Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εκδήλωση προς τιμήν του Ανδρέα Μ. Ανδρεάδη

Ράπανος Βασίλης, Ψαλιδόπουλος Μιχάλης, Στουρνάρας Γιάννης, Βασιλάκης Μανώλης

29 Σεπτεμβρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:01:48 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 184
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Τράπεζα της Ελλάδος διοργάνωσε, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022, εκδήλωση προς τιμήν του διεθνούς ακτινοβολίας καθηγητή Δημόσιων Οικονομικών, μέλους της Ακαδημίας Αθηνών και πολυσχιδούς πνευματικού ανθρώπου Ανδρέα Μ. Ανδρεάδη (1876-1935).

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης είναι μια από τις πιο σημαντικές μορφές της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας των αρχών του 20ου αιώνα και ο κατεξοχήν μελετητής των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα. Επέλεξε μάλιστα να ξεκινήσει την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία με την μελέτη μιας κεντρικής τράπεζας, της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Βασίλης Ράπανος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος του Δ.Σ. της Alpha Bank, ο. κ. Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής της Athens Review of Books, κ. Μανώλης Βασιλάκης.

Στην ομιλία του ο κ. Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στην «Ιστορία της Τράπεζας της Αγγλίας» του Ανδρέα Ανδρεάδη σημείωσε ότι ο αναγνώστης της μπορεί να τη διαβάσει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι να εστιάσει στις αλλαγές που επήλθαν στον ρόλο των κεντρικών τραπεζών από τότε που το βιβλίο πρωτοδημοσιεύτηκε το 1904, στις οποίες οφείλουμε πολλές από τις κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών, σε όρους νομισματικής σταθερότητας. Ο δεύτερος τρόπος είναι να εστιάσει στις συνέχειες: «να αναγνωρίσει πόσα από τα θεμελιώδη διλήμματα που εμφανίζονται στην αφήγηση του Ανδρεάδη παραμένουν μαζί μας μέχρι σήμερα: η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ πιστωτικής χαλάρωσης, προς αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης, και επιζήμιας χαλαρότητας, που ανεβάζει τις τιμές των αγαθών και των περιουσιακών στοιχείων· η επιλογή ανάμεσα στη διαφύλαξη της πιστωτικής σταθερότητας και την αποθάρρυνση κερδοσκοπικών συμπεριφορών».

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Ράπανο, ο Ανδρέας Ανδρεάδης είναι αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός οικονομολόγος της Ελλάδας στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, με πραγματικά πρωτοπόρες απόψεις για τον ρόλο του κράτους και τα αίτια της επέκτασής του. Σημείωσε μάλιστα ότι «πολλές από τις διαπιστώσεις του για την αναποτελεσματική ελληνική δημόσια διοίκηση, τη χαμηλή φορολογική βάση, τον ανορθολογισμό μεγάλου μέρους των δημόσιων δαπανών και τον έντονο κομματισμό στη δημόσια σφαίρα, παραμένουν και σήμερα επίκαιρες».

Στην ομιλία του ο κ. Μιχάλης Ψαλιδόπουλος ανέλυσε τις μεθοδολογικές αρχές βάσει των οποίων κινήθηκε επιστημονικά ο Ανδρεάδης. Σύμφωνα με αυτές, η αφηρημένη θεωρία και η εμπειρική πραγματικότητα έπρεπε να αλληλοσυμπληρώνονται και η οποιαδήποτε μονομερής επιστημονική προσέγγιση έκρυβε κινδύνους και, πιθανά, λανθασμένα επιστημονικά συμπεράσματα: «Με κριτήριο την σύνθεση θεωρίας και πράξης ο Ανδρεάδης ανέλυσε τις αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης της Αρχαιότητας, του Βυζαντίου, της Τουρκοκρατίας και της σύγχρονης Ελλάδας, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η άνθηση του όποιου πολιτισμού και η κατίσχυση οποιουδήποτε πολιτειακού καθεστώτος απαιτούσε υγιή δημόσια οικονομικά ή, με άλλα λόγια αποφυγή, σπατάλης του Δημοσίου».

Ράπανος Βασίλης Πρόεδρος, Alpha Bank - Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ - Ακαδημαϊκός

Γεννήθηκε στην Κω το 1947. Είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2016 Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) (1975) και είναι κάτοχος Master’s στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Lakehead του Καναδά (1977) και διδακτορικού (Phd) από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Καναδά.

Έχει διατελέσει Υποδιοικητής και Διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας (1995-1998), Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (Ο.Τ.Ε) (1998-2000), Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (2000-2004) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (2009-2012).

Από τον Μάιο του 2014 είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank.

Ψαλιδόπουλος Μιχάλης Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ

Ο Μιχάλης Ψαλιδοπουλος είναι ομότιμος καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Διατέλεσε αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής ΔΝΤ (2015-2020) και κάτοχος της Έδρας Κ. Καραμανλής στη σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts (2010-2014).

Στουρνάρας Γιάννης Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Δεκεμβρίου 1956. Αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Απέκτησε Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό τίτλο (MPhil 1980, DPhil 1982) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με ειδίκευση στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική. Ήταν Research Fellow και Lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine΄s του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το 1982 έως το 1986. Παράλληλα, εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με ειδίκευση στην αγορά του πετρελαίου και τις συνέπειες των πετρελαϊκών κρίσεων στη διεθνή οικονομία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε θέματα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Εισοδηματικής Πολιτικής (1986-1989) και της Τράπεζας της Ελλάδος (1989-1994) σε θέματα Νομισματικής Πολιτικής.

Είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (με αναστολή καθηκόντων από τον Ιούνιο του 2012). Έχει διδάξει επί σειρά ετών Μακροοικονομία και Οικονομική Πολιτική. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ακαδημαϊκά περιοδικά σε θέματα Μακροοικονομίας, Θεωρίας της Βέλτιστης Φορολόγησης, Δυναμικής του Δημόσιου Χρέους, Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, Ενεργειακών Οικονομικών, Νομισματικής Πολιτικής, Στρεβλώσεων των Χρηματοπιστωτικών Συστημάτων. Τα επιστημονικά και επαγγελματικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους ακόλουθους τομείς: οικονομική θεωρία, οικονομική πολιτική, διεθνή οικονομικά, νομισματική πολιτική, ενεργειακά οικονομικά, δημόσια οικονομικά, αξιολόγηση επενδύσεων, επιπτώσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης στην Ελληνική οικονομία.

Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών, από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000, συμμετείχε στο σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, εκπροσωπώντας το Υπουργείο στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το 1994 έως το 1997 ήταν Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, ενώ από το 1998 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Από το 2000 μέχρι το 2004 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Από το 2005 έως τον Αύγουστο του 2008 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος στην ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακή.

Διετέλεσε Επιστημονικός Διευθυντής και κατόπιν Γενικός Διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2012.

Διετέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση του Μαΐου 2012.

Διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014.

Από τις 27 Ιουνίου του 2014 είναι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τον Φεβρουάριο του 2020 εκλέχτηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου (Audit Committee) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Είναι επίτιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Κλασικής Μουσικής «Ευτέρπη».

Βασιλάκης Μανώλης Διευθυντής, Athens Review of Books

Σχετικές ομιλίες