Σακελλαρόπουλος Τάσος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
16/06/2020
Διάρκεια
00:28:07
Εκδήλωση
BLOD Web Lectures
Χώρος
Διαδικτυακή διάλεξη
Διοργάνωση
BLOD
Κατηγορία
Ιστορία, Λογοτεχνία
Ετικέτες
BLOD Web Lectures, Ελλάδα, Μέση Ανατολή, Ακυβέρνητες Πολιτείες, Στρατής Τσίρκας, ιστορία, Αίγυπτος, Ιερουσαλήμ, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σειράς Blod Web Lectures. Πρόκειται για μια προσπάθεια που υλοποιήθηκε χάρη στη θερμή ανταπόκριση των ομιλητών σε μια πρωτοβουλία της Ομάδας του BLOD, με σκοπό να υποκατασταθεί στο ελάχιστο η λειτουργία και η θεματική ποικιλία των εκδηλώσεων λόγου για όσο διάστημα οι αίθουσες διαλέξεων παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν εξαιτίας της πανδημίας.
Σπανίως ένα λογοτεχνικό έργο συγκεντρώνει τόσες αρετές που καταφέρνει να αφηγείται με γοητεία και με σαφήνεια, τα διεθνή και ελληνικά πολιτικά και τα πολεμικά γεγονότα του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και συγχρόνως να οδηγεί τον αναγνώστη σε δρόμους που αγγίζουν τον έρωτα, τον φόβο, την ελπίδα, τα ηθικά διλλήματα, τα ανθρώπινα πάθη και τα ανθρώπινα αδιέξοδα, την χαρά των παιδιών, την ελπίδα των φτωχών, την ανάγκη για εξουσία, την ιστορία της Ιερουσαλήμ, της Αιγύπτου, της Μέσης Ανατολής και της Ελλάδας. Ένα ευρύ πλαίσιο ανθρώπινης σκέψης που υφαίνεται σε ένα στημόνι ιστορίας. Τα δύο αυτά τόσο ισχυρά στοιχεία, η υποκειμενική ανθρώπινη σκέψη και η αντικειμενική ιστορία, αξίζει να δούμε πως συνδυάζονται, αλληλοσυμπληρώνονται και ερμηνεύονται στην Τριλογία του Τσίρκα.
Ξεκινώντας από το πλαίσιο του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου και την ελληνική εμπλοκή σε αυτό, αναδεικνύεται στην συνέχεια η πολεμική αλλά και η πολιτική ανάπτυξη του εξόριστου ελληνικού στρατού στην Μέση Ανατολή που στο εσωτερικό του έφτασαν να εκφράζονται και να συγκρούονται οι τρεις πολιτικές ελληνικές παρατάξεις, η φιλοβασιλική Δεξιά, το φιλελεύθερο Κέντρο και η νεοπαγής Αριστερά, καταλήγουμε σε ένα κράμα θερμό και ισχυρό που μετατρέπεται σε καθηλωτικό από την δυναμική της πολιτικής και την αφήγηση του Τσίρκα.
Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σιένα στην Ιταλία και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Κύριος τομέας των ενδιαφερόντων του, ο 20ος αιώνας, ιδιαίτερα η κοινωνική και πολιτική ιστορία από το 1935 ως το 1996. Έχει επιμεληθεί ιστορικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, «1821 Πριν και Μετά» σε συνεπιμέλεια με την Μαρία Δημητριάδου. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά σεμινάρια και γράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων όπως και καταλόγους εκθέσεων. Εργάζεται ως Υπεύθυνος στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.