Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εκλεκτικές συγγένειες: Οικονομικά και Πολιτική Επιστήμη

Δοξιάδης Αρίστος, Παγουλάτος Γιώργος

22 Φεβρουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 48:50 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1930
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Τις τελευταίες δεκαετίες ο διάλογος των διαφορετικών προσεγγίσεων στη μελέτη της ανθρώπινης κοινωνίας, κερδίζει διαρκώς έδαφος στην αναζήτηση της γνώσης. Τα οικονομικά, η πολιτική επιστήμη και η ιστορία παίζουν κυρίαρχο ρόλο σε αυτές τις συνομιλίες, ενώ ο διάλογος ανάμεσά τους, άλλοτε παίρνει τη μορφή συμφωνίας, και άλλοτε αντίθεσης, διαδικασίες που είναι, εν τέλει, εξίσου παραγωγικές στη δημιουργία της γνώσης.
 
Η ομάδα ΘΑΛΗΣ+ ΦΙΛΟΙ, βάζοντας ως αφετηρία αλλά και κατάληξη ενός κύκλου συζητήσεων τα δύο θέματα που βρίσκονται συχνά στο κέντρο των ενδιαφερόντων της, τα μαθηματικά και τη λογοτεχνία, οργάνωσε στο Αμφιθέατρο του Μουσείο Μπενάκη (οδός Πειραιώς) την ημερίδα Εκλεκτικές Συγγένειες. Σε αυτή, δέκα δημιουργικοί άνθρωποι που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς τομείς γνώσης, συζήτησαν για τις συμφωνίες και τις αντιθέσεις του διαλόγου που ενεργοποιεί η μελέτη της ανθρώπινης κοινωνίας, με στόχο να δοθεί μια πρισματική προσέγγιση.
 
Η συζήτηση ξεκίνησε από το διάλογο των μαθηματικών με τα οικονομικά, πέρασε από την πολιτική επιστήμη και την ιστορία για να επιστρέψει στο διάλογο ανάμεσα στο μυθιστόρημα και τα μαθηματικά.
 
Δεύτερη Ενότητα: Οικονομικά και Πολιτική Επιστήμη: 
 
Ομιλητές: Αρίστος Δοξιάδης – Γιώργος Παγουλάτος
 
Στην οικονομική θεωρία, ο «μεθοδολογικός ατομισμός» (methodological individualism) είναι αποδεκτή βάση εκκίνησης για τις περισσότερες σχολές. Στην πολιτική επιστήμη, το κράτος και οι ιδεολογικές παρατάξεις συχνά εμφανίζονται ως φορείς ανώτερων σκοπών, που δεν ανάγονται σε προσωπικές στρατηγικές. Λειτουργούν λοιπόν διαφορετικά οι άνθρωποι ως οικονομικά υποκείμενα, και διαφορετικά ως πολίτες και πολιτικοί;

Δοξιάδης Αρίστος Οικονομολόγος - Αντιπρόεδρος ΕΣΕΤΕΚ - Μέλος του Advisory Board διαΝΕΟσις - Partner, Big Pi Ventures

Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι οικονομολόγος. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες και οικονομικά στο Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με μελέτες δημόσιας πολιτικής για το ελληνικό κράτος και για διεθνείς οργανισμούς. Συμμετείχε σε πιλοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της φτώχειας σε όλη την Ευρώπη, και στη συνέχεια διοίκησε εταιρίες συμβούλων επιχειρήσεων. Από το 1995 εργάζεται σε Εταιρείες Επιχειρηματικών Συμμετοχών (venture capital) για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Έχει αξιολογήσει εκατοντάδες επιχειρηματικά σχέδια, και έχει συνεργαστεί από κοντά με δεκάδες επιχειρηματίες. Από το 2010 γράφει άρθρα για την κρίση και τους θεσμούς στην ελληνική οικονομία. Ιστολογεί στο aristosd.wordpress.com.

Ιστολόγιο του Αρίστου Δοξιάδη

Παγουλάτος Γιώργος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Γενικός Διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ

Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Bruges, Βέλγιο. Είναι Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Policy Centre (EPC) στις Βρυξέλλες, και μέλος του Advisory Board του περιοδικού Social Europe. Έχει διατελέσει Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2010-13), Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), και μέλος διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ενώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.

Έχει εκτενή συμβουλευτική εμπειρία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς. Συμμετέχει τακτικά ως προσκεκλημένος ομιλητής (keynote speaker) σε διεθνή συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις. Διετέλεσε διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Λ. Παπαδήμου και Π. Πικραμμένου (2011-2012).

Αρθρογραφεί τακτικά από το 2007 στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Δηλώσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: Πολιτική Οικονομία και Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ, την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη. Κρίση της Ευρωζώνης. Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Πολιτική. Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (West European Politics, Journal of Common Market Studies, Journal of Public Policy, Public Administration, European Journal of Political Research, Government and Opposition, κ.ά.). Έχει συγγράψει, μόνος ή από κοινού, έξι βιβλία. Η μονογραφία του Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα αριστείας χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού Προγράμματος DOSEI (Domestic Structures and European Integration), του μόνου προγράμματος κοινωνικής έρευνας που προτάθηκε για το βραβείο επιστημονικής αριστείας Descartes 2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου σπούδασε με υποτροφία Rhodes. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική.

Ιστότοπος του Γιώργου Παγουλάτου

Σχετικές ομιλίες

Η Ελλάδα Μετά / Κύκλος 1: Το Μεταρρυθμιστικό Πρόταγμα – Πολιτικές και Κοινωνικές Προϋποθέσεις  102:09

Ιουν 12, 2017

Η Ελλάδα Μετά / Κύκλος 1: Το Μεταρρυθμιστικό Πρόταγμα – Πολιτικές και Κοινωνικές Προϋποθέσεις

Φαναράς Στράτος Κουσούλης Λευτέρης Παπασαραντόπουλος Πέτρος Διαμαντόπουλος Θανάσης Πανταζόπουλος Ανδρέας Γεωργακόπουλος Θανάσης Χωμενίδης Χρήστος Κρουστάλλη Δήμητρα

Γλώσσα: Ελληνική