει κερδίσει αρκετά βραβεία, με το πιο πρόσφατο αυτό που έλαβε το 2006, Βραβείο «Διεθνής Ομοσπονδία Σκυροδέματος (FIB), Βραβείο Εξεχόντων Δομικών Έργων, Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου».

Ρουμελιώτης Παναγιώτης Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Γεννήθηκε στο Σουέζ της Αιγύπτου. Είναι Καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι πτυχιούχος του 6ου Τμήματος του Πανεπιστημίου (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales), διδάκτωρ (doctorat 3e cycle) στις οικονομικές επιστήμες του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και διδάκτωρ (doctorat d’ Etat) στις οικονομικές επιστήμες του Πανεπιστημίου του Παρισιού II. Διατέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Προβλέψεων του Ευρωμεσογειακού Κόσμου (IPEMed – Institut de Perspective Economique du Monde Mediterraneen), καθώς και Επισκέπτης Καθηγητής στη Σορβόνη. Από το Μάρτιο του 2010 μέχρι το Δεκέμβριο του 2011 διατέλεσε Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Έχει διατελέσει Υπουργός Εμπορίου και Εθνικής Οικονομίας. Το 1989 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής και το 1997 ειδικός εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη Διαδικασία Σταθερότητας στα Βαλκάνια. Το 2000 το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Συμβούλιο της ΕΕ τον εξέλεξαν πρόεδρο για τον Εκδημοκρατισμό και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Βαλκάνια. Από τον Ιανουάριο του 2012 είναι Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς (μη Εκτελεστικό Μέλος), Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων του ΔΣ, Μέλος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και συγχρόνως Οικονομικός Σύμβουλος Διοίκησης. Έχει τιμηθεί με τις εξής διακρίσεις: Είναι Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Έχει τιμηθεί με τα παράσημα του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, της Πολωνικής Δημοκρατίας, του Τιμίου Σταυρού του Αποστόλου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς και με βραβεία της Γαλλικής Ακαδημίας Εμπορικών Επιστημών και του Glob Art Innovation της Αυστρίας. Έργα του που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας: Προς Έναν Πολυπολικό Κόσμο (2009), Παγκόσμια Οικονομική Διακυβέρνηση (2006), Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση (2005), Παγκόσμια Διακυβέρνηση ή Ηγεμονική Παγκοσμιοποίηση; (2002), Promoting Stability in the Balkans (2001), Η Πορεία προς την Παγκοσμιοποίηση (1996), Το Αύριο της Ευρώπης (1992). Άλλα έργα του: Η Ενοποίηση της ΕΟΚ. Προβλήματα και Προοπτικές (1987), Η Ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ο Ρόλος της Ελλάδας (1985), Η Οικονομική Κρίση και η Ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (1980), Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Υπερτιμολογήσεις στην Ελλάδα (1978), Conjocture et Commerce International.

Khoubbane Mehdi Γενικός Διευθυντής, L'Oreal Hellas

Ο Γενικός Διευθυντής της L’Oréal Hellas, Mehdi KHOUBBANE, κατάγεται από την Γαλλία και το Μαρόκο και εργάζεται στον όμιλο L’Oréal από το 2002. Η διεθνής σταδιοδρομία του ξεκίνησε από τη Βραζιλία και στη συνέχεια τη Γαλλία, όπου ήταν μέλος της ομάδας marketing της Vichy. Στη συνέχεια, ανέλαβε τη La Roche-Posay στο Βέλγιο, ενώ από τις αρχές του 2008 επιτέλεσε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Δερμοκαλλυντικών στην Πολωνία. Ακολούθησε η μετακίνησή του στην Κίνα όπου για 5 χρόνια διηύθυνε τον τομέα των Δερμοκαλλυντικών σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον. Επέστρεψε στη Γαλλία στις αρχές του 2016 για να αναλάβει την ηγεσία της μάρκας L’Oréal Paris. Στην γενέτειρα χώρα της εταιρείας, τροφοδότησε τη διαδικασία μεταμόρφωσης της μάρκας και επικεντρώθηκε στην digital ανάπτυξή της και την επιτάχυνση του e-commerce, ενώ υιοθέτησε και μια νέα στρατηγική κατεύθυνση για τη μάρκα μέσα από το άνοιγμα των boutiques L’Oréal Paris στη Γαλλία.

Haski Pierre Δημοσιογράφος, L'Obs

O Pierre Haski γεννήθηκε το 1953 στην Τυνησία. Έχει υπάρξει ξένος ανταποκριτής της AFP και της Libération, στο Γιοχάνεσμπουργκ, στην Ιερουσαλήμ και στο Πεκίνο, και αναπληρωτής συντάκτης της Liberation. Είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής ανεξάρτητης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Rue89.com.

Έλλις Αθανάσιος Διευθυντής, Kathimerini English Edition

Ο Αθανάσιος Έλλις είναι Διευθυντής της αγγλικής έκδοσης της Καθημερινής.

Διπλωματικός ανταποκριτής και αρθρογράφος της εφημερίδας Η Καθημερινή, και ανταποκριτής του ΑΝΤ1, του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη δημοσιογραφία εργαζόμενος στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης και στην ΕΡΤ, ενώ παλαιότερα συνεργάστηκε επίσης με τις εφημερίδες Εξουσία και Τα Νέα.

Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Boston University, έλαβε ­Master’s στις Διεθνείς Σχέσεις από ειδικό πρόγραμμα του Boston University στο Παρίσι, και στη συνέχεια πήρε δίπλωμα δημοσιογραφίας από το New York University.

Σχετικές ομιλίες