Πενταλιού Έφη
Καραμούζη Ειρήνη
Χουρχούλης Διονύσης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
03/11/2020
Διάρκεια
00:59:35
Εκδήλωση
«Εργαστήριον η Ελλάς» - Θεσμοί και καταστάσεις που δοκιμάστηκαν στην Ελλάδα από την Παλιγγενεσία έως τις ημέρες μας
Χώρος
Διαδικτυακό συνέδριο
Διοργάνωση
Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση
Πρωτοβουλία 1821-2021
Κατηγορία
Ιστορία, Πολιτική, Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
1821, Ελληνική Επανάσταση, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, Ελλάδα, Παλιγγενεσία, εθνικό κράτος, νοτιοανατολική Ευρώπη, Αυτοκεφαλία, Ορθόδοξη Εκκλησία, Βαλκανικοί πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ευρωατλαντικός χώρος, θεσμοί, δανεισμός, εξωτερικός δανεισμός
Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, ο Κύκλος Ιδεών διοργάνωσε διεθνές τριήμερο συνέδριο για την επέτειο των 200 ετών από την Παλιγγενεσία του 1821, με θέμα:
«Εργαστήριον η Ελλάς»
- Θεσμοί και καταστάσεις που δοκιμάστηκαν στην Ελλάδα από την Παλιγγενεσία έως τις ημέρες μας
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 2-4 Νοεμβρίου 2020, διαδικτυακά λόγω των υγειονομικών περιορισμών.
Αντικείμενο του Συνεδρίου είναι η Ελλάδα 1821-2021 ως «εργαστήριο» στο οποίο δοκιμάζονται θεωρίες, έννοιες, θεσμοί και καταστάσεις η εφαρμογή των οποίων επεκτείνεται στη συνέχεια σε άλλες χώρες.
Στο τριήμερο Συνέδριο μετέχουν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που καλύπτουν με εισηγήσεις και συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας τις παρακάτω επιμέρους θεματικές:
• Η ελληνική Παλιγγενεσία και τα εθνικά κράτη στη νοτιοανατολική Ευρώπη
• Πρώιμη εγκαθίδρυση και δοκιμασίες της δημοκρατικής αρχής
• Η Ελλάδα ως δοκιμαστήριο της αυτοκεφαλίας των εθνικών ορθοδόξων εκκλησιών
• Η Ελλάδα μεταξύ των μεγάλων πολέμων: από τους Βαλκανικούς ως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1912-1940)
• Η Ελλάδα ως δοκιμαστήριο του εθνικού φαινομένου
• Η Ελλάδα ως δοκιμαστήριο ευρωατλαντικών θεσμών
• Δανειστές και επόπτες, βοήθεια και εξάρτηση
Στο συνέδριο μετέχουν ως κεντρικοί ομιλητές, συντονιστές/ συντονίστριες ή εισηγητές/ εισηγήτριες (με αλφαβητική σειρά) οι:
Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πέτρος Βασιλειάδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας, ΑΠΘ
Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ΑΠΘ, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Σπύρος Βλαχόπουλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελπίδα Βόγλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
Γιάννης Βούλγαρης, Ομότιμος καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Michael Cox, Emeritus Professor, IR LSE and a Senior Fellow, LSE IDEAS
Κατερίνα Γαρδίκα, τ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ
Βασίλης Γούναρης, Καθηγητής, Ιστορία Νεοτέρων Χρόνων, Πρόεδρος, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, ΑΠΘ
Θανάσης Διαμαντόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Νικηφόρος Διαμαντούρος, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Πολιτικός Επιστήμονας
Ανδρέας Κακριδής, Oικονομικός Iστορικός, Επίκουρος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου
Στάθης Καλύβας, Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης
Ειρήνη Καραμούζη, Senior Lecturer, University of Sheffield
Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Ιωάννης Μ. Κονιδάρης, Ομότιμος Καθηγητή Εκκλησιαστικού Δικαίου, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελισάβετ Κοντογιώργη, Διευθύντρια Ερευνών στο Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών
Μανόλης Κούμας, Διδάκτωρ Ιστορία, ΕΚΠΑ
Κώστας Κωστής, Καθηγητής, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Μάνος, Πρωτοβουλία 1821-2021
Κωνσταντίνα Μπότσιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Ηλίας Παπαϊωάννου, Καθηγητής Οικονομικών, London Business School, research fellow, Centre for Economic Policy Research
Έφη Πενταλιού, Fellow, LSE IDEAS, Λονδίνο
Βασίλης Ράπανος, Οικονομολόγος, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής, ΕΚΠΑ
Κώστας Ράπτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, ΕΚΠΑ
Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής Ερευνών ΚΕΙΝΕ, Ακαδημία Αθηνών
Jacob Soll, Professor of history and accounting at the University of Southern California
Καλλιόπη Σπανού, Καθηγήτρια, Διοικητική Επιστήμη και Δημοσίου Δικαίου, ΕΚΠΑ
Γιάννης Στεφανίδης, Καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας, ΑΠΘ.
Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, Καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονία
Denis Vovchenko, Associate Professor, History, Northeastern State University,
Odd Arne Westad, Elihu Professor of History and Global Affairs at Yale University
Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Θεωρίας Θεσμών/ΕΚΠΑ & Διευθυντής Ερευνών/ΚΕΦίΜ
Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής, Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμο, τμήμα Ιστορία και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Διονύσης Χουρχούλης, διδάσκων Ιστορίας Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής, ΕΚΠΑ
H Δρ Έφη Πενταλιού είναι Visiting Fellow στο LSE IDEAS και θα ασχοληθεί εντατικά με το προγραμματισμένο πρόγραμμα Διεθνών Σχέσεων της Νότιας Ευρώπης. Είναι κάτοχος ΜΑ και Διδακτορικού διπλώματος στην Διεθνή Ιστορία από το LSE.
Είναι Senior Lecturer Διεθνούς Ιστορίας στο University of West England. Στο παρελθόν, έχει δώσει διαλέξεις στο LSE και το King's College του Λονδίνου και ήταν Jean Monnet Fellow στην Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Luton. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διεθνή και διακρατική ιστορία του 20ου αιώνα. Στο παρελθόν έχει λάβει πλήθος βραβείων και υποτροφιών από αρκετά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των: AHRC, the British Academy, the Central Research Fund (University of London), the Scouloudi Foundation (IHR).
Έχει εργαστεί στο CNN για θέματα που αφορούν την Ελλάδα, την Ιταλία, τα Βαλκάνια, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ρόλος της ως Συμβούλου με στο Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΔΙΑ) είχε ως αποτέλεσμα την οργάνωση και τον αποχαρακτηρισμό σημαντικών εγγράφων που βρίσκονται στην κατοχή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που έχουν ρίξει νέο φως στις απαρχές του Ψυχρού Πολέμου.
Η δρ. Ειρήνη Καραμούζη είναι Senior Lecturer στη Σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.
Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Ευρωπαϊκή Πολιτική & Διακυβέρνηση και διδακτορικό τίτλο στη Διεθνή Ιστορία από το London School of Economics and Political Science (LSE). Έχει διατελέσει υπότροφος Max Weber στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας και υπότροφος Pinto Postdoctoral στο LSE IDEAS. Πριν εργαστεί στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, διατέλεσε λέκτωρ Ευρωπαϊκών Σπουδών και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και για την περίοδο 2014-2015 υπήρξε κάτοχος της υποτροφίας A.G. Leventis στο κέντρο Νοτιοανατολικών Μελετών (SEESOX) στο St Anthony’s College της Οξφόρδης.
Είναι fellow του The Royal Historical Society και μέλος της συντακτικής επιτροπής του Journal Of Contemporary History. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και του Ψυχρού Πολέμου.
Το πρώτο της βιβλίο Greece, the EEC, and the Cold War, 1974-1979: The Second Enlargement αποκαλύπτει το σκεπτικό της απόφασης της ΕΟΚ να αποδεχθεί την Ελλάδα στον κύκλο της και αναλύει τη δυναμική των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ύφεσης του Ψυχρού Πολέμου και της ανόδου της Αριστεράς στη Νότια Ευρώπη.
Μεταξύ 2016-2018 υπήρξε κύρια ερευνητής του διετούς προγράμματος «Η διαμαρτυρία ως δημοκρατική πρακτική: ειρηνευτικά κινήματα στη Νότια Ευρώπη, 1975-1990», που εστιάζει στον ρόλο των δημόσιων συμβόλων, στον ακτιβισμό τοπικών οργανώσεων λαϊκής βάσης και στον ρόλο των γυναικών και της Εκκλησίας στα κινήματα ειρήνης.
Ο τόμος Τα Βαλκάνια στον Ψυχρό Πόλεμο (2019), τον οποίο επιμελήθηκε μαζί τον Σβέτοζαρ Ράγιακ, την Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου και τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Ο Διονύσης Χουρχούλης διδάσκει Ελληνική Ιστορία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, καθώς και Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Έχει επίσης διδάξει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει λάβει πτυχίο Ιστορίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακό στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία από το ίδιο πανεπιστήμιο, και, όντας υπόστροφος του ΙΚΥ, μεταπτυχιακό στην Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων από το London School of Economics and Political Science καθώς και το διδακτορικό του από το Queen Mary University of London. Στα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές εξελίξεις κατά τις περιόδους των Βαλκανικών Πολέμων και του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, του Μεσοπολέμου, του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του Ψυχρού Πολέμου, με έμφαση στην Ελλάδα, την Κύπρο, τα Βαλκάνια τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται δύο μονογραφίες (The Southern Flank of NATO, 1951-1959: Military Strategy or Political Stabilization, και Θεμιστοκλής Σοφούλης: Πολιτική Βιογραφία) και δεκάδες άρθρα σε ξένα επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, έχει συμμετάσχει ως ερευνητής και βοηθός ερευνητής σε ερευνητικά προγράμματα του εξωτερικού, κάνοντας αρχειακή έρευνα σε ελληνικές και ξένες αρχειακές συλλογές, ενώ κατά την περίοδο Φεβρουαρίου 2012 – Σεπτεμβρίου 2015 συμμετείχε στο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνητικό πρόγραμμα ‘ΘΑΛΗΣ’, με θέμα: ‘Greece between the end of the Second World War and the height of the Cold War - 1945-1961: International relations and domestic developments’.