Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος
Φραγκούλης Σπύρος
Δελλής Γεώργιος
Καρκατσούλης Παναγιώτης
Ποττάκης Ανδρέας
Σαββαΐδου Κατερίνα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
18/04/2019
Διάρκεια
01:26:44
Εκδήλωση
Εμπιστοσύνη στους Θεσμούς και στις Δομές
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για μια Ανοικτή Κοινωνία
Κατηγορία
Κοινωνικά θέματα
Ετικέτες
θεσμοί, δομές, εμπιστοσύνη, Δημόσια Διοίκηση, Πολίτης, Κράτος, έλλειψη εμπιστοσύνης
Η εκδήλωση "Εμπιστοσύνη και Δημόσια Διοίκηση" που διοργάνωσε η Κίνηση Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του συντονιστή της εκδήλωσης, Σπύρου Φραγκούλη:
"Aυτή είναι η δεύτερη εκδήλωση του κύκλου εκδηλώσεων της Κίνησης Πολιτών, με γενικό τίτλο: «Εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στις δομές».
Ο λόγος που πραγματοποιούμε ως Κ.Π. τον κύκλο αυτό των εκδηλώσεων (η πρώτη αφιερώθηκε στην εμπιστοσύνη προς την Δικαιοσύνη) είναι ότι πιστεύουμε (και φαντάζομαι όχι μόνο εμείς) ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης που διακρίνει τις σχέσεις του πολίτη με το Κράτος, τους Θεσμούς και τις δομές του, αποτελεί μια από τις βασικές τροχοπέδες που εμποδίζουν την ανάπτυξη του τόπου.
Έλλειψη εμπιστοσύνης που λειτουργεί αμφίδρομα, και όσον αφορά τις σχέσεις πολίτη με Κράτος και θεσμούς, αλλά και έλλειψη εμπιστοσύνης του Κράτους προς τους πολίτες του.
Το ερώτημα που τίθεται και καλούνται οι ομιλητές να συμβάλουν με τις τοποθετήσεις τους είναι αν ο πολίτης, (ο ενεργοποιημένος πολίτης, την άποψη του οποίου φιλοδοξούμε ως Κίνηση Πολιτών να εκφράζουμε) μπορεί να έχει πλέον εμπιστοσύνη στην Δημόσια Διοίκηση. Και λέω πλέον γιατί, είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι ο Έλληνας πολίτης διέπεται από μια σχέση τουλάχιστον δυσπιστίας έως παντελούς έλλειψης εμπιστοσύνης στις σχέσεις του με τη Δημόσια Διοίκηση, ως αντιπρόσωπο του Κράτους που ζει και εργάζεται.
Έχουνε γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και τι πρέπει να γίνει ακόμα για να βελτιωθεί η σχέση αυτή; Σχέση που θα έπρεπε να είναι ίσως λίγο υπερβολικά διατυπωμένο σχέση αγάπης, τελικά όμως θα έλεγα είναι σχέση μίσους...".
Ο Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Νοέμβριο 1974 εισήχθη στη Διπλωματική Υπηρεσία και υπηρέτησε αρχικά ως Ακόλουθος Πρεσβείας στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Δυτικής Ευρώπης και το 1975 στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει υπηρετήσει στην Κεντρική Υπηρεσία στη Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων, στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων ΕΣΣΔ, ενώ έχει διατελέσει Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών (2002-2004). Στην Εξωτερική Υπηρεσία έχει τοποθετηθεί σε σειρά Αρχών: στη Λισσαβώνα ως Γραμματέας Πρεσβείας (1976-1980), στο Κάιρο ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας (1982-1987), στη Μαδρίτη ως Σύμβουλος Πρεσβείας (1987-1990), στο Σικάγο ως Γενικός Πρόξενος (1992-1995), στις Βρυξέλλες ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (1995-1997), στο Νέο Δελχί ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ινδία -με παράλληλη διαπίστευση στο Νεπάλ, στο Μπαγκλαντές, στη Σρι Λάνκα και στις Μαλδίβες (1997-2002), στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (2004-2007), στο Κάιρο ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο (2007-2009). Επίσης, το 2009 κατέστη μέλος της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» για τη σύνταξη του νέου Αμυντικού Δόγματος της Βόρειο-Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ). Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών το διάστημα 2009-2012. Έχει τιμηθεί με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα κι έχει λάβει ανάλογες τιμητικές διακρίσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής. Έχει διατελέσει μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1968 έως το 1974. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά και ισπανικά.
Είναι Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία.
14.1.1960 γέννηση στην Αθήνα
1966-1972 δημοτικό - Μαράσλειος Παιδαγωγική Ακαδημία
1972-1976 γυμνάσιο Ιόνιος Σχολή
1976-1978 Γ΄ Δημόσιο Λύκειο Αμπελοκήπων – απολυτήριο
1978-1979 προπαρασκευαστικό κολέγιο για είσοδο σε γερμανικό πανεπιστήμιο Φρανκφούρτη Γερμανίας
1977-1987 νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Marburg/Γερμανίας αποφοίτηση κατόπιν συμμετοχής σε κρατικές εξετάσεις (Staatsexamen) με βαθμό λίαν καλώς / παράλληλη εργασία στο ανωτέρω γερμανικό Πανεπιστήμιο
1988-1990 θητεία στο Ελληνικό πολεμικό ναυτικό – θέση υπηρεσίας Ελληνικό Ναυτοδικείο Πειραιά
1990-1991 δικηγορική άσκηση σε ελληνικό δικηγορικό γραφείο με βασικό αντικείμενο ενασχόλησης το Ποινικό Δίκαιο – αναγνώριση του γερμανικού πανεπιστημιακού πτυχίου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με βαθμό άριστα
1992 λήψη άδειας άσκησης δικηγορικού επαγγέλματος κατόπιν εξετάσεων ενώπιον του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με βαθμό άριστα
1993 απόκτηση διδακτορικού τίτλου (Dr.iur.) από το Πανεπιστήμιο Marburg Γερμανίας με βαθμό cum laude (καλώς) και αντικείμενο διατριβής στο Ποινικό δίκαιο και συγκεκριμένα στην εκτέλεση των ποινών στην Ελλάδα (ευεργετικός υπολογισμός της ποινής) .
1993 και εντεύθεν ανεξάρτητος Δικηγόρος (Δικηγορικό γραφείο Σπύρου Φραγκούλη, Αργυρώς Περσίδου και Συνεργατών) με κύριο αντικείμενο επαγγελματικής ενασχόλησης το Ποινικό και Αστικό Δίκαιο.
Συνεργάτης στην Ελλάδα γερμανικών δικηγορικών γραφείων.
Γλώσσες: γερμανικά και αγγλικά
Παντρεμένος με δυο παιδιά
Διάφορες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά γενικού νομικού ενδιαφέροντος αλλά και ειδικότερα ποινικού.
Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε τη διδακτορική του διατριβή στην Κοινωνιολογία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Bielefeld (Γερμανία).
Εργάζεται από το 1989 ως Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και από το 1991 ως Ειδικός Επιστήμονας για θέματα απλούστευσης διαδικασιών και νομοθεσίας στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Είναι εμπειρογνώμονας του ΟΟΣΑ, εθνικός εκπρόσωπος στον ίδιο Οργανισμό και Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του ΟΟΣΑ για την Κανονιστική Διακυβέρνηση στη Ν.Α. Ευρώπη. Είναι μέλος της Ομάδας Mandelkern και του Δικτύου Ευρωπαίων Εμπειρογνωμόνων για την Καλύτερη Νομοθέτηση.
Το 2003 τιμήθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Διοικητικής Επιστήμης με το βραβείο "Peter Boorsma" για τις πολυτετείς προσπάθειές του για την ενίσχυση της αριστείας στη διοικητική θεωρία και πρακτική.
Έχει δημοσιεύσει (στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα) τέσσερις μονογραφίες, σαράντα μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και πάνω από εκατό άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.
Ο Ανδρέας Ι. Ποττάκης σπούδασε Νομικά στα Πανεπιστήμια των Αθηνών και της Οξφόρδης όπου του απονεμήθηκε ο διδακτορικός τίτλος στο Ευρωπαϊκό Δημόσιο Δίκαιο. Έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια στο Ην. Βασίλειο, στην Ιταλία, στην Τουρκία και στην Ελλάδα όπου και δικηγορεί (τελών σε αναστολή κατά τη διάρκεια της θητείας του) στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι καθηγητής και προϊστάμενος μεταπτυχιακών σπουδών στην Ευρωπαϊκή Σχολή Δικαίου και Διακυβέρνησης (ELGS), και Αναπληρωτής Διευθυντής στην Ακαδημία Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου. Έχει εκτενή εμπειρία στην οργάνωση και εκπόνηση προγραμμάτων διαρκούς επιμόρφωσης για νομικούς, ως επιστημονικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαρκούς Νομικής Επιμόρφωσης (ECCLE). Από το 2011 έως τις αρχές του 2015, ο Ανδρέας Ποττάκης διατέλεσε νομικός σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2015 και για ένα έτος κατείχε την θέση του προϊσταμένου του Νομικού Γραφείου.
Έχει δημοσιεύσει εκτενώς, σε Ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου, Συγκριτικού, Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου, καθώς επίσης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Κατερίνα Σαββαΐδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κάτοχος της έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση.