Δρούλια Έλλη
Βλασσοπούλου Μαρία
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
21/12/2016
Διάρκεια
23:09
Εκδήλωση
Γαλλία-Ελλάδα, 1915-1995: αρχεία, ιστορία, μνήμη (Ελληνογαλλική Ημερίδα)
Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Auditorium Theo Angelopoulos)
Διοργάνωση
Γενικά Αρχεία του Κράτους
École Française d’Athènes
Κατηγορία
Ιστορία, Αρχειονομία / Βιβλιοθηκονομία
Ετικέτες
Γενικά Αρχεία του Κράτους, Εθνικά Αρχεία της Γαλλίας, ελληνογαλλικές σχέσεις, Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Γιάννης Ψυχάρης
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τα Εθνικά Αρχεία της Γαλλίας μετά από την υπογραφή σχετικού Μνημονίου συνεργασίας οργανώνουν κοινές επιστημονικές εκδηλώσεις. Μέσα από την ανάγνωση και ερμηνεία των αρχειακών πηγών των δύο χωρών και την προβολή σημαντικού οπτικοακουστικού υλικού που αποδίδει το πνεύμα της εποχής και διατίθεται στις αρχειακές συλλογές, οι εκδηλώσεις αυτές εστιάζουν στην ιστορία των ελληνογαλλικών σχέσεων, σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, θεσμικό και πολιτιστικό κατά την χρονική περίοδο 1915-1995.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα Εθνικά Αρχεία της Γαλλίας οργάνωσαν στο Παρίσι, στις 24-26 Νοεμβρίου 2016, Συνέδριο με θέμα: «Γαλλία-Ελλάδα, 1915-1995: αρχεία, ιστορία, μνήμη», με την συμμετοχή Ελλήνων και Γάλλων ιστορικών και αρχειονόμων και σημαντικών προσωπικοτήτων που κατέθεσαν τις εμπειρίες τους και φώτισαν σημαντικά γεγονότα της συγκεκριμένης περιόδου.
Σε συνέχεια αυτής της επιστημονικής εκδήλωσης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η Γαλλική Σχολή Αθηνών συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα, την Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016, Ημερίδα με το ίδιο θέμα, στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Η Έλλη Δρούλια είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ιστορία και τον Πολιτισμό του Βυζαντινού και Μεταβυζαντινού Κόσμου της Σορβόννης Ι. Συνεργάστηκε στο πρόγραμμα της Ελληνικής Βιβλιογραφίας του 19ου αιώνα με επιστημονικό υπεύθυνο τον Φίλιππο Ηλιού. Από το 1992 εργάζεται στην Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και από το 2015 συμβάλλει από τη θέση της Διευθύντριας της Βιβλιοθήκης.
Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γράψει άρθρα, λήμματα και βιβλιοπαρουσιάσεις γύρω από θέματα του ελληνικού Τύπου του Αγώνα, βιβλιοθηκών και αρχείων, βιβλιολογίας και του πολιτισμού των βιβλίων. Βιβλία της είναι: Τα Μονόφυλλα του Ε.Λ.Ι.Α. (1800-1863). Βιβλιογραφική παρουσίαση, Αθήνα, Ε.Λ.Ι.Α.,1989• Η εφημερίδα ο Χρόνος του Ιωάννη Φιλήμονα, 1833, περιλήψεις-ευρετήρια, Αθήνα, Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού-ΜΝΗΜΩΝ, 2010• και τα λογοτεχνικά: Ρωμανός ο ψηφωτής στην Ραβέννα και άλλες βυζαντινές διηγήσεις, Αθήνα, Κανάκη, 2016• Για την αγάπη των βιβλίων, νήσος, 2018.
Η Μαρία Βλασσοπούλου γεννήθηκε το 1969. Ζει στον Πειραιά και εργάζεται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής. Είναι ιστορικός, απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Iστορία από το Πανεπιστήμιο Paris I - Panthéon της Σορβόννης και διδακτορικού διπλώματος στις Nεοελληνικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση κατά τις μεταπτυχιακές της σπουδές και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη κατά την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής. Από το 2013 προΐσταται του Τμήματος Μπενακείου Βιβλιοθήκης και Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων της Βιβλιοθήκης της Βουλής, μεριμνώντας για τον εμπλουτισμό, την τεκμηρίωση, την ανάδειξη και την αξιοποίησή τους από ερευνητές και αναγνώστες. Έχει επιμεληθεί σειρά δράσεων εξωστρέφειας (εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις) της Βιβλιοθήκης της Βουλής στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου. Έχει εισηγηθεί και υποστηρίξει το συστηματικό άνοιγμα του Δημόσιου Καπνεργοστασίου Αθηνών στον Κολωνό ως τοπόσημου της γειτονιάς, με στοχευμένα προγράμματα για τους κατοίκους και τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής. Με άξονα την καινοτομία και στόχο τη διασύνδεση του πολιτικού κέντρου με όλη την Ελλάδα έχει σχεδιάσει δράσεις που οργανώνονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, δημόσιους φορείς, επιστήμονες και καλλιτέχνες. Στο επίκεντρο των ερευνητικών της ενδιαφερόντων βρίσκεται η σχέση ιστορίας και λογοτεχνικής παραγωγής, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης (βενετοτουρκικοί πόλεμοι, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μεσοπόλεμος, Κατοχή), καθώς και η ιστορία και η υλικότητα του βιβλίου. Δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις της σε διεθνή συνέδρια αφορούν τον πρωτοπόρο δημοτικιστή Γιάννη Ψυχάρη, τον ποιητή του Κρητικού Πολέμου Μαρίνο Τζάνε Μπουνιαλή, την Πηνελόπη Δέλτα, τον Δημήτρη Πετσετίδη, καθώς και την ιστορία του Δημόσιου Καπνεργοστασίου, τη βιβλιακή παραγωγή της Κατοχής και την ανάδειξη της συγγραφικής πράξης μέσα από αρχειακές συλλογές λογοτεχνών, όπως του Αντώνη Σαμαράκη.