Πουλόπουλος Χαράλαμπος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
08/12/2017
Διάρκεια
27:59
Εκδήλωση
Ψυχιατροδικαστική, Ψυχοπαθολογία, Ψηφιακή εποχή
Χώρος
Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας
Διοργάνωση
Ελληνική Ψυχιατροδικαστική Εταιρεία
Κατηγορία
Ψυχολογία / Ψυχική Υγεία, Κοινωνικά θέματα, Επικοινωνία
Ετικέτες
ψυχιατροδικαστική, ψυχοπαθολογία, ψηφιακή εποχή, εξαρτήσεις, διαδίκτυο
Η Ελληνική Ψυχιατροδικαστική Εταιρεία στην ημερίδα της με θέμα "Ψυχιατροδικαστική, Ψυχοπαθολογία, Ψηφιακή εποχή" πραγματεύθηκε θέματα Ψυχιατροδικαστικής που δημιουργούνται στην σύγχρονη εποχή με την χρήση του διαδικτύου που επιτείνει και αναδεικνύει νεωτερικές μορφές διαταραχών συμπεριφοράς και παραβατικότητας.
Στην πρώτη στρογγυλή τράπεζα, μετά από παρουσιάσεις της Ειδικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της ανάδειξης των ψυχιατρικών συνιστωσών της χρήσης του διαδικτύου, η προβληματική εστιάστηκε στην ανάγκη προφύλαξης των νέων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και της ανάγκης επικοινωνίας ανάμεσα σε όλα τα μέλη της οικογένειας για να προληφθεί η παθολογική χρήση του διαδικτύου και η εξάρτηση.
Η Ψυχιατροδικαστική έχει ως σταθερό κεντρικό άξονα του ενδιαφέροντος της την σχέση της μείζονας ψυχικής διαταραχής με της βίας και σε αυτό εστιάστηκε η κεντρική διάλεξη της ημερίδας παρουσιάζοντας τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα αλλά και στοιχεία από την χώρα μας.
Η στρογγυλή τράπεζα με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας επανήλθε στον χώρο του διαδικτύου με εστιασμένες παρουσιάσεις ειδικές για τα προβλήματα που αναδεικνύονται από την παραβατική χρήση του. Αναλύθηκε από κοινωνιολογικής πλευράς η σχέση της εξάρτησης και του διαδικτύου και οι κίνδυνοι που συνεπάγεται και στην συνέχεια πως ψυχικές διαταραχές όπως η κοινωνική φοβία μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές που ενώ φαίνεται πως καλύπτουν το πρόβλημα στην πραγματικότητα το επιτείνουν. Τέλος, η σχέση του διαδικτύου με την παιδική πορνογραφία και την παιδοφιλία αναλύθηκε από ψυχιατροδικαστική σκοπιά με βάση τα δεδομένα καθώς σημαντικό ζητούμενο είναι αν η διαδικτυακή ενασχόληση με την παιδική πορνογραφία που είναι έγκλημα από μόνη της σχετίζεται ή οδηγεί στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση.
Ο Δρ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος είναι Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Εργάζεται στον τομέα αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης από το 1983 και διετέλεσε διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) από το 1995 έως το 2013. Συμμετείχε στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη των Ελληνικών Θεραπευτικών Κοινοτήτων για εξαρτημένους από ψυχοτρόπες ουσίες και στην ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης και κοινωνικής επανένταξης.
Σπούδασε κοινωνική εργασία στην Ελλάδα και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Η διδακτορική του διατριβή πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Bradford με θέμα την πρόωρη εγκατάλειψη της θεραπείας από τους εξαρτημένους χρήστες. Πραγματοποίησε τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, King’s College στα θέματα της επαγγελματικής εξουθένωσης επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας στην Ελλάδα και στην Αγγλία.
Είναι πρόεδρος της επιστημονικής και συμβουλευτικής επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (W.F.T.C.) και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (E.F.T.C.). Η εμπειρία του στο χώρο των θεραπευτικών κοινοτήτων συνδέθηκε με τη θεωρία και την πρακτική της Κοινωνικής Εργασίας και αποτέλεσε αντικείμενο της διδασκαλίας του στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης την περίοδο 1999-2003. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για τις εξαρτήσεις που συνδιοργανώνεται από το King’s College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας της Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο Virginia Common wealth των ΗΠΑ.
Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος είναι, επίσης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρδηττός», που αποτελεί πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής του Μετς.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Εξαρτήσεις: Οι θεραπευτικές κοινότητες", Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα ενώ από τις Εκδόσεις Τόπος κυκλοφορεί το βιβλίο του "Κοινωνική Εργασία και Εξαρτήσεις: Οι κοινότητες της αλλαγής", καθώς και το βιβλίο "Κρίση, φόβος και διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής". Είναι, επίσης, είναι -συγγραφέας του βιβλίου "Δυναμική των Ομάδων και Αλλαγή στους Οργανισμούς" (2016).
Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται εκτός από τον τομέα των εξαρτήσεων στην εποπτεία και συμβουλευτική οργανισμών και ατόμων και στη δυναμική των ομάδων με έμφαση στη διαδικασία της αλλαγής και στην αντιμετώπιση των κρίσεων.