Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Eκθεσιακά αφηγήματα για το 1821: ο Ελληνικός Αγώνας για την Ανεξαρτησία μέσα από την Τέχνη

Κρητικού Ίρις

7 Μαΐου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:28:56 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 91
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο σχεδιασμός και επιμέλεια θεματικών εικαστικών εκθέσεων που εστιάζουν σε σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες και γεγονότα, σίγουρα αποτελεί μια σταθερή πρόκληση αλλά και τρόπο εξόρυξης και οπτικοποίησης συχνά αθέατων λεπτομερειών, τρόπο γένεσης νέων αφηγημάτων. Έχοντας συχνά οραματιστεί και υλοποιήσει ήδη στο παρελθόν, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (σε οργανικά συνδεόμενους με την κάθε προσωπικότητα τόπους), θεματικά εικαστικά αφιερώματα σε ιστορικά και πνευματικά πρόσωπα όπως ο Διονύσιος Σολωμός (Πινακοθήκη Μοσχανδρέου, Μεσολόγγι & Ex Covento San Cosma e Damiano, Venezia), η Πηνελόπη Δέλτα (Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα), ο Ιωάννης Γεννάδιος (ΓεννάδειοςΒιβλιοθήκη), ο Ιωάννης Καποδίστριας (Ιστορικό Μουσείο Αίγινας, Βουλευτικό Ναυπλίου & Εθνικό Ιστορικό Μουσείο), προσέγγισα εξαρχής την επερχόμενη Επέτειο ως συναρπαστικό δυνητικό σημείο αναφοράς, συνομιλίας και συντεταγμένης εικαστικής αφήγησης για σημαντικούς αλλά και νεότερους εκπροσώπους της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης.

Η Επέτειος των 200 ετών από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αποτέλεσε την κινητήρια αφορμή για μια φορτισμένη με πολλές αναμνήσεις, κερδισμένες γνώσεις και συγκινητικές πνευματικές συναντήσεις διαδρομή, με εξακολουθητικό επίκεντρο τη σταθερά συνεχιζόμενη συνομιλία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με την ελληνική ιστορία και την ουσιαστική ταυτότητα του Έθνους και των ιστορικών πρωταγωνιστών του ή των αφανών θεμελίων λίθων του. Η Επέτειος αυτή, υπό το πρίσμα και το συναισθηματικό άχθος των όσων κοσμογονικών αλλαγών και απωλειών βιώσαμε κατά την τελευταία διετία, δεν θα έπρεπε να αποτελεί τερματικό ορόσημο αλλά σταθερή προτροπή έρευνας και αυτογνωσίας για το Μέλλον.

Το εικαστικό αφιέρωμα στον Θεόφιλο «απ’ τη μεριά των σοφών και των τρελών», Οι «Εύζωνες», η «Επέτειος» - μια ομαδική έκθεση για τα σπαράγματα της εθνικής και της αθηναϊκής μας ιστορικής μνήμης που εγκαινιάστηκε διαδικτυακά και έγκλειστα στις 25.3.21, η «Πρώτη Σημαία», ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», η «Θέωση-αποθέωση» και ιδιαίτερα η έκθεση «Σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν ὄψι…Πρόσωπα του ’21» που σε διοργάνωση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου παρουσιάστηκε το φθινόπωρο του 2021 στην Ιστορική Δημοτική Αγορά της Ύδρας, ενώ θα παρουσιαστεί προσεχώς και στην Αθήνα, αποτελούν διαφορετικές όψεις και εικονοστάσια μιας κοινής επιδίωξης.

Φέρνοντας στο προσκήνιο άγνωστα ιστορικά έργα και συγκεντρώνοντας σύγχρονα πορτραίτα δημοφιλών αλλά και αφανών ηρώων - ανδρών, γυναικών και παιδιών. Συνενώνοντας πλαστικές και εννοιολογικές προσεγγίσεις και θραύσματα χαρακτηριστικών, ενδυμάτων εποχής, ανθρώπων και ηρώων. Τρέποντας όλα τα παραπάνω σε αναβλύζουσες πηγές εικόνας και πληροφορίας. Προτείνοντας από κοινού μια νέα οδό προσέγγισης των φυσικών πρωταγωνιστών του ’21, αλλά και των συμβόλων του Αγώνα, πέρα και πίσω από την τυποποιημένη εικόνα τους.

Κρητικού Ίρις Ιστορικός & Κριτικός Τέχνης - Ανεξάρτητη Επιμελήτρια - Γενικός γραμματέας του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

H Ίρις Κρητικού γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές βυζαντινής και σύγχρονης τέχνης στο Institut fur Byzantinistik του Πανεπιστημίου της Βιέννης με υποτροφία της Αυστριακής Πρεσβείας και στο Courtauld Institute του Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Α. Ωνάσης». Επιπλέον, παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του BOWIE State University, Maryland System (Master of Education (M.Ed.) και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΑΝΙΜΑ με αντικείμενο σπουδών την εμψύχωση παιδιών και ενηλίκων και τη μεθόδευση δημιουργικών δραστηριοτήτων στην Αθήνα. Παράλληλα με τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Λονδίνο εργάστηκε στον τομέα της Μουσειακής εκπαίδευσης (Greek Afternoon & Hellenic College, London).

Από το 1994 εργάστηκε στην Ελλάδα, στους τομείς της τέχνης και της εκπαίδευσης (Διευθύντρια επιμόρφωσης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων ενηλίκων στο Campus Praxis του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ζηρίδη και στη συνέχεια Συνδιευθύντρια του Πολιτιστικού Τομέα του Ομίλου Ιωάννη Φιλίππου/IOFIL Art & Events). Από το 2004 εργάζεται ως ανεξάρτητη επιμελήτρια, προωθώντας το έργο σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών και πραγματοποιώντας σημαντικές θεματικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε συνεργασία με Μουσεία, Εφορίες Αρχαιοτήτων, Πινακοθήκες, Ιδρύματα, Ιδιωτικές Συλλογές και άλλους φορείς πολιτισμού καθώς και με Τράπεζες, Εταιρείες και άλλους φορείς που επιλέγουν να συνδέσουν την ταυτότητα και το αντικείμενό τους με την τέχνη και τον Πολιτισμό.

Τα κύρια επιμελητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη σύγχρονη ζωγραφική και γλυπτική, τη φωτογραφία, αλλά επίσης το κόσμημα, την κεραμική και το ύφασμα. Παράλληλα διδάσκει ιστορία της τέχνης και ασχολείται με τη συγγραφή εκπαιδευτικών βιβλίων σε θέματα τέχνης, ενώ αρθογραφεί σε εφημερίδες, περιοδικά τέχνης και πολιτισμού. Τον Ιούνιο του 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Έλιξ το βιβλίο της Hortus Conclusus: 36 ιστορίες μιας ξανακερδισμένης Άνοιξης. Είναι Γενική Γραμματέας του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, υποστηρίζοντάς το εθελοντικά από το 1992. Είναι ενεργό μέλος του Σωματείου Διάζωμα. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.

Σχετικές ομιλίες

Συνεδρία  VI - Η συζήτηση για την Ελληνική Επανάσταση στη δημόσια σφαίρα 02:12:42

Φεβ 06, 2021

Συνεδρία VI - Η συζήτηση για την Ελληνική Επανάσταση στη δημόσια σφαίρα

Χρυσανθόπουλος Χρήστος Κουμπουρλής Γιάννης Φούφουλας Δημήτρης Λάμπρου Μυρτώ Φουρναράκη Ελένη Καραφουλίδου Βίκυ Αγγελομάτη - Τσουγκαράκη Ελένη Σφοίνη Αλεξάνδρα

Γλώσσα: Ελληνική

Παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» 01:37:09

Ιαν 31, 2020

Παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, της «Πρωτοβουλίας 1821-2021»

Μητσοτάκης Κυριάκος Πιμπλής Νίκος Λασκαρίδης Πάνος Μάνος Ιωάννης Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος Καραμανωλάκης Βαγγέλης Γκλαβίνας Παναγιώτης Γρηγορίου Βασίλειος Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα Τσούχλος Νίκος Κωβαίος Άγγελος

Γλώσσα: Ελληνική