Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ελληνικά κοιμητηριακά μνημεία και γλυπτά. Τα πρότυπά τους

Λυδάκης Στέλιος

19 Νοεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 57:53 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 633
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Τα μνημεία του Α΄ Νεκροταφείου, έχουν σκοπό να διατηρήσουν στην μνήμη μας πρόσωπα που δεν υπάρχουν στη ζωή. Ανέκαθεν στην ιστορία των ανθρώπων η υστεροφημία ήταν σημαντικός παράγοντας και πάντα οι καλλιτέχνες δημιουργοί ορμώνται από μεγάλα πρότυπα που η νοηματική τους αρχή ανάγεται πολύ συχνά στην αρχαιότητα και στην αναγέννηση. Οι διάφοροι τύποι και τα μοτίβα αντανακλούν τις διαφορετικές εποχές και τα διαφορετικά γούστα, τα οποία, αναπτύσσονται και μελετώνται αναλυτικά σε συνδυασμό με τις γλυπτικές παραλλαγές των προτύπων. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ειδικά οι γλύπτες του προπερασμένου αιώνα, μέσω των κοιμητηριακών γλυπτών είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν το παραγωγικό δυναμικό τους και να γίνει γνωστό το έργο τους. Τα μαρμάρινα ταφικά σήματα είτε ως αρχιτεκτονικά σχήματα είτε ως πλαστικές δημιουργίες αναδεικνύουν το γεγονός ότι η ανάσταση της Ελλάδας έγινε μέσω της ανάστασης των τεχνών και το κορυφαίο πρότυπο ήταν η αρχαιότητα.

Το 1981, η Έφη Μιχελή με την έξοχη αισθητική της αντίληψη, έχοντας συνειδητοποιήσει την σπουδαιότητα των κοιμητηρίων ως γλυπτικά σύνολα από τα πολλά ταξίδια της, αναθέτει στον Στέλιο Λυδάκη να πραγματευθεί το A΄ Νεκροταφείο Αθηνών ως γλυπτικό μνημείο. Παράλληλα, ήθελε να διασώσει τα έργα που βρίσκονται σε αυτό και που, δυστυχώς, χάνονται στον χρόνο επισημαίνοντας την σημασία διατήρησής τους. Το πόνημα που προέκυψε, έχοντας εξαντλήσει προ πολλού την πρώτη του έκδοση, επανατυπώθηκε από το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή σε δίγλωσσο τόμο, ελληνικά και αγγλικά, και διατίθεται πλέον βελτιωμένο και πληρέστερο.

Λυδάκης Στέλιος Ομότιμος Καθηγητής Ευρωπαικής Ιστορίας της Τέχνης, ΕΚΠΑ

Ο Στέλιος Λυδάκης σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, όπου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ με τη διατριβή: "Die greichische handschaft in der europaischen Malerei". Ακολούθησε δίχρονη υποτροφία του Ιδρύματος Alexander von Humboldt.

Κυριότερα έργα: "Geschichte der griechischen Malerei des 19. Jhts.", Munchen 1972· "Η εικονογραφία του μνημείου του Λυσικράτους", Αρχαιολογικό Δελτίο 21 (1966), 163-183· "Ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής", Αθήνα 1977· "Λεξικό των Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών", Αθήνα 1976· "Νεοελληνική γλυπτική, ιστορία, τυπολογία, λεξικό γλυπτών", Αθήνα 1981· "Τα γλυπτά του Α΄ νεκροταφείου Αθηνών", Αθήνα 1981· "Οι Έλληνες ναΐφ ζωγράφοι", Αθήνα 1987· "Κωνσταντίνος Βολανάκης", Αθήνα 1997· "Ανδρέας Γεωργιάδης", Αθήνα 1999. Πλήθος άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά. Πολλές μονογραφίες καλλιτεχνών.

Από το 1993 Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σχετικές ομιλίες