Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας «Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή» - Χαιρετισμοί

Βλάσης Κωνσταντίνος, Φωτίου Φώτης, Αμανατίδης Γιάννης, Αυξεντίου Κατερίνα, Ζαχαράκη Σοφία, Πατούλης Γιώργος, Χρυσουλάκης Ιωάννης

22 Φεβρουαρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:51:27 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 425

H γλώσσα μας δεν είναι απλά ένα μέσο επικοινωνίας. Είναι ο φορέας, ο οποίος συμπυκνώνει τα ιδανικά και τις αξίες του έθνους μας. Είναι το μεγάλο συνεκτικό και συνάμα αποδεικτικό στοιχείο αυτού που ονομάζουμε ελληνικότητα, που υπάρχει και ζει αδιάλειπτα από τον Όμηρο μέχρι σήμερα. Ο Οδυσσέας Ελύτης έλεγε ότι η γλώσσα είναι εργαλείο μαγείας και φορέας αξιών, το οποίο στο βάθος των αιώνων προσκτάται ένα ορισμένος ήθος. Και το ήθος αυτό γεννά υποχρεώσεις.

Η ελληνική γλώσσα διαθέτει κάτι το μοναδικό. Ο πλούτος, η πλαστικότητα και η ακριβολογία της επιτρέπουν στον ομιλητή να εκφράζει με απλότητα και σαφήνεια υψηλές έννοιες, οι οποίες θέτουν στο επίκεντρο τον Άνθρωπο, τη δίψα του για ελευθερία και αξιοπρέπεια, τον αγώνα του για ηθική τελείωση και λύτρωση. Δεν είναι τυχαίο ότι η γλώσσα ορισμένων εκ των σπουδαιότερων δημιουργημάτων του ανθρώπινου πνεύματος είναι η ελληνική. Η γλώσσα των Ευαγγελίων είναι η ελληνική. Για αυτόν ακριβώς το λόγο ο Ελληνισμός είναι οικουμενικός, υπόθεση πανανθρώπινη και διαχρονικό σημείο αναφοράς.

Την οικουμενική αυτή διάσταση του ελληνικού πνεύματος, όπως διαδόθηκε μέσω της ελληνικής γλώσσας, έρχεται να υπενθυμίσει και να τιμήσει η καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου, ημέρας μνήμης του Διονυσίου Σολωμού, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, το 2017 από την Ελληνική Πολιτεία. Την αναγκαιότητα και το χρέος να συνεχίσουμε, έρχεται να υποδηλώσει με την εκδήλωση της, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, διοργανώνοντας το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας», Εκδήλωση-Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, με τίτλο « Η Ελληνική Γλώσσα είναι ψυχή».

Η ανάδειξη, η προβολή, η ενίσχυση εκμάθησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό αποτελούν προτεραιότητες για το Υπουργείο Εξωτερικών, όχι μόνο γιατί η γλώσσα αποτελεί ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ της μητέρας πατρίδας και της διασποράς αλλά και γιατί ο Ελληνισμός είναι στοιχείο ζωντανό, δυναμικό, και διαρκώς εξελισσόμενο. Ανανεώνεται συνεχώς, αναπροσαρμόζεται σε νέες περιστάσεις, αφομοιώνει καινούριες επιδράσεις, ανακαλύπτει νέους δρόμους, βαίνει διαρκώς προς την πρόοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η έμπνευση για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, προήλθε από την ομογένεια και συγκεκριμένα από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, από τον τότε πρόεδρο της κ. Ιωάννη Κορίνθιο. Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας είναι ένα ταξίδι στο χρόνο σε μια συνεχή πορεία δυόμισι και πλέον χιλιάδων ετών, για την οποία είμαστε υπερήφανοι και έχουμε το χρέος να συνεχίσουμε.

Βλάσης Κωνσταντίνος Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό

Ο Κωνσταντίνος Βλάσης, Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, γεννήθηκε το 1975 στην Τρίπολη Αρκαδίας.

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε την ειδικότητα του χειρουργού-ορθοπεδικού στο Νοσοκομείο Λαϊκό. Το 2004-2005 φοίτησε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην «Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας». Το 2005 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 2007 εκλέχθηκε Λέκτορας της ίδιας Σχολής. Το 2012 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής και το 2016 Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ από το 2010, του Τομέα Υγείας – Παιδείας. Έχει διατελέσει μέλος διαφόρων επιστημονικών συλλόγων όπως της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής και της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδος. Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών από το 2001.

Έχει επιμεληθεί και μεταφράσει πολυάριθμα επιστημονικά συγγράμματα και έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση πολλών επιστημονικών συνεδρίων. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες επιστημονικές εργασίες υψηλού κύρους σε ιατρικά περιοδικά, που θεωρούνται πρωτοποριακές και αναφέρονται από τη διεθνή βιβλιογραφία.

Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά.

Εκλέχθηκε Βουλευτής Αρκαδίας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 αλλά και στις εκλογές του 2019. Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας έχει διατελέσει αναπληρωτής γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και μέλος πολλών κοινοβουλευτικών επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων.

Είναι παντρεμένος με την ιατρό-βιοπαθολόγο Χρύσα Σαλδάρη και έχουν μία κόρη κι έναν γιο.

Προσωπικός ιστότοπος του Κωνσταντίνου Βλάση

Φωτίου Φώτης Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Διασποράς

Ο Φώτης Φωτίου, Επίτροπος της Κυπριακής Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων γεννήθηκε στη Λάρνακα, αποφοίτησε από την Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας και εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός.

Σπούδασε Accounting και Marketing Eastern Michigan University στις ΗΠΑ. Είναι μέλος του Institute of Financial Accountants και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Εργάστηκε σε διάφορους μεγάλους ελεγκτικούς οίκους και στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ το 1992 ξεκίνησε να εξασκεί το επάγγελμα του Συμβούλου Επιχειρήσεων.

Διετέλεσε για πολλά χρόνια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος. Από το 2008 έως τον Φεβρουάριο του 2013 ήταν Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος.

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου την περίοδο 1993-1999 και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού την περίοδο 2000-2003. Την1η Αυγούστου 2003 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

Τον Ιούνιο του 2006 διορίστηκε Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, θέση που κατείχε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008.

Τον Μάρτιο του 2013 διορίστηκε Υπουργός Άμυνας από τον νυν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, θέση που κατείχε μέχρι τον Μάρτιο του 2014.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 διορίστηκε Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, θέση την οποία κατέχει και σήμερα, μετά τον επαναδιορισμό του στη θέση του Επιτρόπου Προεδρίας, από την 1η Μαρτίου 2018, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή σεμινάρια, συνέδρια και επιτροπές εργασίας τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, που σχετίζονται με την ενέργεια, τον τουρισμό, την αγροτική οικονομία, το περιβάλλον, την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε., τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα ανθρωπιστικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα.

Έχει συγγράψει πολλά άρθρα στον κυπριακό και διεθνή τύπο.

Αμανατίδης Γιάννης Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιάννης Αμανατίδης γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1961.

Το 1981 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Χημικών Πετρελαίου Καβάλας και το 1985 αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 και επανεξελέγη με το ψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Διετέλεσε πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, καθώς και υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για τα Θρησκεύματα.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2016 κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

Στις 17 Ιουλίου 2015 του ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Εξωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι και 31 Αυγούστου 2018. Ήταν υπεύθυνος του ενιαίου διοικητικού τομέα Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και των υπαγόμενων σε αυτόν υπηρεσιών.

Εξελέγη εκ νέου βουλευτής στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Είναι αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής και αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για τους απόδημους και της πολιτιστικής και θρησκευτικής διπλωματίας.

Αυξεντίου Κατερίνα Γραμματέας Τομέα Απόδημου Ελληνισμού Κινήματος Αλλαγής, Εκπρόσωπος της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής

Η Κατερίνα Αυξεντίου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο.

Αποφοίτησε με τίτλο Μagister Αrtium από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας στη Βυζαντινολογία, Παιδαγωγικά και Κοινωνιολογία. To 2016 πήρε μεταπτυχιακό (ΜΑ) στην «Επικοινωνία και Δημοσιογραφία» από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και κατά διαστήματα ασχολείται επαγγελματικά με πεδία που αφορούν στη Μετανάστευση και στην Ελληνική Διασπορά.

Είναι η Γραμματέας του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού και μέλος της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής.

Ζαχαράκη Σοφία Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Η Σοφία Ζαχαράκη είναι Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών. Έχει εξειδικευθεί στη διδακτική της Αγγλικής Γλώσσας στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Το 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρόγραμμα IVLP (International Visitor Leadership Program) ως υπότροφος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ με θέμα «Ο ρόλος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην ανασυγκρότηση Οικονομιών».

Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Εργάστηκε για το Υπουργείο Παιδείας στο τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. Διετέλεσε σύμβουλος του Υπουργού σε θέματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης από το 2012 ως το 2014.

Τον Αύγουστο του 2016 ορίστηκε αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και τον Μάρτιο του 2019 ορίστηκε Εκπρόσωπος Τύπου. Μιλάει Αγγλικά, Ισπανικά και Γαλλικά.

Πατούλης Γιώργος Περιφερειάρχης Αττικής

Ο Γεώργιος Ε. Πατούλης είναι Περιφερειάρχης Αττικής, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας, Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών, Πρόεδρος του ΕΛΙΤΟΥΡ και Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Ιατρική στο Ε.Κ.Π.Α. και ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική στο νοσοκομείο «ΛΑΪΚΟ», όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Φοίτησε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας με εξειδίκευση στα Οικονομικά της Υγείας.

Εξελέγη στο Δ.Σ. του νοσοκομείου «ΛΑΪΚΟ», ενώ παράλληλα ίδρυσε το Σύλλογο Ειδικευόμενων Ιατρών Αθηνών Πειραιώς.

Το 1997 ιδρύει τον Πανελλήνιο Σύλλογο «ΝΕΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ» και το 2002 ίδρυσε την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής, στην οποία έως και σήμερα συνεχίζει να είναι Επίτιμος Πρόεδρος.

Το 1998, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Πεύκης, όπου εγκαθίδρυσε το θεσμό του Δημοτικού Πολυϊατρείου.

Το 2006 εξελέγη για πρώτη φορά Δήμαρχος Αμαρουσίου, το 2010, επανεξελέγη με ποσοστό 57%, καθώς και το 2014, για τρίτη συνεχόμενη θητεία, με ποσοστό 60%.

Επίσης, ίδρυσε σε πανελλαδικό επίπεδο το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας, ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού.

Τον Ιούνιο του 2011 εξελέγη για πρώτη φορά Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, τον Οκτώβριο του 2014 επανεξελέγη και τον Οκτώβριο του 2018 για τρίτη συνεχόμενη θητεία, με ποσοστό 55%. Παράλληλα, τον Ιανουάριο του 2012, έγινε ιδρυτικό μέλος του ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ.

Τον Οκτώβριο του 2014 εξελέγη Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ενώ τον Δεκέμβριο του 2015, εξελέγη Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) και επανεξελέγη στο ίδιο αξίωμα τον Δεκέμβριο του 2016.

Τον Φεβρουάριο του 2018 εξελέγη Πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού ΕΛΙΤΟΥΡ.

Στις Περιφερειακές εκλογές του 2019 εξελέγη Περιφερειάρχης Αττικής, με ποσοστό 66%.

Τον Οκτώβριο του 2019 εξελέγη Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

Τον Φεβρουάριο του 2020 εξελέγη Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών (ΕτΠ) και Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή, για την περίοδο 2020-2025.

Μεγάλο είναι και το συγγραφικό του έργο, που περιλαμβάνει ιατρικές εκδόσεις, άρθρα και δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά έντυπα.

Είναι έγγαμος και έχει ένα γιο.

Ιστότοπος του Γιώργου Πατούλη

Χρυσουλάκης Ιωάννης Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Υπουργείο Εξωτερικών

Ο Γιάννης Χρυσουλάκης είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από τις ΗΠΑ και διδακτορικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και είναι Ομότιμος Καθηγητής. Έχει διδάξει σε Ακαδημαϊκά Ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδος.

Έχει διοικήσει φορείς στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλες ευρωπαϊκές κοινοπραξίες παραγωγής νέων τεχνολογιών, ενώ έχει σημαντικό Διεθνές Διοικητικό και Επιστημονικό έργο.

Διετέλεσε εκλεγμένος Αντιπρόεδρος στον Παγκόσμιο Οργανισμό των Εθνικών Κέντρων Δημόσιας Διοίκησης και Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Έχει εργασθεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, έχοντας συνεργασία και επαφή με πολλές ομογενειακές οργανώσεις και ομογενειακά συμβούλια. Έχει συνεργαστεί με πολλούς Διεθνείς Οργανισμούς και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό Συμβουλίων, Επιτροπών και Συνεδρίων εντός και εκτός Ελλάδος.

Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων και σημαντικό συγγραφικό έργο.

Σχετικές ομιλίες