Ζουμπουλάκης Σταύρος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
19/03/2016
Διάρκεια
00:33:42
Εκδήλωση
Έτος Αριστοτέλη: Λόγος περί παθών – Από την ρητορική του μίσους στην ρητορική της αποδοχής (Διεθνές Συμπόσιο)
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος")
Διοργάνωση
British Council
Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών – Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών - Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας
Κατηγορία
Φιλοσοφία, Κοινωνικά θέματα
Ετικέτες
Αριστοτέλης, ρητορική, ρητορική μίσους, ρητορική αποδοχής, εκπαίδευση, ψυχολογία, δημόσιος λόγος, έτος Αριστοτέλη
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το British Council και το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC), και με την υποστήριξη του Megaron Plus, συνδιοργάνωσαν το διεθνές συμπόσιο «Έτος Αριστοτέλη: Λόγος περί παθών – Από την ρητορική του μίσους στην ρητορική της αποδοχής».
Το διήμερο συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, με στόχο, εξ αφορμής της Ρητορικής του Αριστοτέλη, να διερευνηθεί το φαινόμενο της Ρητορικής του Μίσους στο πλαίσιο του δημοσίου λόγου, της εκπαίδευσης και της ψυχολογίας.
Εξετάστηκαν οι διάφορες μορφές που παίρνει η Ρητορική του Μίσους, οι ομάδες που πλήττονται συνήθως, τα αίτια εκδήλωσης του φαινομένου και οι συνέπειες αυτού, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε εμπειρίες και πρακτικές άλλων χωρών.
O Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Δίδαξε πολλά χρόνια στη μέση εκπαίδευση. Από το 1998 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού «Νέα Εστία». Είναι πρόεδρος, από το 2008, του Δ.Σ. του βιβλικού ιδρύματος «Άρτος Ζωής». Το Φεβρουάριο 2013 ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει συγγράψει πλήθος έργων μυθιστορηματικού, πολιτικού, φιλολογικού και θεολογικού περιεχομένου ενώ αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο τύπο. Το 2016 για το βιβλίο του με τίτλο Υπό το φως του μυθιστορήματος τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο δοκιμίου κριτικής ενώ το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του Ο στεναγμός των πενήτων. Δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη.