Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εξοικείωση των Φροντιστών με την Έρευνα - Εισαγωγικές ομιλίες

Χριστοδούλου Γιώργος, Μάγκουρα Δήμητρα, Ζορμπάς Σπύρος, Σωτηροπούλου Λαμπρινή

13 Μαρτίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 18:59 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 374
Ομιλητές
Χριστοδούλου Γιώργος
Μάγκουρα Δήμητρα
Ζορμπάς Σπύρος
Σωτηροπούλου Λαμπρινή

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
13/03/2018

Διάρκεια
18:59

Εκδήλωση
Εξοικείωση των Φροντιστών με την Έρευνα

Χώρος
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Διοργάνωση
Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ

Κατηγορία
Υγεία / Ποιότητα ζωής

Ετικέτες
φροντιστές ατόμων με ασθένεια ή αναπηρία, έρευνα

Το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ υποστηρίζει την ενημέρωση των φροντιστών ατόμων με ασθένεια ή αναπηρία και την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζουν στο σύστημα υγείας. Η ΕΠΙΟΝΗ, όντας μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurocarers και άλλων δικτύων (EUFAMI, Mental Health Europe κ.α.), προωθεί την ανταλλαγή καλών πρακτικών για την υποστήριξη των ανεπίσημων φροντιστών στην Ελλάδα.

Μέρος των δράσεων του Δικτύου ΕΠΙΟΝΗ είναι η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων με τη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας. Ερευνητές, Ψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Εργοθεραπευτές, Δικηγόροι και άλλοι επιστήμονες, δίνουν απαντήσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ιατρικής, νομικής, εκπαιδευτικής και εργασιακής φύσης που ενδιαφέρουν το κοινό και ιδιαίτερα τους φροντιστές - περιθάλποντες ατόμων με ασθένεια ή αναπηρία.

Το Δίκτυο ΕΠΙΟΝΗ στις 13 Μαρτίου 2018 διοργάνωσε στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών και Φίλων Πασχόντων Απο Νευροϊνωμάτωση «Ζωή με NF», ημερίδα με θέμα «Εξοικείωση των Φροντιστών με την Έρευνα».

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας (WFMH), του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, του European Brain Council (EBC), της εβδομάδας ευαισθητοποίησης για τον εγκέφαλο “Brain Awarness Week” και της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εξέχοντες επιστήμονες του χώρου της ψυχικής υγείας, όπως ο Καθηγητής Ψυχιατρικής και τ. πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας, Γεώργιος Χριστοδούλου, ο Ψυχίατρος ΕΣΥ, Δημήτριος Κόντης, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, καθηγήτρια Α.Π.Θ., Μάγδα Τσολάκη, η Αλλεργιολόγος - με μετεκπαίδευση στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία, Κέλλη Παναγιωτοπούλου, ο ψυχολόγος, Παναγιώτης Χονδρός, η ψυχίατρος, Σουζάνα Γκρέγκορυ, η Δερματολόγος, Θέμις Σγόντζου, αλλά και η εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών COAFACE Families Europe, Magdi Birtha, η οποία παρουσίασε την πρόσφατη έρευνα της COFACE για τους φροντιστές “Who Cares?”. Η Επιμελήτρια, Θέμις Σγοντζου, αναφέρθηκε στις “Δερματικές Εκδηλώσεις στην Νευροϊνωμάτωση και την αντιμετώπισή τους”.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Καθηγήτριας-Ερευνήτριας Α΄ Δρ. Δήμητρας Μάγκουρα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τον Εγκέφαλο (12-18 Μαρτίου 2018).


Χριστοδούλου Γιώργος Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών - τ. Πρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας

Ο Γιώργος Χριστοδούλου είναι Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διατελέσει Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας (World Federation for Mental Health). Μετά από θητεία 16 ετών ως Πρόεδρος, είναι σήμερα Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Επίσης είναι Honorary Fellow της World Psychiatric Association, ενώ έχει διατελέσει Πρόεδρος του International College of Psychosomatic Medicine. Διετέλεσε Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1996-2003), Διευθυντής του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, Ψυχιατρικής και Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1996-2003), Μέλος του Δ.Σ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1996-2003), Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής & Ερευνών, του μεγαλύτερου φορέα παροχής εξωνοσοκομειακών ψυχιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα (1989-1994 και 2003 έως 2010). Διετέλεσε επίσης, Πρόεδρος, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ψυχιατρικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1992-1996).

Έχει πλούσιο διδακτικό έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό (επισκέπτης καθηγητής στο Harvard κλπ) και πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο (περισσότερες από 300 δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες, 30 βιβλία σε ελληνική και αγγλική γλώσσα).

Μάγκουρα Δήμητρα Καθηγήτρια - Διευθύντρια, Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής, Νευροεπιστημών και Κοινωνικής Ψυχιατρικής, ΙΙΒΕΑΑ
H Δρ. Δήμητρα Μάγκουρα (Mangoura), ιατρός και διδάκτορας Ιατρικής Αθηνών και Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ΗΠΑ, με μεταδιδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, σε μηχανισμούς σηματοδότησης στα νευρικά κύτταρα, διετέλεσε καθηγήτρια στο ίδιο Πανεπιστήμιο μέχρι το 2003, οπότε ανέλαβε τη συγκρότηση και διεύθυνση του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής, Νευροεπιστημών & Κοινωνικής Ψυχιατρικής του ΙΙΒΕΑΑ. Η Δρ. Μάγκουρα έχει αναπτύξει διεθνώς αναγνωρισμένα προγράμματα για το μηχανισμό διαφοροποίησης νευρώνων και αστροκυττάρων, με έμφαση στις επιδράσεις οπιούχων και κανναβινοειδών, καθώς και γενετικών μεταλλάξεων που προκαλούν νευροϊνωμάτωση, με χρηματοδότηση στις ΗΠΑ από το NIH, Louis Block, Brain Research Foundation, Neurofibromatosis, και στην Ελλάδα από το ΝΙΗ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον των πολλαπλών δημοσιεύσεων της σε διεθνή περιοδικά υψηλής απήχησης, το ακαδημαϊκό έργο της περιλαμβάνει διδασκαλία σε Ιατρικές Σχολές και μεταπτυχιακά στις ΗΠΑ και μεταπτυχιακά προγράμματα σε Ελληνικά Πανεπιστήμια, ενώ και στο εργαστήριο στην Ελλάδα έχουν εκπονηθεί πολλές διατριβές και διπλώματα ειδίκευσης. Η Δρ. Μάγκουρα είναι κριτής σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και αξιολογήτρια προγραμμάτων για διεθνείς και εγχώριους οργανισμούς (ΝΙΗ, CTF, ΕΕ, ΓΓΕΤ, κλπ). Είναι εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας για την Νευροχημεία για την οποία προεδρεύει στην επιτροπή χρηματοδότησης Μεταδιδακτορικών Σχολείων.
Ζορμπάς Σπύρος Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ

Ο Σπύρος Ζορμπάς είναι ιδρυτικό μέλος ή ενεργό μέλος Διοικητικού Συμβουλίου σε πολλούς Οργανισμούς Ψυχικής Υγείας, (ΚΙΝΑΨΥ - Κίνηση Αδελφών Ατόμων με προβλήματα Ψυχικής Υγείας, ADHD HELLAS, EUFAMI, WFMH). Διαθέτει πτυχίο Οικονομικής Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή από το Nottingham University.

Σήμερα, είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ.

Σωτηροπούλου Λαμπρινή Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Νευροϊνωμάτωση
Η Λαμπρινή Σωτηροπούλου είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Νευροϊνωμάτωση. Είναι ενεργό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων. Συμμετέχει σε συνέδρια στο χώρο της υγείας με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας για την Νευροϊνωμάτωση. Όραμά της είναι η δημιουργία Κέντρου Νευροϊνωμάτωσης με εξειδικευμένους ιατρούς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του νοσήματος.

Σχετικές ομιλίες