Βουμβουράκης Κωνσταντίνος Ι.
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
21/03/2011
Διάρκεια
29:54
Εκδήλωση
"Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Σύγχρονες εξελίξεις και νέα δεδομένα" Εκδήλωση - ενημέρωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Χώρος
Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου
Διοργάνωση
Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών
Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία
Ίδρυμα Ευγενίδου
Κατηγορία
Παθολογία
Ετικέτες
Σκλήρυνση κατά Πλάκας, κεντρικό νευρικό σύστημα, απομυελίνωση, φλεγμονή, εκφύλιση, μονοκλωνικά αντισώματα, ανοσοποιητικό, θεραπεία, κύηση, θηλασμός
Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας μπορεί να οριστεί ως «Χρόνια φλεγμονώδης απομυελινωτική νόσος του ΚΝΣ, άγνωστης αιτιολογίας, πιθανόν αυτοάνοση, που χαρακτηρίζεται από καταστροφή της μυελίνης και των αξόνων».
Σε 2.000.000 υπολογίζονται οι πάσχοντες παγκοσμίως με 500.000 από αυτούς στην Ευρώπη. Η νόσος εκδηλώνεται μεταξύ 20 και 40 ετών και δείχνει μια «προτίμηση» στις γυναίκες. Το 85% των ασθενών πάσχει από την υποτροπιάζουσα μορφή.
Η νόσος χαρακτηρίζεται από ώσεις, από εμφάνιση ή επιδείνωση συμπτωμάτων που ήταν σταθερά για 30 τουλάχιστον ημέρες. Αποτέλεσμα: οιδήματα και διήθηση στο ΚΝΣ κυττάρων του ανοσοποιητικού και φλεγμονωδών παραγόντων. Μακροπρόθεσμα παρατηρείται ατροφία, μείωση του όγκου του εγκεφάλου και εμφάνιση γνωσιακών διαταραχών. Η πρώτη φάση της νόσου είναι η φλεγμονώδης και η επόμενη η εκφυλιστική.
Ετσι, ο αρχικός ορισμός μπορεί να γίνει: «Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι ένα σύνδρομο κυτταρικών, αιμοδυναμικών, μεταβολικών και λειτουργικών διαταραχών που εκφράζονται σε δύο φάσεις, τη φλεγμονώδη και την εκφυλιστική και προσβάλλουν συνολικά τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό».
Βασικός στόχος της διάγνωσης είναι να καθορίσει τη διασπορά της νόσου στο χώρο και το χρόνο. Απαιτείται λήψη ιστορικού, εξέταση με μαγνητική τομογραφία, πλήρης κλινικός έλεγχος και λήψη εγκεφαλονωτιαίου υγρού.
Κάθε περιστατικό είναι μοναδικό ως προς τις ανάγκες και ως εκ τούτου η θεραπεία πρέπει να είναι εξατομικευμένη.
Η κύηση κάνει ανοσοτροποποίηση και μπορεί να δράσει θετικά στη νόσο Απαιτείται κλιμακωτή τροποποίηση της θεραπείας και παρακολούθηση καθ' όλη τη διάρκεια της κύησης αλλά και μετά. Ο θηλασμός δεν είναι ασύμβατος με τη νόσο.
Ο Κωνσταντίνος Βουμβουράκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1954. Το 1979 πήρε το πτυχίο της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1988 απέκτησε την ειδικότητα της Νευρολογίας. Έλαβε το τίτλο του διδάκτορα το 1992 και η διατριβή του είχε τίτλο "Προσδιορισμός Αντισωμάτων έναντι της Βασικής Πρωτεΐνης της Μυελίνης σε Ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας". Το Μάιο του 2011 εκλέχτηκε Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας-Νευροανοσολογίας. Από το 2003 υπηρετεί στην Β' Νευρολογική Κλινική του Αττικού Νοσοκομείου.
Ο Κωνσταντίνος Βουμβουράκης είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας και της Ελληνικής Ανοσολογικής Εταιρείας. Έχει διακριθεί με τρία βραβεία για τις ανακοινώσεις και εργασίες του. Το σύνολο του ερευνητικού-συγγραφικού του έργου περιλαμβάνει 110 εργασίες.