Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Ευρώπη στις Φλόγες: Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος και τα Ευρωπαϊκά του Πλαίσια, 1918-1923

Gerwarth Robert, Καμούζης Δημήτρης, Σακελλαρόπουλος Τάσος

1 Νοεμβρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:51:44 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 390
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η διάλεξη διερευνά τη φρίκη του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1919-1922 στο ευρύτερο ευρωπαϊκό του πλαίσιο. Από το επίσημο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το 1918 και τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι - στην πλειονότητά τους άμαχοι - χάθηκαν στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα διακρατικών ή εμφυλίων πολέμων, επαναστάσεων και αντεπαναστάσεων. Πολλοί ακόμη εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους ή πέθαναν από ασθένειες και υποσιτισμό. Ο Μεγάλος Πόλεμος είχε ανοίξει τις πύλες για πολιτικές και εθνικές επαναστάσεις, καθώς οι παραδοσιακές αυτοκρατορίες εξαφανίστηκαν από τον χάρτη και νέα επίδοξα έθνη-κράτη πήραν τη θέση τους. Οι κληρονομιές αυτής της καταστροφικής περιόδου στην ιστορία ήταν ορατές για τα επόμενα χρόνια, καθώς οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες και οι τραυματισμένοι επιζώντες των «πολέμων μετά τον πόλεμο» προσπάθησαν να κατανοήσουν τον κόσμο που άλλαζε γύρω τους.

Ομιλητής:
Robert Gerwarth, Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας και Διευθυντής του Κέντρου Πολεμικών Σπουδών του University College του Δουβλίνου

Συνομιλητής:
Δημήτρης Καμούζης, Ιστορικός – Ερευνητής, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών

Συντονιστής εκδήλωσης:
Τάσος Σακελλαρόπουλος, Ιστορικός - Υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη

Gerwarth Robert Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας - Διευθυντής, Κέντρο Πολεμικών Σπουδών, University College του Δουβλίνου
Καμούζης Δημήτρης Ιστορικός - Ερευνητής, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών

O Δημήτρης Καμούζης είναι ιστορικός και εργάζεται ως Ερευνητής στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του King’s College London. Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα για τους ελληνορθόδοξους πληθυσμούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Τουρκίας και συμμετείχε στην επιμέλεια του συλλογικού τόμου State-Nationalisms in the Ottoman Empire, Greece and Turkey: Orthodox and Muslims, 1830-1945 (2013). Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ιστορία των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία/Τουρκική Δημοκρατία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η αποκατάσταση και εγκατάσταση των προσφύγων της Μικράς Ασίας στον ελλαδικό χώρο, η προφορική ιστορία και η ιστορία του δυτικού ανθρωπιστικού κινήματος.

Σακελλαρόπουλος Τάσος Ιστορικός - Υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη

Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σιένα στην Ιταλία και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.  Κύριος τομέας των ενδιαφερόντων του, ο 20ος αιώνας,  ιδιαίτερα η κοινωνική και πολιτική ιστορία από το 1935 ως το 1996. Έχει επιμεληθεί ιστορικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη,  «1821 Πριν και Μετά»  σε συνεπιμέλεια με την Μαρία Δημητριάδου. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά σεμινάρια, έχει γράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων, όπως και καταλόγους εκθέσεων. Εργάζεται ως Υπεύθυνος στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Σχετικές ομιλίες