Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εισαγωγή: ο John Gould μεταξύ φιλολογίας και ανθρωπολογίας

Λιαπής Βάιος

26 Ιανουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:13:08 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 386

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Λόγος 6, και το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργάνωσαν επιστημονική συνάντηση με θέμα: «Αρχαία ελληνική τραγωδία και θρησκεία: η επικαιρότητα του John Gould». Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πολυσχιδής και οξυδερκής στην επιστήμη του, αντισυμβατικός και συναρπαστικός στη ζωή του, εμπνευσμένος ομιλητής και δάσκαλος, ο John Gould (1927-2001), άνθρωπος βαθιάς και ευρείας καλλιέργειας, υπήρξε στη γενιά του ένας από τους πιο σημαντικούς μελετητές της ελληνικής αρχαιότητας. Συνέγραψε μια μελέτη για τον Πλάτωνα, πριν κλείσει τα 28 του χρόνια (The Development of Plato’s Ethics, 1955). Εξέδωσε, επίσης, ένα βιβλίο για τον Ηρόδοτο πολλές δεκαετίες αργότερα (Herodotus, 1989). Την επιστημονική συγκομιδή της ακαδημαϊκής καριέρας του συγκροτούν ακόμη περίπου 18 άρθρα, μαζί με την κρίσιμη αναθεώρηση του The Dramatic Festivals of Athens του Arthur Pickard-Cambridge (σε συνεργασία με τον David Lewis: 1964, τελική μορφή: 1988). Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του Αρχαία ελληνική τραγωδία και τελετουργία. Δέκα μελετήματα (ΜΙΕΤ 2018).

Λιαπής Βάιος Καθηγητής Αρχαίου Θεάτρου και της Πρόσληψής του, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ο Βάιος Λιαπής είναι Καθηγητής του Αρχαίου Θεάτρου και της Πρόσληψής του στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου από το 2010.

Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Γλασκώβης (Phd, 1994-1997). Δίδαξε ως Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2000-2003), ως Επίκουρος και κατόπιν Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ (2003-2009) και ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (2009-2010).

Έχει διδάξει στην École Normale Supérieure (Παρίσι) και έχει διατελέσει Μέλος του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών (Institute for Advanced Study), Πρίνστον.
Από το 2003 έως σήμερα έχει διατελέσει επικεφαλής τριών ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από τον Ομοσπονδιακό Καναδικό Οργανισμό Social Sciences and Humanities Research Council και από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας της Κύπρου.

Έχει δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες («Μενάνδρου Γνώμαι Μονόστιχοι», Αθήνα 2002, «Άγνωστος Θεός», Αθήνα 2003, «A Commentary on the Rhesus Attributed to Euripides», Οξφόρδη 2012) και έχει επιμεληθεί την έκδοση τεσσάρων συλλογικών τόμων. Πολυάριθμα άρθρα και βιβλιοκρισίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και σε διεθνή περιοδικά (Harvard Studies in Classical Philology, Journal of Hellenic Studies, The Classical Quarterly, The Classical Review κ.λπ.), καθώς και σε συλλογικούς τόμους. Έχει δώσει πάνω από 70 διαλέξεις και ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, πολύ συχνά με την ιδιότητα του προσκεκλημένου ομιλητή.

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η Αρχαία Ελληνική Τραγωδία του 5ου και του 4ου αιώνα π.Χ., η αρχαϊκή ελληνική ποίηση και ποιητική, η ελληνιστική ποίηση, η γνωμολογική και σοφιολογική γραμματεία κατά την Ελληνική αρχαιότητα, η επιβίωση της αρχαίας τραγωδίας στη νεότερη και στη σύγχρονη λογοτεχνία, η αρχαία ελληνική θρησκεία κ.ά. Στις τρέχουσες ερευνητικές του δραστηριότητες ανήκει η έκδοση και ο υπομνηματισμός της τραγωδίας Επτά επί Θήβας του Αισχύλου.

Σχετικές ομιλίες

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ «Η αρχαία ελληνική τραγωδία στο μεταίχμιο πολιτικής και παράστασης» - Χαιρετισμοί 00:20:00

Σεπ 25, 2019

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ «Η αρχαία ελληνική τραγωδία στο μεταίχμιο πολιτικής και παράστασης» - Χαιρετισμοί

Μαγγίνης Γιώργης Ιωάννου Σιλουανός Γιατρομανωλάκης Νικόλας Χαλδαιάκης Αχιλλέας Παπαθανασίου Σίσσυ Σταματοπούλου - Βασιλάκου Χρυσόθεμις

Γλώσσα: Αγγλική, Ελληνική