Ράμφος Στέλιος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
04/02/2016
Διάρκεια
57:23
Εκδήλωση
Διαλέξεις της Πολιτιστικής Εταιρείας "Πύρνα"
Χώρος
Πολιτιστική Εταιρεία "Πύρνα"
Διοργάνωση
Πολιτιστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πύρνα
Κατηγορία
Φιλοσοφία
"Ο τίτλος είναι «Εμείς και η Ευρώπη». Ο υπότιτλος είναι «ανθρωπολογικές και ιστορικές δυσκολίες». Αυτό να κρατήσουμε, γιατί το άλλο είναι πολύ γενικό. Και για να μην παραξενευτείτε, δεν θα πω τίποτα για οικονομικά και άλλα τέτοια θέματα, το ξεκαθαρίζουμε από τώρα ότι θα είναι προσέγγιση ενός τέτοιου τύπου.
Να πούμε, για να βρούμε, έτσι, έναν τρόπο συνυπάρξεως κανονικής με ένα πεδίο τόσο εκτεταμένο και με τόσο διαφορετικές πολιτισμικές αναφορές, όπως είναι η Ευρώπη, ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι το κεντρικό θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, το πρόβλημα που, εντός εισαγωγικών τουλάχιστον, πρέπει να επιλυθεί, είναι το πρόβλημα της λειτουργίας του κράτους. Και θέλω να πω εδώ, για να μη νομίζουμε απλώς ότι όταν μιλάμε για κράτος, μιλάμε απλώς για τη διοίκηση την κρατική, θέλω να πω ότι θα πρέπει να αποκτήσουμε κατ’ αρχήν μία αρκετά σαφή εικόνα του τι πράγμα είναι το κράτος, γιατί δεν ταυτίζεται απλώς με την διοίκηση, αλλά είναι ένας πολιτικός εγγυητής της κοινωνικής συνοχής και έχει ιστορικό προσδιορισμό σαφέστατο. Δηλαδή, δεν είχαμε κράτος σ’ όλον τον κόσμο πριν τον 16ο αιώνα…"
Απόσπασμα από την εισαγωγή της ομιλίας του Στέλιου Ράμφου στην Πολιτιστική Εταιρεία "Πύρνα".
Ο Στέλιος Ράμφος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών ενώ συνέχισε στο Παρίσι σπουδάζοντας Φιλοσοφία και κατόπιν δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Βενσάν.
Η πλούσια βιβλιογραφία του αντικατοπτρίζει τις πνευματικές αναζητήσεις του, τις θέσεις και τις προτάσεις του αναφορικά με τον μαρξισμό, την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού, τους συσχετισμούς της σύγχρονης πνευματικής δημιουργίας με την ελληνορθόδοξη παράδοση.
Στην εργοβιογραφία του περιλαμβάνεται πλούσια αρθρογραφία με αναφορές σ' αυτά τα γνωστικά πεδία, δημοσιευμένα σε περιοδικά όπως "Ευθύνη", "Ερουρέμ", "Ινδικτος". Έχει εκδώσει πολλά βιβλία, εκ των οποίων τα τελευταία είναι "Το αδιανόητο τίποτα", "Η Λογική της παράνοιας" και το "Υπάρχεις σαν Μοίρα".