Γογγολίδης Ευάγγελος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
09/07/2014
Διάρκεια
00:36:31
Εκδήλωση
49ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Χώρος
ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"
Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος
Κατηγορία
Φυσικές επιστήμες
Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2014, νανοδόμηση, νανοτεχνολογία
Στην ομιλία αυτή θα αναφερθούμε στην τεχνολογία νανοδόμησης της ύλης με ηλεκτρικές εκκενώσεις πλάσματος καθώς και σε εφαρμογές αυτής. Η ομιλία θα αποτελέσει μια περιγραφή της τεχνολογίας μας που βραβεύθηκε το 2013 στο διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας.
Συγκεκριμένα, αναπτύξαμε μια μέθοδο νανοδόμησης και χημικής τροποποίησης των επιφανειών με χρήση νανοτεχνολογίας αερίου πλάσματος, την οποία ονομάζουμε νανο-ύφανση της ύλης. Οι νανοδομές έχουν μορφή κώνων ή κιόνων ή ινών. Οι τροποποιημένες επιφάνειες μπορούν να απωθούν το νερό, τον πάγο, τα λάδια, και τους μικροοργανισμούς όντας αυτοκαθαριζόμενες. Ταυτόχρονα είναι αντιανακλαστικές και ελεγχόμενα διαφανείς, εξ ού και η προσωνυμία «έξυπνες» επιφάνειες.
Στην συνέχεια ενσωματώσαμε νανοδομημένες επιφάνειες σε βιοαναλυτικά μικροεργαστήρια και αποδείξαμε ότι επιτρέπουν είτε απώθηση είτε αυξημένη πρόσδεση πρωτεϊνών, DNA ή κυττάρων σε αυτές. Δημιουργήσαμε μικροσυστοιχίες με εκατονταπλάσια ευαισθησία σε σχέση με αυτές που συνθέτονται σε ομαλά υποστρώματα. Κατασκευάσαμε επίσης μικροροϊκές διατάξεις εμπλουτισμού βιομορίων ή κυττάρων με μεγάλη χωρητικότητα. Η μέθοδος επιτρέπει την απλοποίηση και επιτάχυνση των πρωτοκόλλων πρόσδεσης βιομορίων σε επιφάνειες, την συλλογή σπανίων κυττάρων ή την απώθηση κυττάρων από επιφάνειες. Συμπερασματικά η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει, και να απλοποιήσει μια πληθώρα καθημερινών ή βιοαναλυτικών εφαρμογών συνδυάζοντας μικρό κόστος και ταχεία επεξεργασία.
Ο Ευάγγελος Γογγολίδης γεννήθηκε στην Μυτιλήνη Λέσβου όπου και τελείωσε το Λύκειο. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στην Βοστώνη των ΗΠΑ, με υποτροφία του εκεί Πανεπιστημίου, ενώ συμπλήρωμα υποτροφίας έλαβε για δύο έτη από το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Έλαβε το Master το 1987 και το διδακτορικό του το 1990. Μετά την στρατιωτική του θητεία συνεργάστηκε στον Δημόκριτο με τον κύριο Μιχαήλ Χατζάκη σε θέματα κατεργασίας φωτοπολυμερών με πλάσμα για κατασκευή κυκλωμάτων διαστάσεων κάτω του μισού μικρομέτρου, στο τότε Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής. Από τον Φεβρουάριο του 2004 είναι διευθυντής ερευνών (ερευνητής Α’) στο Δημόκριτο. Έχει συγγράψει άνω των 210 επιστημονικών ανακοινώσεων σε περιοδικά με κριτές, και κατέχει 8 διεθνείς και ελληνικές ευρεσιτεχνίες. Ασχολείται με την νανοτεχνολογία, και ειδικά την νανοτεχνολογία πλάσματος, με στόχο την κατασκευή «έξυπνων» αυτοκαθαριζόμενων επιφανειών, «έξυπνων» μικρο και νανο διατάξεων και μικροεργαστηρίων σε ψηφίδα για χημική και βιοχημική ανάλυση. Είναι υπεύθυνος και συντονιστής αρκετών Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει εγκαταστήσει μέσω αυτών σημαντική υποδομή όπως αντιδραστήρες πλάσματος υψηλής πυκνότητας επαγωγικής σύζευξης, φασματοσκοπικό ελλειψόμετρο 500 μηκών κύματος, φασματοσκοπία εκπομπής από το πλάσμα, μηχανήματα χαρακτηρισμού διαβροχής επιφανειών κ.ά. Το 2013 η ερευνητική ομάδα Νανοτεχνολογίας πλάσματος με επικεφαλής τους Ερευνητές Ε. Γογγολίδη και Α. Τσερέπη έλαβε το 2ο βραβείο εφαρμοσμένης έρευνας στον διαγωνισμό «η Ελλάδα Καινοτομεί» που οργάνωσε ο ΣΕΒ και η Eurobank. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος για την έκδοση του περιοδικού Microelectronic Engineering της Elsevier, μέλος σε διεθνείς επιτροπές συνεδρίων όπως του Micro and Nano Engineering το οποίο οργάνωσε δύο φορές στην Ελλάδα, και ιδρυτικό μέλος σε δύο εταιρείες έντασης γνώσης (τεχνοβλαστούς) την Nanoplasmas, και την Nanometrisis.