Kittmer John
Αθανασόπουλος Τάκης
Croisdale-Appleby Lindsay
Καρβούνης Πάνος
Γλώσσα
Αγγλική, Ελληνική
Ημερομηνία
27/01/2016
Διάρκεια
00:51:40
Εκδήλωση
Ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη – αξιοποιώντας το δυναμικό μας (ημερίδα)
Χώρος
Βρετανική Κατοικία
Διοργάνωση
British Embassy Athens
Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)
Κατηγορία
Οικονομία, Πολιτική
Ετικέτες
Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Ένωση, ανταγωνιστικότητα, ψηφιακή οικονομία, ενιαία αγορά, εμπόριο, οικονομική διακυβέρνηση, επιχειρηματικότητα, μεταρρυθμίσεις
Η Βρετανική Πρεσβεία, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), οργάνωσε την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, ημερίδα με τίτλο «Ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη: Αξιοποιώντας τις δυνατότητές μας».
Ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και οικονομικοί αναλυτές συζήτησαν θέματα σχετικά με τη δημιουργία της ψηφιακής οικονομίας, την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, την καλύτερη ρύθμιση και το εμπόριο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Βρετανός πρέσβης Τζων Kίτμερ άνοιξε την εκδήλωση μαζί με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του IOBΕ, Τάκη Αθανασόπουλο, τον Διευθυντή Ευρώπης από το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Lindsay Appleby και τον Διευθυντή της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πάνο Καρβούνη.
Βρετανοί και Έλληνες εμπειρογνώμονες συζήτησαν τις προκλήσεις ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και τις ευκαιρίες τόσο στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και ευρύτερα στην ΕΕ. Η ημερίδα διοργανώθηκε με αφορμή τα όσα ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, το Νοέμβριο του 2015, στην οποία παρουσίασε τα τέσσερα σημεία στα οποία το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει μεταρρυθμίσεις: την ανταγωνιστικότητα, την οικονομική διακυβέρνηση, το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων και κράτος πρόνοιας. Όπως είναι γνωστό η Βρετανική Κυβέρνηση ζητά ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις σε αυτούς τους τέσσερις βασικούς τομείς προς όφελος όχι μόνο της Βρετανίας αλλά και όλων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν μια Ευρωπαϊκή Ένωση που προάγει την ανάπτυξη και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος της ιδέας ότι η η Ευρώπη πρέπει να καταστεί πιο ανταγωνιστική, και θέλει να δει να μειώνεται το βάρος που αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει η ΕΕ να είναι σε θέση να διατηρήσει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, και να γίνει κέντρο για την ανάπτυξη και την καινοτομία, με την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και την υπογραφή των εξωτερικών εμπορικών συμφωνιών. Είναι σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει η Βρετανία θα είναι επωφελείς για το σύνολο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Βρετανός Πρέσβης είπε:
Το σημερινό σεμινάριο είναι μια ευκαιρία να δούμε πού βρίσκονται, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι εναπομένουσες προκλήσεις της ανταγωνιστικότητας και τα εμπόδια για τις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να εντοπίσουμε και να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες για την τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε στο μέλλον τη νομιμοποίηση της ΕΕ σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, και όχι μόνο σε αυτά.
Ο Διευθυντής για την Ευρώπη στο Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Lindsay Appleby πρόσθεσε:
Όλοι θα συμφωνούσαμε ότι η ένταξή μας την ΕΕ μάς έκανε πιο δυνατούς από το σύνολο της ατομικής προσπάθειας κάθε κράτους-μέλους … Όμως, η ΕΕ αντιμετωπίζει θεμελιώδεις προκλήσεις και οι ανάγκες και οι προσδοκίες των πολιτών εξελίσσονται… Έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος προς τη δημιουργία μιας πιο ανταγωνιστικής Ευρώπης, παρά ταύτα θα πρέπει να προχωρήσουμε πιο μακριά και πιο γρήγορα για να επιτευχθεί μία μόνιμη αλλαγή.
Κατά την ομιλία του, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας τόνισε:
Αν ένα αξιόπιστο σχέδιο για την ανάπτυξη δεν εγκριθεί σύντομα και οι προσδοκίες δεν επαναπροσδιοριστούν, οι επενδύσεις θα παραμείνουν αναιμικές σε όλη την Ευρώπη. Αυτό θα δημιουργήσει δευτερογενείς προκλήσεις για τυχόν άλλες πρωτοβουλίες πολιτικής. Οι μικρότερες οικονομίες πρέπει να επωφεληθούν από την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού πυρήνα, αλλά ταυτόχρονα, πρέπει και να συμβάλουν σε αυτή με τα δικά τους αναπτυξιακά προγράμματα.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι: Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Χρήστος Γκόρτσος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου του Ομίλου Αθηνών, Jeroen Commissaris, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδα, Allie Renison, Επικεφαλής της Ευρώπης και Εμπορικής πολιτικής στο UK Institute of Directors, Ηλίας Παπαϊωάννου, London Business School και ο Πάνος Τσακλόγλου, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Αντώνης Παπαγιαννίδης (Οικονομική Επιθεώρηση) και ο Τάσος Τέλλογλου (Star TV και εφημερίδα Καθημερινή).
Ο John Kittmer ακολούθησε κλασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και μετά από έρευνα στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εργάστηκε για την Αγγλική κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και άλλα Υπουργεία της Βρετανίας και εργάστηκε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων διεθνούς και εσωτερικής πολιτικής. Έχει υπηρετήσει τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Βρετανίας στην ΕΕ και έχει εργαστεί σε διάφορες θέσεις στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικής Πολιτικής. Από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2016, ο Δρ. Kittmer ήταν ο Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα. Το 2017, εγκατέλειψε το Διπλωματικό Σώμα ούτως ώστε να ολοκληρώσει το διδακτορικό του για τον Γιάννη Ρίτσο στο King's College του Λονδίνου, όπου επίσης είχε αποκτήσει και Μάστερ στις Νεοελληνικές Σπουδές το 2007. Απέκτησε τον Διδακτορικό τίτλο το 2019 και τώρα ασχολείται με διάφορες δημοσιεύσεις σχετικές με τις διδακτορικές του έρευνες. Ο Δρ. Kittmer είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Okeanis Eco Tankers Corp. και προεδρεύει της Αγγλοελληνικής Ένωσης. Στα blogs και τα tweets του, χρησιμοποιεί τόσο τα Αγγλικά όσο και τα Ελληνικά.
O Τάκης Αθανασόπουλος γεννήθηκε στις 30/06/1944 στο Στάδιο Τεγέας στην Αρκαδία. Είναι παντρεμένος με την Φραντσέσκα Αθανασοπούλου και έχει τρεις κόρες, την Κατερίνα – Συλβάνα, την Μαριλέα και την Βαλέρια.
Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Institute of Technology του Illinois όπου απέκτησε Bachelor of Science Μηχανολόγου Παραγωγής, Masters και Ph.D. στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Ο κ. Αθανασόπουλος διαθέτει μεγάλη επαγγελματική και ακαδημαϊκή εμπειρία. Δίδαξε στο Loyola University του Σικάγο και στο Wright State University του Οχάιο, όπου και διετέλεσε Associate Dean για τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά προγράμματα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Το 1981 επέστρεψε στην Ελλάδα ως Τακτικός Καθηγητής στην έδρα της Οικονομικής των Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς όπου διετέλεσε Πρόεδρος των Τμημάτων Οργάνωσης και Διοίκησης των Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, και Πρύτανης του Πανεπιστημίου. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Το 1986, διετέλεσε μέλος της ιδρυτικής ομάδας της ΤΟΥΟΤΑ Ελλάς και ανέλαβε καθήκοντα Εκτελεστικού Αντιπροέδρου.
Από το 1989 έως το 2000 ήταν Πρόεδρος και CEO της εταιρίας. Τον Ιανουάριο του 2001 προσχώρησε στην Toyota Motor Marketing Europe αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου και Chief Operating Officer.
Τον Ιούνιο του 2004 προήχθη σε Managing Officer της Toyota Motor Corporation και Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Toyota Motor Europe.Από τον Ιούλιο του 2006 είναι Senior Executive Advisor της Toyota Motor Europe.
Τον Φεβρουάριο του 2007 ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ΑΕ.Tον Δεκέμβριο του 2007, ο Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας και η Ιαπωνική Κυβέρνηση απένειμαν στον κ. Αθανασόπουλο το παράσημο του Ανατέλλοντος Ηλίου, Χρυσού και Αργυρού Αστέρα, εις αναγνώριση της συνεισφοράς του στην ενδυνάμωση των Ελληνο-Ιαπωνικών οικονομικών σχέσεων.
Ο Lindsay Croisdale-Appleby είναι Διευθυντής Ευρώπης στο Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της Μ. Βρετανίας από το Σεπτέμβριο του 2015. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο Υπουργείο αυτό το 1996, έχοντας καλύψει τις εξής θέσεις: κύριος ιδιαίτερος γραμματέας του Υπουργού Εξωτερικών (2010 με 2012 ), Βοηθός Διευθυντής Ανάπτυξης (2008 - 2010), Πρώτος Γραμματέας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασίλειου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2002 - 2008), υπεύθυνος του γραφείου στο Afghanistan Emergency Unit (2001 - 2002) και Βρετανός Πρέσβης στην Κολομβία (2013 - 2015). Έχει επίσης εργαστεί στο Γραφείο Εξωτερικών & Κοινοπολιτείας στο Καράκας της Βενεζουέλας και τη Νιγηρία.
Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 20 Νοεμβρίου 1952. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris-Pantheon/Sorbonne όπου το 1982 αναγορεύθηκε διδάκτορας (Docteur d’Etat). Μιλάει γαλλικά και αγγλικά. Εργάστηκε από το 1982 σαν μόνιμος υπάλληλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι το 2017 που συνταξιοδοτήθηκε. Από το Νοέμβριο του 2010 έως το Νοέμβριο του 2017 διετέλεσε Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Από τον Απρίλιο 2005 έως τον Ιανουάριο του 2006 ασκούσε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Τύπου και Επικοινωνίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG COMM). Προετοίμασε και έθεσε σε εφαρμογή το «Σχέδιο Δράσης» για τη βελτίωση της επικοινωνίας στα ευρωπαϊκά θέματα και το «Σχέδιο Δ» για το «Διάλογο» και την «Δημοκρατία». Αναδιοργάνωσε πλήρως την Γενική Διεύθυνση, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και σε επίπεδο Αντιπροσωπειών.
Από τον Οκτώβριο 2002 ήταν Διευθυντής υπεύθυνος για την πολιτική ενημέρωσης και επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και για τις 33 Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κράτη-μέλη και τα 400 περιφερειακά Κέντρα ενημέρωσης του πολίτη.
Τον Ιούνιο 2000 διορίστηκε στη Γενική Διεύθυνση Τύπου και Επικοινωνίας που μόλις είχε συσταθεί. Οργάνωσε την Γενική Διεύθυνση, ετοίμασε την στρατηγική ενημέρωσης και ανέπτυξε τις σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 άσκησε διαδοχικά καθήκοντα Κύριου Συμβούλου, Διευθυντή, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή και Γενικού Διευθυντή.
Το Μάρτιο του 1999 διορίστηκε Διευθυντής για τις Μικρές επιχειρήσεις και τη Βιοτεχνία, το Εμπόριο και τη Διανομή, τους Συνεταιρισμούς, τα Ταμεία Αλληλασφάλισης, τις Ενώσεις και τα Ιδρύματα, στη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής των Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από το 1993 μέχρι το Φεβρουάριο του 1999 ήταν Προϊστάμενος του Τμήματος Διεθνούς Ενεργειακής Συνεργασίας με μη κοινοτικές χώρες, στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από το 1988 μέχρι το 1993 ασκούσε καθήκοντα Βοηθού Γενικού Διευθυντή Ενέργειας.
Από το 1987 μέχρι το 1988 ήταν Υπεύθυνος Προσωπικού, Διοίκησης και Προϋπολογισμού του Γραφείου Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παρίσι για τη Γαλλία, τον ΟΟΣΑ και την UNESCO.
Από το 1985 μέχρι το 1987 ήταν αποσπασμένος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σαν Σύμβουλος, στο Γαλλικό Υπουργείο Μεταφορών, όπου συντόνιζε τις νομικο-οικονομικές δραστηριότητες του Υπουργείου σχετικά με την απελευθέρωση της γαλλικής αγοράς οδικών μεταφορών εμπορευμάτων.
Από το 1982 μέχρι το 1985 ήταν αναπληρωτής Τμηματάρχης στη Μονάδα «Δημοσιονομική Διαχείριση και Συμβάσεις χρηματοδότησης» της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πριν εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εργάσθηκε, επί 5 έτη (1977-1982), στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Παρισίων (RATP), σαν υπεύθυνος νομικο-οικονομικών μελετών, για λογαριασμό της εξαγωγικής θυγατρικής εταιρείας του Οργανισμού αυτού (μελέτες για το μετρό της Αθήνας, του Σαντιάγκο της Χιλής, Μπογκοτά Κολομβίας, κλπ.).