Καρπόζηλος Κωστής
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
06/04/2017
Διάρκεια
66:26
Εκδήλωση
Δώδεκα μαθήματα για τον ελληνικό 20ό αιώνα (Κύκλος Σεμιναρίων)
Χώρος
Εντευκτήριο της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού (ΕΜΝΕ – Μνήμων)
Διοργάνωση
Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)
Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)
Κατηγορία
Ιστορία
Ετικέτες
20ός αιώνας, ελληνικός 20ός αιώνας, Ελλάδα, πρόσφυγες, προσφυγικοί πληθυσμοί, πληθυσμιακές μετακινήσεις, μετανάστες, Μέση Ανατολή
Το σεμινάριο αυτό ανήκει στον κύκλο με τον γενικό τίτλο «Δώδεκα μαθήματα για τον ελληνικό 20ο αιώνα», που συνδιοργανώνουν τα Αρχεία Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). Ο κύκλος αυτός συνεχίζει την παράδοση ανάλογων θεματικών σεμιναρίων που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια.
Ελλάδα, μια χώρα σε κίνηση: μετανάστες και πρόσφυγες
Η πρόσφατη εισρροή προσφυγικών πληθυσμών από τη Μέση Ανατολή δημιουργεί συχνά την αίσθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι το "πρωτοφανές". Είναι έτσι; Στη συνάντησή μας θα αναδείξω τη μακρά ιστορία πληθυσμιακών μετακινήσεων από και προς τον ελληνικό χώρο του 19ου και του 20ου αιώνα με στόχο να κλονίσω τη βεβαιότητά μας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι "πρωτοφανές". Αν σκεφτούμε την Ελλάδα ως μία χώρα σε κίνηση, τότε θα μπορέσουμε ίσως να αποδεσμευτούμε από τις στερεότυπες αναγνώσεις της προσφγικής και μεταναστευτικής εμπειρίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητήσουμε για αν η ιστορία έχει κάποια ιδιαίτερη, αποτρεπτική, δύναμη και εν τέλει αν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι τα θύματα ή οι πρωταγωνιστές της ιστορικής εξέλιξης.
Ο Κωστής Καρπόζηλος είναι ιστορικός και διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Σπούδασε Νεοελληνική Λογοτεχνία στο τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ., έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία στο University of Sheffield και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 2010. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Κόκκινη Αμερική: Έλληνες μετανάστες και το όραμα ενός Νέου Κόσμου 1900-1950 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2017), του σεναρίου του ντοκιμαντέρ Ταξισυνειδησία: η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού (2013) και του βιβλίου Αρχείο Σταύρου Καλλέργη: ψηφίδες από τον σχεδιασμό της σοσιαλιστικής πολιτείας (Μουσείο Μπενάκη, 2013). Ο Κωστής Καρπόζηλος διδάσκει νεώτερη ιστορία στο College Year in Athens, έχει διδάξει στο παρελθόν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο SciencesPo και στο Columbia University, ενώ έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Princeton University και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Την περίοδο αυτή δουλεύει πάνω στο επόμενο βιβλίο του με θέμα την ελληνική Αριστερά στον 20ό αιώνα.