Θεοδωρόπουλος Σπύρος
Γάτσιος Κωνσταντίνος
Λυμπεράκη Αντιγόνη
Παπαγιαννίδης Αντώνης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
16/10/2014
Διάρκεια
49:58
Εκδήλωση
Ελληνική Οικονομία: Χθές, Σήμερα και Αύριο
Χώρος
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Cotsen Hall
Διοργάνωση
Όμιλος Economia
Κατηγορία
Οικονομία
Ετικέτες
Το BUSINESSTANK του Ομίλου Economia στο πλαίσιο των εορτασμών των 80 χρόνων αδιάλειπτης κυκλοφορίας του περιοδικού ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ και της πρώτης κυκλοφορίας του βιβλίου «Κάποτε, η Ελληνική βιομηχανία» με κείμενα της Κ. Δασκαλάκη, πραγματοποίησε εκδήλωση στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Χθές, Σήμερα και Αύριο».
Στην εκδήλωση βραβεύτηκε για το έργο του ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος.
Στη συζήτηση που ακολούθησε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και ιδρυτής της Chipita Σπύρος Θεοδωρόπουλος σημείωσε στην εισηγητική τους ομιλία ότι ‘’η βιομηχανία μαραζώνει, επειδή συκοφαντήθηκε τόσο, που ουσιαστικά ο Ελληνικός λαός δεν την θέλει. Θέλει τα πλεονεκτήματα που απορρέουν απ' αυτήν, αλλά χωρίς την παρουσία της. Θέλει τις θέσεις εργασίας, θέλει το εισόδημα που δημιουργεί, τους φόρους και τις εισφορές, αλλά όχι την ίδια".
Ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Γάτσιος θεώρησε ότι "η κρίση που διανύουμε δεν είναι "κρίση ζήτησης" λόγω κατανάλωσης, αλλά "κρίση προσφοράς. [...] Η πηγή της κρίσης βρίσκεται στην υπερσυσσώρευση παραγωγικών πόρων σε προστατευμένος κλάδους της οικονομίας που χαρακτηρίζονται από χαμηλή παραγωγικότητα και των οποίων η ανάπτυξη οφείλει να έπεται, όχι να προηγείται της μεγέθυνσης του παραγωγικού τομέα με την υψηλή μέση παραγωγικότητα".Συνεπώς, "Χρειαζόμαστε ανθρώπους με νέες επιχειρηματικές ιδέες, κατάλληλα εξοπλισμένους για να δοκιμάζονται σε ένα ανοιχτό ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Για την Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου, κεντρικό ρόλο στην κρίση που περνούμε έχει "η αναποτελεσματικότητα των θεσμών, που φρενάρουν την αναπτυξιακή προσπάθεια", καθώς και η λειτουργία του πολιτικού συστήματος "με τις άγονες και παρωχημένες διαστάσεις του κρατισμού". Επίσης σημείωσε ότι "οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να είναι μεμονωμένες: κάθε μέτρο μόνο του δεν φτάνει. Χρειάζεται συνεκτικό σύνολο, μια κρίσιμη μάζα για να αποδώσει. Και όχι μόνο στο κεφάλι του συμβούλου του υπουργού, αλλά στο μυαλό των ανθρώπων - αυτών που τελικώς με τις πράξεις, παραλείψεις και ατομικές συμπεριφορές επηρεάζουν την κίνηση της οικονομίας".
Για τον Αντώνη Παπαγιαννίδη, γενικό διευθυντή του Ομίλου Economia, η βασική πρόκληση για τον οικονομικό Τύπο ήταν ανέκαθεν - διαφορετικά σε παλιότερες εποχές, διαφορετικά σήμερα, αλλά πάντα με την ιδία ένταση - το πώς να αποτυπώσει την πολυπλοκότητα των οικονομικών φαινομένων χωρίς να χάνεται η ουσία τους. Ο πειρασμός της υπεραπλούστευσης (που προδίδει την ουσία) από την μια, η παγίδα της τεχνοκρατικής διατύπωσης (που οδηγεί στην μη -κατανόηση) από την άλλη, αυτό είναι το πεδίο στο οποίο μάχεται πάντοτε το οικονομικό έντυπο, το κάθε έντυπο. Μάλιστα τώρα, και γενικά σε φάσεις κρίσης, όπου η οικονομία συγκεντρώνει τους προβολείς του ενδιαφέροντος η δουλειά του οικονομικού τύπου βαραίνει περισσότερο. Σε αυτό, προσπαθεί σταθερά να ανταποκριθεί η "Οικονομική Επιθεώρηση".
Το Blod ευαριστεί τον Όμιλο Economia για την παραχώρηση του video της εκδήλωσης.
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita AE. Ξεκίνησε νωρίς την επιχειρηματική του δραστηριότητα ασχολούμενος από το 1976 με μια μικρή οικογενειακή εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, την Recor A.E. Το 1981 αναλαμβάνει την Γενική Διεύθυνση της ALIGEL, μιας εισαγωγικής εταιρείας Ζαχαρωδών προϊόντων και παγωτών. Το 1986 αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος στην ΙΝΤΕRIA, εταιρεία παραγωγής και εμπορίας πραλίνας φουντουκιού, με σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα. Την ίδια χρονιά εξαγοράζει το 50% των μετοχών της CHIPITA - τότε εταιρεία παραγωγής snacks (γαριδάκια) -και το 1989 εξαγοράζει και το υπόλοιπο 50%. Το 1990 εισέρχονται επενδυτικά κεφάλαια στην Chipita μέσω του Eurohellenic fund (Olayan, De Benedetti, Alpha Finance και ΤΙΤΑΝ) και αρχίζει η παραγωγή κρουασάν. Το 1994 η εταιρεία εισάγεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Τα επόμενα 16 έτη η εταιρεία αναπτύσσει πολλά νέα προϊόντα και διεθνοποιείται με εξαγωγές σε πολλές χώρες. Κυρίως όμως με εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ρωσία, ΗΠΑ και Νιγηρία, καθώς και με συνεργασίες σε Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Μεξικό. Το 2006 η CHIPITA συγχωνεύεται με τη ΔΕΛΤΑ, δημιουργώντας τη VIVARTIA και το 2007 η VIVARTIA εξαγοράζεται από τη MIG. Από την 1/9/2006 έως τις 15/4/2010 ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Vivartia ABEE. Το καλοκαίρι του 2010, μαζί με τον όμιλο Olayan αλλά και με άλλους ‘Έλληνες επιχειρηματίες εξαγοράζει εκ νέου την Chipita. Σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. της ΤΙΤΑΝ ΑΕ και της ΕΤΕ και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ. Κατά το παρελθόν έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών και Αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ. Είναι απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ και μιλά Αγγλικά και Ιταλικά.
Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος, Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2011- ), είναι Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης τού Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε το Πτυχίο του στα Οικονομικά από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1981), ενώ το M.Phil. (1984) και το Ph.D. (1988) από το University of Cambridge. Δίδαξε στο University of Cambridge και διετέλεσε Fellow και Director of Studies in Economics στο Fitzwilliam College (1987-1992).
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Μικροοικονομική Θεωρία και, ειδικότερα, στη Θεωρία και Πολιτική του Διεθνούς Εμπορίου, τη Βιομηχανική Οργάνωση, τα Μαθηματικά Οικονομικά και τη Θεωρία Παιγνίων. Έχει δημοσιεύσει σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως Review of Economic Studies, Journal of International Economics, Journal of Industrial Economics, Economic Journal, European Economic Review, Journal of Development Economics και άλλα. Πολλά από τα άρθρα του αναδημοσιεύτηκαν σε βιβλία. Έχει, επίσης, συνεισφέρει και σε πολλά βιβλία, όπως στο The New Palgrave Dictionary of Economics and the Law, London: Macmillan.
Διετέλεσε Associate Editor στο European Journal of Political Economy (1994-1999), ενώ είναι κριτής σε πολλά γνωστά επιστημονικά περιοδικά, όπως Economic Journal, Economica, European Economic Review, International Economic Review, International Review of Economics and Finance, Journal of Industrial Economics, Journal of International Economics, Review of International Economics, Scandinavian Journal of Economics, Southern Economic Journal και άλλα.
Είναι ή έχει διατελέσει μέλος πολλών διεθνών εκπαιδευτικών και επιστημονικών οργανισμών, όπως Research Fellow στο European Trade Study Group (2003- ) και στο Centre for Economic Policy Research, London (1988-2010), ενώ έχει διατελέσει μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικής και Ναυτιλίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (2006-2011).
Διδάσκει Μικροοικονομική Θεωρία, Θεωρία και Πολιτική Διεθνούς Εμπορίου, Μαθηματικά Οικονομικά και Θεωρία Παιγνίων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Η Αντιγόνη Λυμπεράκη γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1959. Είναι Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με διδακτορικό δίπλωμα στην Οικονομία των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων και M. Phil στις Αναπτυξιακές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Sussex. Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στο City University of New York (Queen’s College) και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (στο Παρίσι). Διετέλεσε βουλευτής το 2015.
Kατά την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής της και μετά, τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώθηκαν στην αλληλεπίδραση των κοινωνικών δομών με τις οικονομικές επιδόσεις: Οι μικρές ελληνικές επιχειρήσεις ως σημείο συρροής της οικογένειας, μικρής κλίμακας παραγωγής και αναζήτησης ανταγωνιστικότητας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Από τότε έχει διευρύνει τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα προς την κατεύθυνση των Οικονομικών της Εργασίας, της Μετανάστευσης, της Γήρανσης και των Οικονομικών του Φύλου. Τα σημερινά ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η γήρανση του πληθυσμού, η μετανάστευση και η γυναικεία οικονομική δραστηριότητα.
Μεταξύ 2000-2004 ήταν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων των Υπουργείου Εργασίας και ήταν συντονίστρια στην εκπόνηση τριών Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Απασχόληση.
Διετέλεσε ακόμα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΤΑΜΕ (2004-2007) και του "Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας" (2008-2010).
Έχει γράψει πολλά βιβλία και άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Μεταξύ των βιβλίων της, δύο ασχολούνται με το δυναμισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δύο με την ευεργετική επίπτωση των μεταναστών στην οικονομία και την ξενοφοβία ως ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη, ενώ έχει επιμεληθεί τα «Οικονομικά με Ανθρώπινο Πρόσωπο» της Τζούλι Νέλσον και το «Παράδοξο της Παγκοσμιοποίησης» του Dani Rοdrik.
Έχει συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών που σχετίζονται με τα δικαιώματα των γυναικών, τη μετανάστευση και την ανάπτυξη. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Action Aid Hellas και Action Aid της Κένυας, καθώς και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης για τα Φεμινιστικά Οικονομικά (IAFFE). Είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διακρατική «Έρευνα για την Υγεία, τη Γήρανση και Συνταξιοδότηση και την Ευρώπη (SHARE)».
Από τα μαθητικά της χρόνια ήταν οργανωμένη στην Αριστερά και συμμετείχε στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του Ενιαίου Συνασπισμού (από το 1990 μέχρι το 1996), το μοναδικό κομματικό αξίωμα που είχε ποτέ, ως τότε. Το φθινόπωρο του 2011 συμμετείχε στην πρωτοβουλία δημιουργίας του Κοινωνικού Συνδέσμου.
Κατέβηκε για πρώτη φορά ως υποψήφια σε κομματικό σχηματισμό στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012, με το κόμμα της Δράσης, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας. Μετά την παραίτηση του Στέφανου Μάνου από την ηγεσία της Δράσης, τον Ιούλιο του 2012, ανέλαβε την αντιπροεδρία του κόμματος. Το 2014, η Αντιγόνη Λυμπεράκη αποχώρησε από τη Δράση και εντάχθηκε στο Ποτάμι.
Σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στην Aθήνα, στο Στρασβούργο και το Καίμπριτζ – με ειδίκευση στα Ευρωπαϊκά θέματα και στα θέματα τύπου.
Έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Βήμα και την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ενώ διετέλεσε διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου.