Νόιφελτ Παναγιώτης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
19/09/2019
Διάρκεια
00:20:36
Εκδήλωση
Διεθνές Φόρουμ «Το Αρχαίο Δράμα και το Πολιτικό: Παράσταση - Φιλοσοφία - Πολιτική Θεωρία»
Χώρος
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Διοργάνωση
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Forum Internationale Wissenschaft, Πανεπιστήμιο της Βόννης
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός, Πολιτική, Φιλοσοφία
Ετικέτες
αρχαίο δράμα, Πολιτική, πολιτική φιλοσοφία, κοινωνικός αποκλεισμός, μετανάστευση, εθνικισμός, λαϊκισμός, θέατρο, δημοκρατία, εκπολιτισμός της δημοκρατίας, εκδημοκρατισμός του πολιτισμού
Το Διεθνές Φόρουμ «Το Αρχαίο Δράμα και το Πολιτικό: Παράσταση-Φιλοσοφία-Πολιτική Θεωρία» πραγματοποιήθηκε στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού και ερευνητικού προγράμματος για το Αρχαίο Δράμα και τις Πολιτικές Επιστήμες με τίτλο:
Μεγάλες Αφηγήσεις / Η Επιστροφή
Αθήνα_2019
Πράξη: «ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ»
Θεσμός: «Αρχαίο Δράμα: Διεπιστημονικές και Δια-καλλιτεχνικές προσεγγίσεις»
Το Φόρουμ διερευνά το ζήτημα της ποίησης και της εφαρμογής της πολιτικής σήμερα και επιδιώκει να αμφισβητήσει τις απολιτικές και αντιπολιτικές φωνές της δημόσιας σφαίρας. Οι μηχανισμοί κοινωνικού αποκλεισμού και μετανάστευσης, οι νέοι εθνικισμοί, η αναζωπύρωση του λαϊκισμού και η ανάγκη για επανεφεύρεση εναλλακτικών γεγονότων, συζητούνται και τίθενται σε μια παιγνιώδη αγωνιστική αλληλεπίδραση, μέσα από τη θεωρία της επιτέλεσης, της πολιτικής φιλοσοφίας και της ανθρωπολογίας.
Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τη 2η ημέρα του Φόρουμ που είχε ως γενική θεματική: Το πολιτικό και το αρχαίο δράμα ως θεωρία/ιδέα/πρόταγμα
Η 2η ημέρα του Φόρουμ, σε επιμέλεια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, φιλοξένησε ανακοινώσεις και διαλέξεις ερευνητών, καθηγητών και καλλιτεχνών που συσπειρώνονται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού Δράματος (Arc-Net), σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού: Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστήμιο Freie του Βερολίνου, Πανεπιστήμιο του Bochum, Πανεπιστήμιο του Exeter καθώς και στο Συμβούλιο Τεχνών Ελλάδας.
Εκπολιτισμός της Δημοκρατίας - Εκδημοκρατισμός του Πολιτισμού | Παναγιώτης Νόϊφελτ: Η Δημοκρατία και το Θέατρο γεννήθηκαν σχεδόν την ίδια περίοδο, τον 7ο προς 6ο αιώνα π.Χ. Θα ήταν λογικό να σκεφτούμε πως η συνύπαρξη του θεάτρου που συγκέντρωνε σχεδόν όλες τις μορφές τεχνών με τη Δημοκρατία ήταν καταλυτική, συμπληρωματική και αρμονική. Ιστορικά οι τέχνες μέσα από τους καλλιτέχνες, εξέφρασαν την πολιτική τους ενσυνείδηση, με προβολές των εννοιών της ισότητας, της ελευθερίας, της συμφιλίωσης και της αδελφοσύνης, με οδηγό την πρόοδο και τις μεταρρυθμιστικές της διαθέσεις, απόρροια κοινωνικών και ιδεολογικών ωσμώσεων. Σήμερα, οι πολίτες όλων των χωρών του κόσμου, αποζητούν διακαώς εκπαίδευση, παιδεία, καλλιέργεια αλλά και διασκέδαση. Οι σύγχρονες πολιτιστικές τάσεις άλλοτε παρουσιάζονται ως αντανακλάσεις των αναγκών των πολιτών και άλλοτε ως προσωρινές ή μόνιμες εκφράσεις των κοινωνικών ζυμώσεων, αντιδράσεων ή αποδοχής. Οι τέχνες και η δημιουργικότητα των ανθρώπων, με τις προεκτάσεις τους, ως ζωτικό στοιχείο των πολιτισμών μέσα στους πολιτισμούς, είναι αναγκαίο να αποτελούν και να εκφράζουν τις ηθικές λύσεις στα πρακτικά, δημιουργικά, ρεαλιστικά, πολιτικά, κοινωνικά ή μεταφυσικά ζητήματα και αναζητήσεις της ανθρωπότητας.
Ο Παναγιώτης Νόιφελτ έχει διπλό επαγγελματικό και ακαδημαϊκό υπόβαθρο, δημιουργικό και τεχνικό, καθώς έχει σπουδάσει υποκριτική, σκηνοθεσία, οικονομική διαχείριση αερομεταφορών. Στηρίζει νέα μοντέλα εκπαίδευσης και καλλιέργειας καθώς πιστεύει πως οι τρέχουσες σχέσεις του εκπαιδευτικού συστήματος με τις αγορές τείνουν να απομακρύνουν τον άνθρωπο από βαθύτερες ανάγκες του που τον συνδέουν με την ίδια τη διαχείριση της γνώσης, την επιστημοσύνη, την καλλιέργεια και την κατανόηση των κοινωνικό- πολιτικών φαινομένων, οδηγώντας τον μακριά από τη φύση και από τον αγώνα για έναν καλύτερο πολιτισμό. Ιδρυτής και Πρόεδρος στο Διεθνές Ανεξάρτητο (κοινοπραξία πολιτιστικών, ερευνητικών και παραγωγικών φορέων πολιτισμού. Έργο: Έρευνα, Πολιτιστική Πολιτική, Οικονομία και Διαχείριση) και στο Συμβούλιο Τεχνών της Ελλάδας. Δημιούργησε και προώθησε σειρά προτάσεων, προϊόντων πληροφορικής τεχνολογίας και διαδικτύου και παραγωγές τέχνης με Ciel και Artality Παράγουμε Όνειρα©, σε τριάντα εννέα παραγωγές. Κατά τα πρώτα επαγγελματικά του χρόνια εργάστηκε ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, επιμελητής και παραγωγός στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετέχει ως διοργανωτής ή συνδιοργανωτής σε συνέδρια Πολιτισμού, Αερομεταφορών και Οικονομικής Ανάπτυξης και ως κεντρικός ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων και εκδηλώσεων κάθε χρόνο.