Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εκδίδοντας τις καλβικές μεταφράσεις θρησκευτικών κειμένων

Ξούριας Γιάννης

19 Μαρτίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:12:32 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 106

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, το Μουσείο Μπενάκη και το περιοδικό "Νέα Ευθύνη", με αφορμή τα 150 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Κάλβου, οργάνωσαν επιστημονική εκδήλωση την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.

Συμμετείχαν έγκριτοι νεοελληνιστές και μελετητές του Κάλβου, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ήδη συνεισφέρει στο πρόγραμμα της έκδοσης των Έργων του (κατά αλφαβητική σειρά: Δημήτρης Αρβανιτάκης, Νάσος Βαγενάς, Ευριπίδης Γαραντούδης, Αγγέλα Γιώτη, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Κωνσταντίνος Μπελέζος, Λίνος Μπενάκης, Γιάννης Ξούριας, Σπύρος Ν. Παππάς και Μιχαήλ Πασχάλης).

Η εκδήλωση, που ήταν διαρθρωμένη σε τρία μέρη, στοχεύει στην ανάπτυξη του προβληματισμού γύρω από τη σημασία του έργου του Κάλβου, ως ιταλόγλωσσου και ελληνόγλωσσου ποιητή και λογίου, θεωρημένου από τη σημερινή σκοπιά: ποιες πλευρές του έργου του εξακολουθούν να μας ενδιαφέρουν σήμερα, από αισθητική και στοχαστική σκοπιά, και γιατί; Η εις βάθος ιστορικοποίηση του καλβικού έργου, ενταγμένου στις πολιτισμικές και ιδεολογικές συνθήκες της εποχής του, έτσι όπως επιτυγχάνεται από την έκδοση των Έργων, το φωτίζει με τρόπο διαφορετικό, αποκαλύπτοντάς μας έναν περισσότερο σύνθετο Κάλβο από αυτόν που γνωρίσαμε στο παρελθόν;

Ξούριας Γιάννης Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Ο Γιάννης Ξούριας γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή. Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε σύμμεικτους τόμους, πρακτικά συνεδρίων και περιοδικά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη λογοτεχνία και την ποιητική θεωρία του 18ου- 19ου αι., στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, στην διαπλοκή της λογοτεχνίας με την ιδεολογία, και στην βιβλιογραφία-βιβλιολογία και ιστορία του ελληνικού βιβλίου. Είναι Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επιλογή δημοσιευμάτων:
- Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων: Το φιλολογικό του έργο (Η θεωρία των «γραμματικών τεχνών»), Ίδρυμα Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, Αθήνα 2007.
- [σε συνεργασία με τη Στέση Αθήνη] Νεοελληνική Γραμματεία 1670-1830, Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, Αθήνα 2015.
- Ανεβαίνοντας τον Ελικώνα. Για την ποίηση του γένους την εποχή του νεοελληνικού Διαφωτισμού, Gutenberg, Αθήνα 2018.
- Ανδρέας Κάλβος, Έργα, τ. Γ': Ποικίλα. Ανθολογίες-γραμματικές-μεταφράσεις, επιστημονική επιμέλεια Δημήτρης Δ. Αρβανιτάκης, εισαγωγικές μελέτες Δημ. Δ. Αρβανιτάκης, Γιαννούλα Γιαννουλοπούλου, Νίκος Κ. Κουρκουμέλης, Γιάννης Ξούριας, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2020 (Εισαγωγικές μελέτες: «Η μετάφραση του Βιβλίου των δημοσίων προσευχών [του Samuel Bagster]», σ. 67-147• «Η μετάφραση του Περί δογμάτων, διοικήσεως και ιερουργιών της Αγγλικής εκκλησίας του John Cosin», σ. 163-172• «Η μετάφραση του Ποία κατά τους αρχαίους η κυριαρχία του Πάπα του James Meyrick», σ. 173-176. Εκδοτική επιμέλεια: [Samuel Bagster], Βιβλίον των δημοσίων προσευχών (1820), σ. 278-633• John Cosin, Περί δογμάτων, διοικήσεως και ιερουργιών της Αγγλικής εκκλησίας (1856), σ. 646-721• James Meyrick, Ποία κατά τους αρχαίους η κυριαρχία του Πάπα (1861), σ. 722-773).

Σχετικές ομιλίες